مدیرعامل برسامتک: حضور سرمایهگذار خارجی در اکوسیستم از نان شب واجبتر است
اکوسیستم استارتآپی کشور متاثر از کلانتصمیمها و مشکلات موجود، در کنار مساله اگزیت، مهاجرت گسترده…
۳ مهر ۱۴۰۳
۵ مهر ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
فعالان حوزه هوش مصنوعی باور دارند نبودن سرمایهگذار پایهای و مهاجرت نیروی کار متخصص از اصلیترین چالشهای استارتآپهای هوش مصنوعی در ایران هستند.
به گزارش پیوست، دومین گردهمایی استارتآپی پاندورا با هدف اجرای پروژههای عملیاتی هوش مصنوعی و تمرکز بر کسبوکارهای این حوزه برگزار شد. نوید شهدی، مدیرعامل شرکت Vector، درباره چالش کسبوکارهای حوزه هوش مصنوعی در ایران گفت: نرخ بازگشت سرمایه همواره برای سرمایهگذاران اهمیت دارد. حوزه هوش مصنوعی با توجه به شرایط خاصی که از جهت نوع محصول و وضعیت بازار دارد، نیاز به ریسکپذیری بیشتر سرمایهگذاران دارد تا شروع استارتآپها و ورود آنها به پروژههای مالیاتی به نتیجه برسد.
او نبودن نگاه بلند مدت به حوزه هوش مصنوعی را از دیگر چالشهای این حوزه دانست و اضافه کرد: مساله دیگری که در سرمایهگذاری هوش مصنوعی مطرح میشود داشتن دید بلند مدت برای دستیابی به درآمد در این حوزه است. باید سرمایهگذاران به این درک برسند که کسبکارهای حوزه هوش مصنوعی نیاز به زمان دارند تا مانند مفاهیمی مثل تجارت الکترونیکی به بلوغ برسند و توسط دولت و جامعه پذیرفته شوند. بخشی از ایجاد عدالت اجتماعی در کشور در گرو توسعه برنامههای عملیاتی در این حوزه است.
شهدی ادامه داد: در هنگام راهاندازی و توسعه پلتفرمی چون دیجیکالا کسی تصور نمیکرد که توزیع خدمات از طریق آن در منطقه یک تهران با شهری مثل چابهار یکسان فراهم شود بنابراین در راستای برابری خدمات باید قدمهایی از این قبیل برداشته شود. در سرمایهگذاری در حوزه فناوری AI، با این دیدگاه که قرار است خلق ارزشی در کنار منافع اقتصادی شکل بگیرد میتوان سرمایهگذاران را متقاعد کرد.
شهدی در مورد تاثیر تورم بر تمایل نداشتن به سرمایهگذاریهای بلند مدت اضافه کرد: بعد از تورم فرهنگی در مردم شکل گرفته است که تمایل دارند راه صد ساله را یک شبه طی کنند. اینکه سرمایهداران را متعقاعد کنیم به جای سرمایهگذاری روی املاک که قیمت آنها با تورم در حال رشد است روی کسبوکاری که از آینده آن مطمئن نیستند سرمایهگذاری کنند، کار دشواری است.
علی صادقی، معمار داده شرکت Ruken AINaseem، درباره تاثیر تحریمها بر جذب سرمایهگذار خارجی گفت: با وجود اینکه در ایران فرصتها و حتی نیروی متخصص به اندازه کافی وجود دارد اما نمیتوانیم در فضای بازار دست نخورده این حوزه از این امکانات استفاده کنیم و در پروژههای عملیاتی ورود پیدا کنیم. با توجه به شرایط تحریمها و اوضاع اقتصادی کشور سرمایهگذاران خارجی و داخلی را از دست دادهایم. در حالی که باید به هوش مصنوعی به عنوان ابزاری برای توسعه صنایع حتی نامرتبط با تکنولوژی نگاه کنیم و برنامههای استراتژیک در راستای سرمایهگذاری در بخش AI را توسعه دهیم.
صادقی اضافه کرد: تا همین امروز ابزارهای هوش مصنوعی در طراحی باعث شده است فاز Prototype (نمونه اولیه) محصول کاهش پیدا کند. در نهایت ما نیز باید مثل چین تلاش کنیم تا از این ابزار در تلفیق با مهندسی معکوس برای گسترش تولیدات خود استفاده کنیم. از چالشهای دیگر برای استارتآپهای AI ایران، حلقه مفقوده ارتباط صنعت و تکنولوژی است که باعث میشود در این مورد به خوبی پروژه تعریف نشوند.
پگاه بداغی، تحلیلگر محصول اسنپ، نبودن دادههای با کیفیت و ابزارهای استفاده از آنها را از اصلیترین چالشهای شروع کار استارتآپها دانست و گفت: به طور کلی به دلیل ساختاری که در کشور وجود دارد، دادهها در حجم مناسب و معتبر در دسترس استارتآپها قرار نمیگیرند. ضمن اینکه زیرساخت و ابزارهای تخصصی زیادی برای شروع کار در دسترس کسبوکارها نیست.
او مهاجرت نیروهای متخصص را از چالشهای امروز اکوسیستم استارتآپی کشور دانست و اضافه کرد: به نظرم مهاجرت نیروهای متخصصی که پس از کسب مهارت و دانش اتفاق میافتد، یکی دیگر از چالشهایی است که استارتآپهای حوزه هوش مصنوعی را با مشکل مواجه کرده است. به نظر من افراد تحصیلکردهای که پس از فارغالتحصیلی وارد این بازار میشوند، مهارت کافی در حوزه هوش مصنوعی را ندارند و این مساله را با تعریف کارآموزیهای عملیاتی برای افراد حل میشود.
علیرضا نوریان، مدیرعامل شرکت هوش مصنوعی روشن، نبودن تجهیزات سختافزاری با ویژگیهای خاص در تعداد زیاد را از دیگر چالشهای پیشروی استارتآپها دانست و گفت: پروژهای مثل ChatGPT نیازمند صدها هزار کارت گرافیک با ظرفیت بالا بوده است. هرچند که امروزه با پروژههای اوپنسورس امکان استفاده از تجیهزات اجارهای فراهم شده است و این مساله برای اجرای ایدههای محصولات هوش مصنوعی بهبود پیدا کرده است.
نوریان اضافه کرد: با این وجود من موافق نیستم افرادی که ایدههایی در این زمینه دارند، به بهانه نبودن زیرساخت آن ایدهها را کنار بگذارد. قرار نیست در ابتدای کار همگی پروژههایی بزرگ و همتراز نمونههای خارجی اجرا کنیم. در این حوزه میتوان یک هدف بزرگ داشت که به عنوان چشمانداز یک محصول یا پروژه تعریف گردد اما مهمتر از آن برداشتن قدمهای کوچک در راستای عملیاتی کردن آن هدف است.
علیرضا اخوانپور، مدیر فنی شرکت دانشبنیان شناسا، از توسعه هوش مصنوعی به طور خاص در زمینه کاربردی پزشکی گفت و افزود: با این روندی که فناوری هوش مصنوعی پیش میرود در تشخیص و جلوگیری از پیشرفت برخی بیماریها میتواند حتی با خطای کمتری نسبت به پزشکان عمل کند که البته به دلیل کنار گذاشته شدن مشاغل در آینده موضوع نگرانکنندهای است. از دست رفتن مشاغل را به عنوان عنصر جدا نشدنی گسترش هوش مصنوعی نمیتوانیم نادیده بگیریم. در این جهت تمرکز بر شغلهایی مثل مهندسی پرامپت که به واسطه پیشرفت این حوزه ایجاد میشود، میتواند تاثیرگذار باشد.