آمریکا پاسخ چین به اوپنایآی را در لیست سیاه قرار داد
واشنگتن شرکت Zhipu چین، مهمترین استارتآپ این کشور در حوزه توسعه مدلهای بزرگ زبانی، را…
۲۸ دی ۱۴۰۳
۱۲ مهر ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۱ مهر ۱۴۰۳
شرکت اوپنایآی که به تازگی جدیدترین دور جذب سرمایه خود را با ارزشگذاری ۱۵۰ میلیارد دلاری آغاز کرده است، از سرمایهگذاران خواسته رقبایی مثل آنتروپیک و xAI ایلان ماسک را حمایت نکنند. سازنده ChatGPT با این اقدام با هدف گرفتن رقبا، به دنبال تثبیت سلطه خود بر بازار هوش مصنوعی مولد است.
به گزارش پیوست به نقل از فایننشال تایمز، سه فرد مطلع میگویند این شرکت مستقر در سن فرانسیسکو به رهبری سم آلتمن به وضوح خواستار توافقهای انحصار سرمایه گذاری است.
اوپنایآی قرار است تازهترین دور جذب سرمایه خود را با جذب ۶.۵ میلیارد دلار با ارزشگذاری ۱۵۰ میلیارد دلاری به پایان برساند.
روابط انحصاری با سرمایهگذاران باعث میشود تا رقبا دسترسی کمتری به سرمایه و همکاریهای استراتژیک داشته باشند. این اقدام خطر تنش با رقبا به ویژه ماسک را که در حال حاضر از این شرکت شکایت کرده است، افزایش میدهد.
شرکتهای سرمایهگذاری جسورانه به اطلاعات حساسی درمورد شرکت های هدف خود دسترسی دارند و روابط نزدیک با یک شرکت ممکن است حمایت از رقیب را دشوار یا پرتنش سازد.
اما فعالان سرمایهگذاری جسورانه میگویند که به ندرت روی انحصار تاکید می شود و بسیاری از شرکتها روی چندین فعال یک حوزه قمار میکنند. برای مثال شرکت سرمایهگذاری جسورانه اندرسن هورویتز و سکویا کپیتال هردو از استارتآپهای هوش مصنوعی از جمله اوپنایآی و xAI ایلان ماسک حمایت کردهاند.
با این حال اوپنایآی توان تحمیل این شروط عجیب و یک ارزشگذاری بالا را دارد، زیرا شرکتها بر این باورند که این شرکت موج بعدی نوآوریهای هوش مصنوعی با تاثیر شگرف بر رفتار مشتری در فضای اینترنت و موبایل راه رهبری میکند.
به گفته یکی از پیشتازان سرمایهگذاری جسورانه، شرکت تاکسی اینترنتی اوبر نیز در گذشته سیاستهای مشابهی داشته است: «اگر یک شرکت همه کارتها را داشته باشد، در صورت حالت سلطه کامل بر جهان میتواند مردم را مجبور به کارهای غیرطبیعی کند.»
در دور جدید جذب سرمایه اوپنایآی، سرمایهگذاران استراتژیکی مثل مایکروسافت، انویدیا و اپل نیز به دنبال ایفای نقش هستند.
سرمایهگذاران باید به تحولات اخیر این شرکت از جمله کودتایی توسط هایت مدیره و اخراج کوتاه مدت سم آلتمن را مد نظر قرار دهند. هفته گذشته میرا موراتی، مدیر ارشد فناوری اوپنایآی نیز در خبری شوکهکننده به خروج خود از شرکت اشاره کرد. در سالی که گذشت چهرههای مطرح متعدد از جمله بنیانگذاران اوپنایآی از این شرکت جدا شدند.
آلتمن در بخشی از فرایند جذب سرمایه با شرکتهای صاحب سهام مذاکره میکند. او پیش از این اعلام کرده بود که به دنبال سهمخواهی از شرکت نیست.
با این حال آلتمن گزارشهای اخیر درمورد سهم خواهی جدید او در ساختار سود محور اوپنایآی را رد کرده است و آنها را «مضحک» خوانده است. اوپنایآی به نظر در تلاش است تا بخش عامالمنفعه که کنترل اصلی را بر شرکت دارد کنار بگذارد و به یک شرکت سودمحور تبدیل شود.
ماسک در سال ۲۰۱۵ به عنوان بنیانگذار به جذب سرمایه اوپنایآی کمک کرد اما سه سال بعد به دلیل اختلاف نظر با آلتمن از این شرکت جدا شد و به تازگی طی شکایتی در ماه آگوست مدعی شد این استارتآپ هدف اصلی و عامالمنفعه خود را کنار گذاشته و تنها به دنبال کسب سود است.
ماسک آلتمن را به فریب متهم کرده و در شکایت خود به دنبال لغو قرارداد مایکروسافت است. قرارداد اوپنایآی با مایکروسافت در حال حاضر از سوی رگولاتورهای ضد انحصار آمریکا و اتحادیه اروپا تحت تفحص قرار دارد.