skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

مدیرعامل بانک تجارت: اطلاعات ۳۲ میلیون حساب و ۲۰ میلیون کارت به کربنکینگ جدید منتقل شد

۷ آبان ۱۴۰۳

زمان مطالعه : ۲ دقیقه

مدیرعامل بانک تجارت از انتقال و مهاجرت اطلاعات بیش از ۳۲میلیون حساب و ۲۰میلیون کارت به سامانه جدید سپرده و تحویل‌داری این بانک خبر داد.

به گزارش پیوست، با رونمایی از سامانه منظومه تجارت، سامانه کربنکینگ‌ بانک تجارت آماده ارائه خدمات متنوع یکپارچه در حوزه‌های سپرده، تحویل‌داری، سوئیچ کارت و تسهیلات و تعهدات شد. بانک تجارت کر بانکی خود را در ساختار منظومه بهم پیوسته و متنوعی از خدمات مختلف بانکی، پرداختی و …. پیش برده است.

هادی اخلاقی، مدیرعامل بانک تجارت در رویداد «منظومه نوآوری تجارت» که با هدف اختتامیه طرح منظومه در تالار وحدت برگزار شد، درباره مسیر ایجاد منظومه بانک تجارت عنوان کرد: در آبان‌ماه ۱۴۰۰ که به بانک تجارت آمدم مرحوم دولت‌آبادی، از من خواستند که پروژه منظومه را نهایی کنم. ایشان در آن زمان از تعویق‌های سه‌ماه، شش‌ماهه و یک‌ساله در راه‌‌اندازی منظومه گفتند و خواستند که قرارداد منظومه که در زمان ایشان تنظیم شده بود ادامه پیدا کند.

او ادامه داد: هنگامی که به بانک تجارت آمدم از وضعیت نرم‌‌افزاری و تعدد آنها اطلاع داشتم اما وقتی در موقعیت مدیرعاملی در جریان ریز امور قرار گرفتم، وضعیت تفاوت کرد. در آن زمان دانستم که با مجموعه‌ای روبه‌رو هستیم که ۲۰۵ سامانه مستقل از هم دارد و قرار است این سامانه‌ها در ساختار منظومه به شکل یکپارچه جاگیری و متحول شوند

اخلاقی اضافه کرد: متاسفانه در پایان سال ۱۴۰۰ اختلال‌های اساسی در سوئیچ کارت داشتیم اما امروز با تلاش مجموعه‌های مختلف در بانک تجارت و شرکت‌ها محصولی را ارائه کرده‌‌ایم که مبنای تحول بانکداری در کشور است. سامانه سپرده و تحویل‌داری بانک با همکاری شرکت خدمات انفورماتیک در کلیه شعب مستقر شده و اطلاعات بیش از ۳۲میلیون حساب و ۲۰میلیون کارت به سامانه جدید مهاجرت داده شده است.

او ادامه داد: ما با تولید سامانه‌های یکپارچه تسهیلات و تعهدات بر اساس جدیدترین تکنولوژی‌های نرم‌‌افزاری در شرکت «تاتا» یکی از سامانه‌های حوزه اعتباری شبکه بانکی را ایجاد کرده‌ایم به نحوی که امروز با چابکی هرچه بیشتر قادر به ارائه محصولات «نو» اعتباری به مشتریان حوزه بانکداری شخصی و اصناف و شرکتی هستیم.

مدیرعامل بانک تجارت درباره نقش هلدینگ فناوری اطلاعات بانک تجارت گفت: ما در سه سال گذشته شرکت‌های زیر مجموعه هلدینگ تفتا را احیا کردیم و اگر این شرکت‌ها باز تعریف نمی‌شدند، امروز در این مسیر نبودیم؛ چراکه بسیاری از آنها اصلا وجود خارجی نداشتند.

https://pvst.ir/jb4

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو