مدیرعامل شرکت زیرساخت: ۳۰ درصد دامنههای خارجی برای ایرانیها مسدود است
تحریمها یکی از دلایل کاهش کيفيت اینترنت و اختلالات هستند. مدیرعامل شرکت زیرساخت گفت که…
۱۸ دی ۱۴۰۳
۱۷ دی ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
استفاده از اینترنت استارلینک در یک سال گذشته ۲۰ برابر افزایش یافته است. همچنین هزینه اینترنت ماهوارهای ۷۰۰ تا ۲ هزار دلار است و بیش از ۳۰ هزار کاربر ایرانی از استارلینک استفاده میکنند.
به گزارش پیوست، رئیس کمیسیون اینترنت انجمن تجارت الکترونیک، پویا پیرحسنلو گفت: با روندی که در حال پیشروی است، احتمالا تا پایان ۲۰۲۵ مشترکین استارلینک از مشترکین فیبر نوری بیشتر میشوند. این پیشبینی دقیق و علمی نیست و بر اساس روند گسترش اینترنت ماهوارهای در ایران این تخمین زده میشود.
رئیس کمیسیون اینترنت انجمن تجارت الکترونیک در پاسخ به پیوست درباره موضوع اینترنت طبقاتی گفت: موضع انجمن تجارت الکترونیک کاملا شفاف است که ما با اینترنت طبقاتی مخالف هستیم و چندین بار بر عبارت اینترنت آزاد تاکید کردیم. هر نوع رانت طبقاتی برای گروههای اجتماعی، مناطق جغرافیایی و صنایع مختلف را به شدت محکوم و با آن مقابله میکنیم.
طبق آمار چهارمین گزارش کیفیت اینترنت که توسط کمیسیون اینترنت انجمن تجارت الکترونیک تهران ارائه شد، اینترنت ایران از نظر اختلال دومین کشور از انتهای جدول بعد از میانمار و اوکراین و از جهت محدودیت بعد از چین در جایگاه ۹۸ از ۱۰۰ کشور است. به صورت کلی ایران جایگاه ۹۵ از ۱۰۰ کشور را دارد.
براساس این گزارش، بیش از ۷۰ درصد دادههای سامانه speedtest به کاربران شهر تهران استناد میکند و بیشتر به اینترنت ثابت مرتبط است در نتیجه این سامانه در بسیاری از استانهای کشور بدون داده است یا کمتر از ۱۰ دستگاه را بررسی کرده است. بنابراین نمیتوان به دادههای این سامانه به عنوان مرجعی برای سنجش وضعیت سرعت اینترنت ایران اتکا کرد.
طبق گزارش منتشر شده، میانگین کیفیت Density دو سرویس پر استفاده در ترکیه و ایران، امارات و ایران مقایسه شده است. ۷۷درصد کاربران اسنپ و تپسی در ایران با کیفیت 4G Density توانستهاند این وبسایتها را مشاهده کنند در حالی که شهروندان اماراتی، تاکسی آنلاین این کشور (Careem) را با ۹۲درصد 4G Density مشاهده میکنند.
دربارهی فروشگاههای آنلاین، ۸۱درصد شهروندان ایرانی دیجیکالا را با کیفیت 4g Density مشاهده میکنند و سرویس مشابه آن در ترکیه (Trendyol) برای شهروندان ترک با ۹۷درصد در این شاخص قابل مشاهده است.
براساس این گزارش، تلفنهای همراه ایرانیها بهدلیل استفاده از فیلترشکنهای رایگان به عامل مهمی در آلودگی شبکه تبدیل شدهاند. طبق محاسبات کمیسیون اینترنت، اختلال روی HTTP/3 معادل خسارت روزانهی ۲میلیارد تومانی در یک شرکت استارتآپی است.
این در شرایطی است که بیش از ۷۰ درصد دادههای سامانه speedtest به کاربران شهر تهران استناد میکند و بیشتر به اینترنت ثابت مرتبط است در نتیجه این سامانه در بسیاری از استانهای کشور بدون داده است یا کمتر از ۱۰ دستگاه را بررسی کرده است. بنابراین نمیتوان به دادههای این سامانه به عنوان مرجعی برای سنجش وضعیت سرعت اینترنت ایران اتکا کرد.
در این گزارش آمده است که شبکه کشور به دلایل مختلف تحت حملات منع سرویس توزیع شده یا همان DDoS قرار دارد. حملات سازماندهیشده دولتها با هدف آسیب رساندن به زیرساختهای دیگر کشورها، رقابتهای تجاری بین شرکتها و اپراتورها و در نهایت افزایش آلودگی اینترنت کشور به دلیل فیلترینگ گسترده و در نتیجه استفاده گسترده از فیلترشکنهای ناامن از مهمترین دلایل گسترش این حملات است.
یکی از موضوعاتی که در این گزارش به آن پرداخته شد، قطعی برق و اینترنت بود. کاربران موبایل برای اتصال به شبکه به نزدیکترین BTS متصل میشود. این BTSها در زمان قطع برق باید بتوانند از طریق باتریهای UPS به کار خود ادامه دهند. اما به علت فرسودگی یا ناکارآمدی تجهیزات ذخیرهکننده برق، پس از هر بار قطع برق، اتصال شبکههای موبایل کاربران وابسته به زمان نگهداشت برق در باتری UPSها با اختلال مواجه میشود و آنتن تلفنهای همراه نیز در مواردی قطع میشوند.
در بررسیهای جدیدی که برای 3/HTTP صورت گرفته، به نظر میرسد رفتارهای سرویسدهندههای اینترنتی چندگانه بوده است. در این مرحله، ۵ سرویس CDN که از 3/HTTP پشتیبانی میکنند انتخاب شد و تستهای متوالی روی دامنههایی که از آنها خدمات میگیرند انجام شد.
در شبکه ایرانسل تمامی درخواستهای 3/HTTP به خارج از کشور با اختلال کامل همراه بود. در شبکههای همراه اول درخواستهای مربوط به دو سرویسدهنده Cloudflare و Fastly اختلالات مقطعی داشت ولی در مقاطعی بدون مشکل بود. درخواستها 3/HTTP به مقصد سرویس دهنده AWS با اختلال کامل همراه بود.
شبکههای اجتماعی ایکس، اینستاگرام، تلگرام، فیسبوک، یوتیوب و توییچ همچنان در ایران فیلتر است و از این نظر ایران همراه چین و ترکمنستان در صدر کشورهای با محدودیت
حداکثری در شبکههای اجتماعی قرار دارد. وبسایت Surfshark در آمارهای تحلیلی منتشر شده در نیمه اول سال جاری میلادی، ۲۹ کشور جهان درگیر انواع سانسورهای اینترنتی را بررسی کرده که طبق آن ایران جزو کشورهای با بدترین وضعیت دسترسی آزادانه به شبکههای اجتماعی بوده است. وضعیت دسترسی شهروندان ایرانی به پلتفرمهای اطلاعرسانی جمعی، در کنار چین به مراتب محدودتر از سایر کشورهای جهان است.
گزارشهای غیر رسمی از افزایش حداقل ۱۵ درصدی پهنای باند بینالملل در ماههای اخیر به دلیل انجام برخی اصلاحات حکایت میکند. گزارش کلادفلر نشان میدهد در طول ۶ ماه گذشته، سرعت میانگین کاربران ایرانی نیز افزایش اندکی داشته و ازmbps4.5 به mbps5.4 رسیده است.