میانه دهه ۸۰، زمانی که دولت اول محمود احمدینژاد ناگهان تعرفه واردات گوشی تلفن همراه…
۱۰ آذر ۱۴۰۳
شرکت آتیلا همراه آیهان یکی از شرکتهای تولیدکننده موبایل نوکیا در ایران است. این شرکت که اخیراً با حاشیههایی درباره سوءاستفاد از برند نوکیا در کشور مواجه بوده است، اعلام کرده تولید موبایل دکمهای نوکیا را به موبایل هوشمند ارتقا دهد و در آینده نزدیک به برخی از کشورها صادرات نیز انجام دهد. به گفته حانیه ثقفی، مدیرعامل شرکت آتیلا همراه آیهان، HMD Global مالک فعلی تلفن همراه نوکیاست؛ نوکیا حق استفاده برند را به شرکت HMD Global فروخته است، در نتیجه این شرکت مجوز تولید از HMD چین دارد. طبق گفته او، تمامی دادگاهها به نفع این شرکت رأی صادر کردهاند و هیچ کدام از افراد حقیقی، حقوقی و حتی سازمانها دیگر نمیتوانند از این شرکت شکایت کنند. به نظر میرسد حدود دو سال است که شرکت آتیلا همراه آیهان در حوزه سیستمعامل نیز فعالیت میکند و با همکاری سازمان پدافند غیرعامل کشور و مراکز علمی و دانشگاهی نسخه اولیه پلتفرم سیستمعامل داخلی را تهیه کرده است. در این گفتوگو نام شرکتهای سامتل و همراه خدمات خاورمیانه به میان آمده است؛ پیوست آمادگی دارد نظر این شرکتها را منعکس کند.
چرا از برند نوکیا استفاده کردید و با برند خودتان موبایل تولید نکردید؟برند ما COPO است و در حال حاضر نیز لوازم جانبی تلفن همراه با این برند روانه بازار شده که در آینده نزدیک تلفن همراه دکمهای و هوشمند با برند COPO وارد بازار خواهد شد. با توجه به قرارداد فیمابین ما و شرکت واسط، نوکیا به ما اجازه تولید و مونتاژ تلفن همراه با نشان تجاری نوکیا را داده است و انشاءالله تا اواخر سال جاری، با توجه به رایزنیهای صورتگرفته و قراردادهای منعقدشده با برخی از کشورهای همسایه، شروع به صادرات موبایل دکمهای نوکیا میکنیم.
از کدام کشور مجوز تولید دارید؟ما مجوز را از یک شرکت واسط قانونی و معتبر یعنی HMD چین داریم. HMD Global مالک فعلی تلفن همراه نوکیاست؛ نوکیا اجازه استفاده از برندش را ابتدا به مایکروسافت داد که موبایلهای ویندوزفون تولید میکرد و در حال حاضر به شرکت HMD Global واگذار کرده است. در واقع نوکیا گوشی تولید نمیکند بلکه شرکت HMD Global به صورت انحصاری تا ۱۰ سال اجازه تولید گوشی نوکیا دارد. یعنی نوکیا حق استفاده برند را به شرکت HMD Global فروخته است. با توجه به اینکه شرکت واسط با کشور ایران در حوزههای مختلف قرارداد کلی دارد، از ارائه قرارداد معذوریم ولی نسخهای از قرارداد را به مراجع قضایی برای تصمیمگیری و صدور رأی ارائه کردهایم.
به نظر شما این نوع تولید، سوءاستفاده از برند نوکیا نیست؟سوءاستفاده زمانی مفهوم پیدا میکند که ما قطعه جمع کنیم، سرهم کنیم و IMEI جعلی بزنیم. ما تمامی قطعات اورژینال تلفن همراه نوکیا را همراه IMEI اصلی شرکت نوکیا به صورت پک قطعاتی دریافت میکنیم و شرکت نوکیا سود نشان تجاری خود را هنگام فروش قطعات از ما دریافت میکند، از این رو وکلایی که خودشان را وکیل شرکت نوکیا معرفی کردند و در دادگاه نیز وکالتشان محرز نشده، نمیتوانند از ما شکایت کنند و در صورت شکایت کردن هم به نتیجه نمیرسند. در ضمن در قرارداد منعقدشده، ما اجازه صادرات هم داریم. بدون تشریفات نمیشود موبایل تولید کرد؛ تمامی تشریفات قانونی رعایت شده است و در خصوص ادعاها و شکایات وکلای تاییدنشده نوکیا، دادگاههای تخصصی مالکیت فکری به موضوع ادعاهای وکلای تاییدنشده نوکیا که درخواست منع تولید تلفن همراه با نشان تجاری نوکیا توسط شرکت ما را داشتند، به صورت کیفری و حقوقی ورود کرده و به موضوع رسیدگی کردهاند. در نتیجه رأی به نفع ما صادر شده است و علاوه بر رد ادعاهای وکلای تاییدنشده نوکیا، قرار قطعی منع تعقیب، قرار قطعی عدم استماع و حکم بر بطلان دعوا صادر شده است. پس موضوع اختلاف ما با وکلای تاییدنشده نوکیا به استناد ماده ۲۷۳ آیین دادرسی کیفری برای تمامی افراد، سازمانها و ارگانها امر مختومه است و وکلای تاییدنشده نوکیا دیگر نمیتوانند در مراجع قضایی از ما شکایت کنند.
مشکل شما با شرکت سامتل چیست؟شرکت سامتل ادعا میکند نماینده نوکیاست در صورتی که شرکت کامتل جنرال تریدینگ امارات که از شرکت چینی نمایندگی گرفته اجازه مشارکت در بستهبندی و فروش را دارد اما در مورد مونتاژ و تولید اجازه ندارد تفویض اختیار کند.
پس چگونه به شرکت سامتل در ایران نمایندگی مونتاژ داده شده است؟من این موضوع را دردادگاه هم گفتم. سامتل ادعا میکند نماینده نوکیاست اما چگونه نمایندگی گرفته است؟ وقتی شرکت اماراتی اختیار اعطای نمایندگی ندارد. شرکت کامتل که شرکت اصلی است و از نوکیا نمایندگی گرفته، اجازه مشارکت در بستهبندی و فروش دارد نه مونتاژ؛ اما کامتل که شرکت اماراتی است به سامتل اجازه تولید و مونتاژ داده است. در ضمن شرکت کامتل جنرال تریدینگ در قرارداد خود اجازه تفویض نمایندگی به دیگری ندارد. سوال اینجاست وقتی شرکتی خود اجازه تفویض نمایندگی ندارد، چگونه توانسته به شرکت سامتل نمایندگی بدهد؟ ما از مسئولان محترم درخواست میکنیم که حتماً قرارداد شرکت سامتل را بهدقت بخوانند و همانطور که در گمرک کالاهای ما را چک کردند که آیا باز شده است یا نه و در آزمایشگاه تخصصی نیز همین موضوع رسیدگی شد و قطعی شد که کالاهای ما به صورت skd وارد میشود، یک بار هم کالای آنها را قبل از ترخیص چک کنند. ما از سمت مراجع قضایی تبرئه شدهایم. همه آرا نشاندهنده این است که فعالیت شرکت ما کاملاً قانونی است و همچنین شرکت سامتل و شرکت همراه خدمات خاورمیانه در پرونده تشکیلشده بین آیهان و وکلای تاییدنشده نوکیا ورود ثالث کرده بودند تا از محکوم شدن شرکت نوکیا جلوگیری کنند که النهایه علیه وکلای تاییدنشده نوکیا حکم بر بطلان دعوی صادر شد؛ یعنی نوکیا هیچ وقت در ایران حق شکایت از ما را ندارد زیرا این دعوی امری قضاوتشده است و برای شرکت پارس سامتل و همراه خدمات خاورمیانه قرار رد دعوی صادر شد.
دقیقاً از چه بخش برند نوکیا استفاده کردهاید؟ما اجزا و قطعات، جعبه، باتری و همه متعلقات گوشی نوکیا را وارد میکنیم و اینجا فقط عملیات مونتاژ انجام میدهیم. حتی IMEI معتلق به شرکت نوکیاست. اگر از GSMA استعلام گرفته شود، مشخص میشود IMEI متعلق به نوکیاست. من در دادگاه هم گفتم که اگر وکیل نوکیا معتقد است تلفنهای همراه مونتاژیای که ما تولید میکنیم بدون اجازه نوکیاست، IMEI تولیدی گوشیهای آیهان را قطع کنند، برای تامینکننده اصلی این کار بسیار ساده است زیرا به مکان و گوشی خودشان دسترسی دارند ولی نمیتوانند زیرا شرکت نوکیا با علم و آگاهی به این موضوع که تمامی اجزا و قطعات و IMEI فروخته شده و خریدار باید عملیات مونتاژ را روی کالا انجام دهد اقدام به فروش محصولات خود میکند و سود نشان تجاریاش را در همان مرحله اول هنگام فروش قطعات از ما دریافت میکند. لذا وکلای تاییدنشده نوکیا نمیتوانند از شرکت آیهان شکایت کنند.
برنامهای برای تولید موبایل هوشمند دارید؟ما تا اواخر امسال گوشیهای هوشمند را وارد بازار میکنیم و اکنون در حال اخذ مجوزهای سازمان استاندارد و تنظیم مقررات هستیم.
آیا با محدودیت در واردات گوشی تلفن همراه موافق هستید؟باید محدویت اعمال شود زیرا رویکرد استفاده از قانون حداکثر بهرهمندی از توان تولیدی است. الان نیاز کشور به گوشیهای دکمهای ۲۰۰ هزار موبایل است. وقتی ماهانه ۲۵۰ هزار موبایل تولید میشود، نیازی به واردات نیست و از طرفی خدمات پس از فروش تولیدکنندگان از واردکنندگان بیشتر است؛ ما موبایل دکمهای نوکیا را علاوه بر خدمات پس از فروش بیمه ایران نیز کردهایم که در صورت مفقودی یا از بین رفتن گوشی، جعبه تحویل نمایندگیها داده میشود و گوشی جایگزین دریافت میشود.
با تولید گوشی هوشمند نیز واردات محدود میشود؟بله. البته ما در وهله اول سمت تولید موبایلهای ۱۰۰ دلاری میرویم زیرا کیفیت حرف اول را میزند. طرح شبکه ملی اطلاعات میگوید ۲۰ درصد از نیاز تلفن همراه کشور قرار است داخلیسازی شود. واردات موبایل دکمهای هیچوقت ممنوع نبود، درباره گوشی هوشمند نیز همینطور است و مصرفکننده حق انتخاب دارد.
درباره نامه سازمان توسعه تجارت مبنی بر جلوگیری از فعالیت شرکتتان توضیح دهید. چرا بعد از آن نامه اتفاقی نیفتاد؟سازمان توسعه تجارت بعد از مدتی نامهاش را پس گرفت و اعلام کرد تصمیم در خصوص شرکت آیهان بر اساس نتیجه آرای دادگاه است. رسانهها نامه اول را که میخواستند مانع فعالیت ما بشوند منتشر کردند اما درباره نامه دوم که پس گرفته شد حرفی زده نشد.
ورود شورای رقابت به این موضوع به کجا رسید؟شورای رقابت یک مرجع شبهقضایی است که به موضوع شکایت وکلای تاییدنشده نوکیا و شرکت سامتل علیه ما ورود کرد و بحمدالله اعضای محترم شورای رقابت با اکثریت آرا به نفع شرکت آیهان رأی دادند. اگر حق با ما نبود زمین میخوردیم ولی همه آرا به نفع ما بود.
برنامهای برای آینده دارید؟بله تولید موبایل دکمهای و هوشمند را به صورت جدی دنبال میکنیم، قبلتر هم گفتم و دوباره میگویم که با سه کشور همسایه قرارداد بستهایم و محصولاتی را به عنوان نمونه کالا ارسال کردهایم که مورد قبول آنها قرار گرفته و انشاءالله تا اواخر امسال صادرات میکنیم.
از چه ارزی برای واردات استفاده میکنید؟ارز نیما. چالشهایی را که همه شرکتها در خصوص تخصیص ارز دارند ما هم داریم. ما هیچگونه وامی از دولت دریافت نکردهایم. پنج ماه است که در صف تخصیص ارز هستیم اما هنوز ارز نگرفتهایم. ارزی که به ما میدهند حدود ۲۵ درصد کمتر از ارزی است که به کالای کامل میدهند. ما ۱۸۰ کارمند داشتیم و به خاطر شرایط تخصیص ارز مجبور شدیم ۱۰۰ نفر را تعدیل کنیم. ما هم مشکل همه واحدهای تولیدی را داریم به علاوه فشارهایی که از سمت رسانهها وارد میشود. ما سال ۱۳۹۸ زمین را خریدیم؛ ساخت زمین بر اساس استانداردهای تولید موبایل انجام شد. سال ۱۴۰۱ پروانه بهرهبرداری گرفتیم و خرداد ۱۴۰۳ تولید موبایل را شروع کردیم و رئیسجمهور محترم شهید مجموعه ما را افتتاح کرد.
در حوزه سیستمعامل هم فعالیت میکنید؟حدود دو سال است در این حوزه فعالیت میکنیم و موفق شدیم با همکاری سازمان پدافند غیرعامل کشور و مراکز علمی و دانشگاهی نسخه اولیه پلتفرم سیستمعامل داخلی را تهیه کنیم که در حال تست و اخذ مجوزهای مربوطه هستیم، همچنین این شرکت در حال اخذ مجوز دانشگاه علمیکاربردی در رشتههای نرمافزار، سختافزار، هوش مصنوعی و سیستمعامل تلفن همراه است.