ترامپ: دیپسیک، زنگ هشدار برای شرکتهای فناوری آمریکا است
رئیسجمهور آمریکا، دونالد ترامپ، ظهور شرکت چینی دیپسیک (DeepSeek) را «زنگ هشدار» برای صنعت فناوری…
۹ بهمن ۱۴۰۳
۸ بهمن ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
گزارشی از فایننشال تایمز میگوید روز دوشنبه ارزش سهام شرکتهای بزرگ فناوری از جمله انویدیا با ریزش جدی مواجه شده است. به نظر میرسد که موفقیت استارتآپ چینی DeepSeek باعث ابهاماتی درمورد وضعیت پیشتاز ایالات متحده در عرصه هوش مصنوعی، با وجود میلیاردها دلار سرمایهگذاری روی پردازندهها، شده است.
به گزارش پیوست، پس از اینکه هفته گذشته شرکت هوش مصنوعی DeepSeek چین با عرضه جدیدترین مدل هوش مصنوعی خود توجه سرمایهگذاران را جلب کرد و عملکردی مشابه مدلهای ساخته متا و اوپنایآی را به نمایش گذارد، سهام چندین شرکت فناوری از جمله رقبای آمریکایی این شرکت و شرکت انویدیا در اولین روز معاملاتی هفته به شدت سقوط کرد.
شرکت انویدیا تولیدکننده پردازندههای گرافیکی پیشرفتهای است که به زیرساخت اصلی توسعه هوش مصنوعی در جهان تبدیل شدهاند اما استارتآپ چینی توانسته است با تعداد بسیار محدودی از پردازندههای این شرکت (آنهم از مدلهای قدیمیتر) به عملکردی همپای رقبای غربی دست پیدا کند. از این رو عجیب نیست که سرمایهگذاران حالا چشمانداز شرکت انویدیا را متفاوت با برآورد پیشین خود ارزیابی کنند.
ارزش سهام شرکت انویدیا، بزرگترین پیروز موج اخیر هوش مصنوعی، روز دوشنبه تنها در ساعات پیش از بازار ۱۴ درصد سقوط کرد. به همین ترتیب ارزش شرکت مایکروسافت، ارائه دهنده چندین مدل و خدمت هوش مصنوعی و بزرگترین حامی شرکت اوپنایآی، نیز ۷ درصد ریزش داشت و شرکت متا، غول شبکه اجتماعی و ارائه دهنده مدلهای متنباز Llama نیز ریزش ۵ درصدی را تجربه کرد.
فایننشال تایمز گزارش میدهد که ریزش ارزش سهام شرکتهای بزرگ فناوری باعث شد تا ارزش شاخص فناوریمحور نزدک نیز ۴.۴ درصد کاهش یابد و شاخص S&P 500 (متشکل از ۵۰۰ شرکت بزرگ بازار سهامی آمریکا) نیز ۲.۵ درصد ریزش داشت.
از جمله دیگر ستونهای صنعت چیپ جهان، شرکت ASML هلند، که تجهیزات پیشرفته را برای طراحی چیپهای روز تولید میکنند، نیز ۱۰ درصد از ارزش خود را از دست داد و همین مساله به ریزش ۵.۲ درصدی شاخص فناوری Stoxx Europe 600 منجر شد.
یکی از مدیران صندوق سرمایه مستقر در توکیو درمورد روند فروش سهام در روز دوشنبه گفت «مطمئنا به دلیل DeepSeek است.» او در ادامه افزود که سرمایهگذاران در حال ارزیابی هستند تا ببیند آیا مخارج سختافزار هوش مصنوعی پایینتر از برآوردهای پیشین خواهد بود.
یکی از دلایل اصلی افزایش چشمگیر ارزش سهام شرکتهای تولیدکننده سختافزار و به ویژه شرکت انویدیا، چشمانداز توسعه هوش مصنوعی و لزوم تهیه پردازندههای گرافیکی این شرکت است. شرکتهای بزرگ هوش مصنوعی مبالغ هنگفتی را به توسعه زیرساخت هوش مصنوعی از جمله در بخش دیتاسنتری اختصاص دادهاند و سال گذشته مخارج بزرگترین شرکتهای فناوری آمریکا در این حوزه به ۲۲۴ میلیارد دلار رسید.
روند سرمایهگذاری ادامه دارد و شرکت متا از مخارج سرمایهای ۶۵ میلیارد دلاری در سال ۲۰۲۵ و توسعه دیتاسنتری بزرگ خبر داده است. شرکت مایکروسافت نیز پیشتر خبر از سرمایهگذاری ۸۰ میلیارد دلاری برای ساخت و توسعه دیتاسنتر و زیرساخت هوش مصنوعی داده بود. پروژه جدیدی به نام Stargate که به تازگی از سوی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، معرفی شد نیز قرار است با مشارکت سه شرکت اوپنایآی، اوراکل و سافتبانک ژاپن، در مجموع ۵۰۰ میلیارد دلار روی توسعه زیرساخت هوش مصنوعی آمریکا سرمایهگذاری کند و مرحله اول آن ۱۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری برای سال اول است.
پیشرفت چشمگیر شرکت چینی علیرغم دسترسی به توان رایانشی محدود و تحریم آمریکا، باعث شده تا توجیه این سرمایهگذاریهای کلان از نگاه سرمایهگذاران با ابهام روبرو شود.
گزارش فایننشال تایمز نشان میدهد که بخش انرژی ضربه سنگینی را متحمل شده است. طبق این گزارش، شرکت Siemens Energy، تامین کننده برق سختافزار هوش مصنوعی، ۲۲ درصد از ارزش سهام خود را از دست داد. شرکت Schneider Electric فرانسه نیز که به تولید محصولات الکتریکی مشغول است و سرمایهگذاری گستردهای در خدمات دیتاسنتری دارد، ۹.۲ درصد از ارزش خود را از دست داد.