حمله مارک زاکربرگ به اقدامات دولت بایدن و دفاع از تغییر روند متا
مدیرعامل متا، مالک بزرگترین پلتفرمهای شبکه اجتماعی جهان، به تازگی با حضور در پادکست جو…
۲۲ دی ۱۴۰۳
۲۳ دی ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
قضات دیوان عالی ایالات متحده روز جمعه نسبت به تلاش تیکتاک برای لغو قانون ممنوعیت یا فروش در آمریکا ابراز تردید کردند. تیکتاک هشدار داده است که در صورت عدم موافقت دیوان عالی، این پلتفرم چند روز دیگر در یکی از بزرگترین بازارهای خود با حدود ۱۷۰ میلیون کاربر خاموش میشود. شرکت مادر چینی باید برای جلوگیری از ممنوعیت، تیکتاک را به فروش برساند اما پیشتر مخالفت خود را با چنین اقدامی اعلام کرده است و در صورت تایید قانون از سوی دیوان عالی، از ایالات متحده محو خواهد.
به گزارش پیوست، مدیران تیکتاک پیش از این در تلاش برای جلوگیری از ممنوعیت با تیم دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا، نیز ارتباط گرفتهاند و گزارشها حاکی از دیدار مدیرعامل تیکتاک با ترامپ در مارئهلاگو است. با این حال ضربالاجل تعیین شده از سوی دولت بایدن درست یک روز پیش از مراسم تحلیف رئیس جمهور جدید است و از این رو ترامپ از دیوان عالی خواسته است تا اجرای این قانون را به تاخیر بیاندازد.
با این حال گزارشی از فایننشال تایمز میگوید قضات دیوان عالی آمریکا درمورد اعتبار ادله تیکتاک پیرامون نقض آزادی بیان در این قانون ابراز تردید کردهاند.
پروندهای که روز جمعه ادله آن به دادگاه عالی رفت، حول قانوین است که براساس آن بایتدنس، مالک چینی تیکتاک، باید این پلتفرم را برای جلوگیری از ممنوعیت در آمریکا تا تاریخ ۱۹ ژانویه به خریداری مورد تایید دولت به فروش برساند. این قانون که سال گذشته با حمایت قدرتمند هردو حزب به تصویب رسید، مبتنی بر این نگرانی است که با توجه به شهرت این پلتفرم در میان نوجوانان و کسب حدود ۱۷۰ میلیون کاربر آمریکایی، دولت پکن میتواند از آن برای جاسوسی یا تبلیغ استفاده کند.
تیکتاک با رد این اتهامات مدعی شده است که این قانون حقوق متمم اول قانون اساسی، ضامن آزادی بیان در ایالات متحده، را نقض میکند.
در جریان جلسه استماع شفاهی روز جمعه، قضات دیوان عالی از هردو جناح سیاسی، چندین مرتبه استدلالهای تیکتاک درباره نقض آزادی بیان را به چالش کشیدند و بر نگرانیهای مربوط به «دستکاری پنهان» پلتفرم و احتمال دسترسی پکن به دادههای کاربران آمریکایی تمرکز داشتند.
نوئل فرانسیسکو، وکیل تیکتاک از شرکت حقوقی جانز دی، گفت دولت آمریکا با استفاده از این قانون «رفتار خشن و بیسابقهای» را متوجه تیکتاک کرده است، آنهم با اتکا به این نگرانی که چین شاید در آینده غیرمستقیم برای دسترسی به دادهها به تیکتاک فشار بیاورد.
جان رابرتز، رئیس محافظهکار دیوان عالی، در پاسخ گفت: «آیا باید این واقعیت را نادیده بگیریم که شرکت مادر، در واقع، برای انجام کارهای اطلاعاتی به نیابت از دولت چین تحت فشار قرار دارد؟»
یکی از قضات لیبرال دیوان عالی، النا کیگان، نیز اذعان داشت که این قانون پیامدهای شدیدی برای این شرکت دارد اما این پیامدها «ثانویه» هستند. به گفته او: « تیکتاک اگر در آخر دسترسی خود را به الگوریتم بایتدنس از دست بدهد، میتواند مانند هر بازیگر دیگری در ایالات متحده، به دنبال بهترین الگوریتم بگردد.»
الیزابت پرلوگار، دادستان کل ایالات متحده، روز جمعه با تاکید بر ادله دولت مبنی بر تهدید امنیت ملی تیکتاک گفت با توجه تلاشهای پکن برای جمعآوری «دادههای حساس» شهروندان آمریکایی در راستای تضعیف ایالات متحده و از آنجایی که دولت چین از لحاظ قانونی میتواند شرکتها را ملزم به تحویل اطلاعات کند، در نتیجه دولت چین هر لحظه این امکان را دارد تا از تیکتاک به عنوان ابزاری برای آسیب به ایالات متحده بهره بگیرد.
او مدعی شد که بایتدنس پیش از این هم از درخواستهای پکن پیری کرده است و شواهدی وجود دارد که نشان میدهد این شرکت از دادهها برای ردیابی مخالفان در هنگکنگ و اویغورهای چین سو استفاده کرده است.
تیکتاک میگوید واگذاری داراییها پیش از ضربالاجل دولت «از لحاظ فنی» غیرممکن است. علاوه بر این، دولت چین براساس قوانین جدید صادراتی این کشور حق دخالت در چنین موضوعی را دارد و پیش از این اعلام کرده است که با این فروش تیکتاک مخالف است و این قانون را «اقدامی آشکار برای غارت تجاری» میداند.
فرانسیسکو در جلسه گفت که واگذاری داراییها در هر بازه زمانی «بسیار دشوار» خواهد بود. وی در پاسخ به این پرسش که در صورت باخت تیکتاک در این پرونده در تاریخ ۱۹ ژانویه چه میشود، گفت: «تا جایی که من میدانم، خاموش میشویم.»
دیوان عالی تصمیم خود را پیش از ضربالاجل ۱۹ ژانویه اعلام خواهد کرد. نتیجه این پرونده میتواند سرنوشت یکی از بزرگترین منابع سرگرمی و اخبار برای نسل جوان را مشخص کند؛ پلتفرمی که منبع درآمد هزاران اینفلوئنسر است و سهم قابل توجهی از بازار تبلیغات آمریکا دارد.
با این حال حتی اگر دادگاه بر علیه تیکتاک رای صادر کند، ترامپ میتواند پس از به دست گرفتن قدرت در این مساله ورود کند که البته نحوه دقیق مداخله او مشخص نیست. حمایت ناگهانی ترامپ از تیکتاک را میتوان ناشی از تاثیر این پلتفرم در کمپین انتخاباتی سال گذشته برای جذب جوان دانست.
گفتنی است که ترامپ پیش از این یکی از دلایل مخالفتش با ممنوعیت تیکتاک را حذف رقابت برای شرکت متا و پلتفرمهای این شرکت عنوان کرده بود اما با توجه به تغییر رویکرد شرکت متا در روزهای اخیر و همسویی با خواستههای ترامپ و طیف محافظهکار، مشخص نیست که آیا ترامپ هنوز هم به اندازه کافی درمورد حذف رقابت برای شرکت متا احساس نگرانی میکند یا خیر.