skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

تدوین چارچوب تنظیم‌گری رمزپول‌ها و دارایی‌های دیجیتال؛ لازمه پویایی اقتصادی و کاهش ریسک‌ها

۲۱ آبان ۱۴۰۳

زمان مطالعه : ۴ دقیقه

امیرحسین موسوی

یکی از محورهای یازدهمین همایش سالانه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت، موضوع توسعه رمزپول‌ها و دارایی‌های دیجیتال است. این حوزه از این جهت اهمیت دارد که تنظیم‌گری و نظارت بر این موضوع براساس قانون جدید بانک مرکزی، به نهاد سیاستگذار پولی واگذار شده است. تدوین چارچوب تنظیم‌گری برای رمزپول‌ها و دارایی‌های دیجیتال به‌گونه‌ای که همزمان حفظ امنیت و شفافیت در آن لحاظ شود و نوآوری و رشد اقتصادی را نیز تسهیل کند از موارد حائز اهمیتی است که به آن تاکید شده است. 

به گزارش دبیرخانه همایش بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت، در گفت‌وگو با امیرحسین موسوی، مشاور ارشد حوزه بلاک‌چین و رمزدارایی‌های شرکت ملی انفورماتیک اشاره شد که بانک مرکزی در این تحول کلیدی است و باید به عنوان حامی و تسهیل‌گر این حرکت به سمت اقتصاد دیجیتال عمل کند.

موسوی، ورود فناوری بلاک‌چین و گسترش استفاده از رمز‌پول‌ها و دارایی‌ها را عاملی در افزایش اهمیت بیش از پیش تنظیم‌گری در این حوزه دانست. به نظر او این دارایی‌ها به دلیل ماهیت غیرمتمرکز و فراگیر خود، فرصت‌ها و چالش‌هایی را برای نظام‌های اقتصادی فراهم‌ کرده‌اند. از این رو تدوین چارچوبی منسجم برای نظارت و تنظیم فعالیت‌ها در این حوزه ضروری است تا از ریسک‌های مربوط به شفافیت مالی، پولشویی و کلاهبرداری جلوگیری شود.

موسوی در این باره گفت: یکی از مهم‌ترین عناصر این چارچوب باید ایجاد تعادل میان حمایت از نوآوری و تامین امنیت اقتصادی باشد. باید اطمینان حاصل کرد که قوانین و مقررات نه تنها ریسک‌ها را کاهش می‌دهند بلکه امکان رشد و توسعه را برای شرکت‌های فین‌تکی و استارت‌آپ‌های فعال در این حوزه فراهم می‌کند.

مشاور ارشد حوزه بلاک‌چین و رمزدارایی‌های شرکت ملی انفورماتیک تجربه کشورهای دیگر را نمونه‌ای دانست که نشان‌دهنده ترکیب تنظیم‌گری‌های دقیق و ایجاد محیطی پویا برای نوآوری است و این روش، موفق‌ترین راهبرد است.

او اشاره کرد که در ایران نیز می‌توان با بهره‌گیری از این تجربیات و با توجه به شرایط خاص کشور، چارچوب مشابهی تدوین کرد که هم مشوق نوآوری باشد و هم ریسک‌های مرتبط را مدیریت کند.

نگاهی متفاوت به چالش‌های این حوزه

موسوی، نبود تعاملات بین‌المللی و وجود تحریم‌های موجود را یکی از چالش‌های اصلی این حوزه برشمرد که می‌توان از آن به عنوان یک فرصتی که می‌تواند برای رسیدن به خودکفایی و توسعه راه‌حل‌های بومی در چارچوب‌های نظارتی کمک کند بهره برد.
فرهنگ تمرکزگرایانه در نظام نظارتی ایران که در نگاه اول به عنوان مانعی برای انعطاف‌پذیری و پاسخگویی به تغییرات سریع فناوری شناخته می‌شود، همزمان فرصتی برای بهبود ساختارهای داخلی به وجود می‌آورد.

موسوی در این باره گفت: ما می‌توانیم با تغییر این فرهنگ و حرکت به سمت رویکردهای غیرمتمرکزتر و مشارکتی‌تر، تنظیم‌گری را بهبود ببخشیم و شرایط را برای تعامل بهتر میان نهادها و بخش خصوصی فراهم کنیم.
علاوه‌بر این، ناهماهنگی میان نهادهای مختلف و نداشتن یک نقشه راه مشخص برای تنظیم‌گری، چالشی مهم است که با تلاش‌های مشترک قابل حل است.

او اقداماتی مانند تشکیل کارگروه‌های تخصصی، برگزاری جلسات هماهنگی با نهادهای مرتبط و توسعه بسترهای آموزشی و مشاوره‌ای برای تنظیم‌گری را بخشی از تلاش‌های لازم برای تقویت چارچوب نظارتی و بهره‌گیری از این چالش‌ها به عنوان فرصت‌های رشد و تحول عنوان کرد.

تغییر نقش از سنتی به نهادی پیشرو

موسوی تدوین یک چارچوب تنظیم‌گری جامع را در تغییر نقش بانک مرکزی از یک نظارت‌کننده سنتی به یک نهاد پیشرو و همکار با بخش‌های خصوص و استارت‌آپ‌ها تاثیرگذار است. این امر به بانک مرکزی اجازه می‌دهد تا با مشارکت فعال‌تر در این حوزه، سیاست‌های پولی جدیدی را اجرا کرده و به سمت اقتصاد دیجیتال حرکت کند.

موسوی، ایجاد محیط سندباکس قانونی، تشکیل  کارگروه‌های مشترکی میان نهادهای نظارتی، دانشگاه‌ها و بخش خصوصی را از جمله راهکارهای موثر در تدوین سریع این چارچوب‌ها دانست. او همچنین آموزش و آگاهی‌رسانی عمومی را موضوع مهمی خواند که باید در جامعه تقویت شود و افراد درباره مزایا و چالش‌های این فناوری مطلع باشند.

 

https://pvst.ir/jgf

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو