کارشناسان در پنل بانکداری باز مطرح کردند: بانکداری باز هنوز درگیر انحصارگرایی
ایران از سال ۱۳۹۳ در مسیر توسعه بانکداری باز قرار گرفته است اما تاکنون نتوانسته…
۷ آذر ۱۴۰۳
۷ آذر ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
صاحب تکنولوژی بودن و ایجاد بسترهای مرتبط با آن امری است که نمیتوان تنها از سمت اپراتورها و شرکتها انتظار داشت. این سازمانها بازیگرانی هستند که در فرآیند این مسیر نقش مهمی دارند اما همه کار را به عهده آنها نیست و چالشهای مختلف از جمله حضور نداشتن بازیگران مجرب و محدودیت زیرساخت نیز تاثیرگذار است. نقش تنظیمگری دولت در راستای کاهش محدودیت و تنظیم قوانین کارآمد در توسعه و بهرهمندی شرکتها فعال در این حوزه موثر خواهد بود.
به گزارش پیوست، در دومین روز رویداد هفته ایران دیجیتال، پنلی با موضوع هوشمندسازی و تحول دیجیتال در صنایع و خدمات برگزار شد. در این پنل محمد فرجود، مدیرعامل هلدینگ سرمایهگذاری نوترا، تحول دیجیتال و نوآوری را یک پارادایم خواند و اشاره کرد که همواره شرکتها میخواهند تغییر کنند و فناوری را ابزاری برای آن میبینند.
او ایجاد نگاه درست و همراستا در یک سازمان برای تحول دیجیتال را موثر دانست. به عقیده فرجود ایجاد این دیدگاه یکپارچه شاید سختترین مرحله در تحول باشد. حضور نداشتن بازیگران مجرب در کنار بازیگران سنتی، سرمایهگذاریهای بینتیجه و چالش زیرساخت را جزو مواردی برشمرد که باعث میشود به اهداف نرسید.
فرجود نقش دولت در سمت رگولاتوری با تهیه و تدوین مقررات کارآمد را موثر خواند.
مجید پورنیا، مدیرکل کسبوکار سازمانی ایرانسل اظهار کرد که مفهوم تحول دیجیتال در استراتژی همه کسبوکارها و سازمانها قرار گرفته است اما در مجموع به طور واقعی اجرا نمیشود. افزایش بهرهوری و کاهش هزینهها دو مولفه مهم تحول دیجیتال است که پورنیا به اهمیت آن اشاره کرد.
او گفت که در سالهای اخیر علیرغم وجود محدودیتها اتفاقات خوبی در ایرانسل در زمینه کیس یوزر اتفاق افتاده است. ایجاد زیرساخت با استفاده از تکنولوژیهای جدید کوربیزینس اپراتورها است که لازمه آن استراتژی بلندمدت و سرمایهگذاری مستمر است.
پورنیا همچنین گفت: نمیتوان انتظار داشت تنها یک بخش بار تکنولوژی را به دوش بکشد. فعالیت در کنار هم بخشهای مختلف منجر به همافزایی میشود و میتوان به نتایج خوبی رسید.
او نقش رگولیشن را در مواردی تسهیلگر دانست و گفت که نقش رگولیشن و متولی اکوسیستم در پیشبرد مسیر توسعه کمککننده است.
مصطفی درجزی، مدیرکل کسبوکار سازمانی همراه اول خلق ارزش را مولفه مهم تحول دیجیتال معرفی کرد و گفت که هزینه و درآمد برای تحول پاسخگوی نیاز نیست. او اشاره کرد که در بخش پارتنرشیپ مقداری مشکل داریم. ایجاد زیرساخت در تحول دیجیتال دشوار است و در بسیاری از سازمانها هزینههای زیادی برای ایجاد زیرساخت در حال انجام است اما مشکل اینجاست که متمرکز کردن کار وجود ندارد و همین موضوع مسبب هدررفت هزینهها میشود.
او افزود: رگولیشن درست و فراهم کردن مسیر برای ورود به بازار رقابتی کار مهمی است که باعث خواهد شد تا شرکتهای این زمینه به موفقیتهای قابل توجهی دست یابند.
گودرزی درباره پیادهسازی و نتیجهبخش بودن مفهوم تحول گفت: باید بدانیم از تحول دیجیتال چه میخواهیم و واقعیت این است که داستان از اقتصاد شروع میشود.
او ریشه مشکلات در زیرساخت را در B2B دانست.
او همچنین بر اهمیت نقش رگولیشن تاکید کرد و برای کارآمد بودن مدلهای کسب و کاری گفت که باید کسب و کارها با هم سر مدلهای کسب و کاری به توافق برسند.
رویداد هفته ایران دیجیتال در روزهای ۶ و ۷ آذر ماه به همت گروه علمی-تحلیلی طیف برگزار شد.