skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

سرمایه‌گذاری بی‌برنامه برای هوش مصنوعی کشور پر ریسک خواهد بود

۲ اسفند ۱۴۰۳

زمان مطالعه : ۶ دقیقه

متخصصان و فعالان با بررسی روندهای جهانی هوش مصنوعی، بر لزوم تدوین استراتژی مشخص برای ایران تأکید کردند. فعالان با اشاره به سرمایه‌گذاری‌های کلان کشورهای همسایه و تشکیل کنسرسیوم‌های بزرگ در آمریکا و اروپا، هشدار دادند ورود به این حوزه بدون برنامه‌ریزی دقیق می‌تواند به اتلاف منابع منجر شود. در این مسیر نقش دولت ضروری است اما در عین حال موفقیت تنها با حضور بخش خصوصی، دانشگاه‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان محقق خواهد شد.

به گزارش پیوست؛ در پنجمین رویداد هوش مصنوعی فیس‌کاپ، ابوالحسن فیروزآبادی، مدیرعامل گروه توسعه فناوری زعیم به تحولات جهانی در هوش مصنوعی و چالش‌های سرمایه‌گذاری در این حوزه پرداخت. او با اشاره به شکل‌گیری کنسرسیوم‌های متعدد در آمریکا و اروپا و سرمایه‌گذاری‌های کلان برخی کشورهای همسایه، تأکید کرد که ورود به این حوزه نیازمند بررسی دقیق و داشتن چشم‌انداز مشخص است.

تحولات اخیر و نقش هوش مصنوعی

فیروزآبادی با اشاره به پیشرفت‌های هوش مصنوعی در پردازش تصویر و مدل‌های زبانی گفت که این فناوری، تحولات بزرگی را در اقتصاد جهانی ایجاد کرده است. او افزود که کشورها باید مشخص کنند در کدام بخش‌ها؛ سلامت، آموزش، حمل‌ونقل یا صنعت سرمایه‌گذاری کنند تا جایگاه خود را در این عرصه تثبیت کنند.

او همچنین به استراتژی کشورهایی که منابع مالی کمتری دارند اشاره کرد و گفت که برخی به‌جای سرمایه‌گذاری‌های کلان، بر تربیت نیروی انسانی متخصص متمرکز شده‌اند. به نظر او، تقلید صرف از مدل‌های سایر کشورها بدون در نظر گرفتن شرایط داخلی، نمی‌تواند موفقیت‌آمیز باشد.

چالش‌های سرمایه‌گذاری و نقش دولت

فیروزآبادی مداخله دولت در این حوزه را ضروری اما نیازمند مدیریت صحیح دانست و گفت: سرمایه‌گذاری‌ها باید منجر به رشد واقعی شوند. او ادامه داد: در مسیر هوش مصنوعی شفاف درمورد نقش کشور باید تصمیم بگیریم؛ به طور مثال تمرکز باید بر خرید تجهیزات یا توسعه زیرساخت‌ها باشد. و تأکید کرد که این تصمیم‌گیری‌ها باید هوشمندانه انجام شود.

به گفته فیروزآبادی: کشورهای همسایه، همچون امارات، طی ۱۰ سال گذشته به‌طور جدی روی توسعه هوش مصنوعی کار کرده‌اند و حتی وزیری مخصوص این حوزه تعیین کرده‌اند. استراتژی امارات، تبدیل‌شدن به یکی از بازیگران اصلی این عرصه است. این کشورها سرمایه‌گذاری‌های کلانی انجام داده‌اند، اما ما هنوز در مرحله تدوین سیاست‌ها هستیم. برخی کشورها، مانند اروپا، به‌دلیل محدودیت منابع، سیاست حمایت از استارتاپ‌ها را در پیش گرفته‌اند. در حالی که آمریکا بیشتر از هوش مصنوعی برای توسعه پلتفرم‌های دیجیتال و غیرمادی استفاده می‌کند. بنابراین، ما نیز باید به‌درستی مسیر خود را انتخاب کنیم.

مسیر آینده برای ایران

فیروزآبادی تأکید کرد:‌ باید مشخص کنیم که در چه زمینه‌ای سرمایه‌گذاری کنیم و کدام بخش از اقتصاد کشور نیازمند توجه ویژه به هوش مصنوعی است. در ایران، متخصصان فنی بسیاری داریم، اما آنچه نیازمند توجه ویژه است، ایجاد زیرساخت‌های مناسب و برنامه‌ریزی دقیق برای بازگشت سرمایه است. سرمایه‌گذاری در این حوزه نباید تنها با نگاه دولتی و از بالا به پایین باشد، بلکه باید بازیگران اصلی، یعنی شرکت‌های دانش‌بنیان، دانشگاه‌ها و بخش خصوصی، در این فرآیند نقش فعالی ایفا کنند. در غیر این‌ صورت، تنها نظاره‌گر رشد کشورهای دیگر در این حوزه خواهیم بود.

تحولات و تجربیات پنجمین دوره فیس‌کاپ

حسین بیانی، مدیرعامل مرکز نوآوری نکسترا، در سخنرانی خود به روند شش‌ماهه برگزاری مسابقات فیس‌کاپ و تغییرات مهم پنجمین دوره اشاره کرد. او گفت: در پنجمین دوره مسابقات فیس‌کاپ، تأثیر هوش مصنوعی در گردشگری دیجیتال بررسی شد و تیم‌های برتر برای توسعه این حوزه معرفی شدند.

بیانی با اشاره به تغییرات اساسی در این دوره، گفت که برخلاف سال‌های گذشته که تمرکز بر بانکداری و بورس بود، امسال به حوزه گردشگری دیجیتال پرداخته شد. با همکاری وزارت میراث فرهنگی، تیم‌ها موظف بودند مدل‌هایی مبتنی بر هوش مصنوعی برای این حوزه ارائه دهند.

جمع‌آوری داده‌ها و نقش تیم‌ها در تهیه دیتاست حوزه گردشگری

مدیرعامل مرکز نوآوری نکسترا به تلاش تیم‌ها در جمع‌آوری داده‌های گردشگری اشاره کرد و گفت، بیش از ۱۱ هزار تصویر از ۴۸۸ مکان گردشگری گردآوری شد. برخی تیم‌ها با استفاده از ابزارهایی مانند گوگل لنز موفق به ایجاد یک دیتاست بزرگ شدند که در صورت ترکیب داده‌های تیم‌های مختلف، این مجموعه می‌توانست به ۱۰۰ هزار تصویر برسد.

در این مسیر آموزش و توسعه مدل‌های کاربردی هوش مصنوعی در حوزه گردشگری سه تا دیتاست مرود استفاده قرار گرفت. یکی دیتاست‌هایی که توسط تیم ما برای شرکت‌کننده‌ها تولید و سپس توسط خود دانشجویان این مجموعه داده‌ها برای ترین مدل‌ها تکمیل شد. دسته دیگر برای تست کردن مدل و دیکری دیتاست پنهان برای ارزیابی مدل توسط خود مجموعه ما بود.

بیانی به برگزاری دوره‌های آموزشی برای ارتقای مهارت دانشجویان اشاره کرد که در آن‌ها ۳۵۰ نفر شرکت کردند. همچنین این رویداد از طریق پلتفرم‌هایی مانند فیسبوک و آپارات بیش از ۵۰۰ هزار بازدید داشت و تعامل گسترده‌ای با دانشجویان برقرار شد.

حمایت از تیم‌ها و آینده فیس‌کاپ

مدیرعامل نکسترا تأکید کرد که ۳۰ تیم برتر این دوره به جامعه علمی و صنعتی معرفی شده‌اند و هدف این است که این تیم‌ها بتوانند کسب‌وکار خود را راه‌اندازی کنند. وزارت میراث فرهنگی نیز آمادگی خود را برای حمایت از آن‌ها اعلام کرده است تا بخش گردشگری دیجیتال دوباره راه‌اندازی شود و مسیر خود را پیش ببرد.

محمد صبری، دبیر رویداد و هیئت علمی دانشگاه آزاد، در ادامه به چالش‌های نیروی متخصص در این حوزه اشاره کرد و گفت: در کشور ما با وجود این که تخصص‌های مورد نیاز در سطح بالا وجود دارد، اما عرضه و تقاضای آن‌ها با یکدیگر هم‌راستا نیست. یکی از دلایل اصلی این مشکل، مهاجرت متخصصان به دلیل ضریب هوش بالای آن‌هاست که منجر به ایجاد خلاء در نیروی متخصص در کشور می‌شود. این شرایط سبب شده تا شرکت‌های بزرگ نتوانند نیروی کافی جذب کنند یا با مشکلاتی در این زمینه روبه‌رو شوند.

او تأکید کرد: بازار در حال حاضر با دشواری‌هایی روبه‌رو است. در یکی دو سال اخیر، شعارزدگی و ورود افراد از حوزه‌های دیگر به این فضا باعث شده که بازار متلاطم شود. با این وجود، با توجه به روند جهانی که به سمت این حوزه پیش می‌رود، امیدواریم بتوانیم زیرساخت‌های لازم را فراهم کنیم تا در این زمینه بتوانیم به نتیجه‌ای ملموس و قابل دفاع دست یابیم. از طرفی در نکسترا با رویداد فیس‌کاپ تلاش شده که نیروهایی تربیت شوند که با پروژه‌های کاربردی و عملیاتی ارتباط بین دانشگاهیان و صنعت بهتر برقرار شود.

https://pvst.ir/kdf

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو