درخواست انحصار اوپنایآی و محدود کردن رقبایی همچون xAI ایلان ماسک
شرکت اوپنایآی که به تازگی جدیدترین دور جذب سرمایه خود را با ارزشگذاری ۱۵۰ میلیارد…
۱۲ مهر ۱۴۰۳
۴ مهر ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
شرکت اریدُ (Ooredoo) قطر ۵۵۰ میلیون دلار برای توسعه دیتاسنترهای منطقهای خود قرض گرفته است و این کشور در تلاش است به شاهراه اطلاعات در خاورمیانه تبدیل شود.
به گزارش پیوست به نقل از فایننشال تایمز، سهام اکثریت ارید در اختیار دولت قطر است اما رهبری این شرکت ماهیت مستقل دارد. زیرشاخه دیتاسنتری این شرکت که به نام هاب دیجیتال منا شناخته میشود یک وام ۱۰ ساله تامین مالی از سه بانک قطری دریافت کرده و در تلاش است تا برای پاسخ به تقاضای اپلیکشینهای هوش مصنوعی، دیتاسنترهای خود را توسعه دهد.
کشورهای نفتی حاشیه خلیج فارس به تازگی برای فاصله گرفتن از نفت، تمرکز روی هوش مصنوعی را افزایش دادهاند. طبق باور این کشورها، انرژی ارزانقیمتی که آنها در اختیار این تاسیسات پرمصرف میگذارند یک مزیت مهم است.
تحلیلگران انتظار دارند که عربستان سعودی، بزرگترین اقتصاد خلیج فارس و امارات به بزرگترین بازارهای دیتاسنتری تبدیل شوند.
با این حال ارید اهداف بلندپروازانهای دارد و میخاهد ظرفیت دیتاسنتر 120MW را در پنج سال آینده بسازد. این رقم برابر با نصف ظرفیت امروز بازار منطقه است (237MW.)
ارید در ماه ژوئن یک همکاری جدید را با شرکت انویدیا آمریکا آغاز کرد تا براساس آن چیپهای هوش مصنوعی مورد نیاز برای تامین قدرت رایانشی را در اختیار بگیرد.
عزیز العثمان فخرو، مدیرعامل ارید، در مصاحبه با فایننشال تایمز گفت در خلیج فار «فضا برای تقریبا سه تا چهار بازیگر اصلی وجود دارد. ما امیدواریم که یکی از آنها باشیم.»
منطقه خلیج فارس علاوه بر زمین و انرژی ارزان، به دلیل تاکید رگولاتورها بر پردازش دادهها به صورت بومی، بازار جذابی برای توسعه قدرت رایانشی است.
فخرو با اشاره به اینکه «۳۰ درصد از اتصال جهان از این منطقه عبور میکند » گفت: «ما همین حالا ۲۶ دیتاسنتر [در بازارهای اصلی ارید] داریم و در حال توسعه هستیم.»
ارید دیتاسنترهایی در قطر، کویت، عراق، عمان و تونس و همچنین اندونزی دارد.
با این حال ساخت دیتاسنترها ممکن است زمانبر باشد. دریافت تاییدیه رگولاتوری و تامین تجهیزات مورد نیاز به گفته فخرو ممکن است ۱۸ تا ۲۴ ماه زمان ببرد. او میگوید: «داشتن چنین مشکلی خوب است اما بازهم یک مشکل است. نمیتوانم با سرعت کافی عرضه کنم.»
علاوه بر رقابتی که برسر دسترسی به پردازندههای هوش مصنوعی شاهد هستیم، آمریکا کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس را رد لیست مناطقی قرار داده است که برای خرید فناوریهای پیشرفته با محدویدتهایی مواجه هستند و باید مجوز دریافت کنند.
فخرو میگوید دیتاسنتر اندونزیایی ارید تا به امروز چیپهای انویدیا را دریافت کرده است اما در خاورمیانه «ما به دنبال دریافت اولین محموله چیپها تا پایان سال هستیم.»
دسترسی به چیپهای آمریکایی تنها یکی از مواردی است که باعث شده کشورهای حاشیه خلیج فارس در تنش میان واشنگتن و پکن گرفتار شوند.
فخرو میگوید این برای ارید به معنای منع سختافزار چینی در دیتاسنترها و مراجعه به نمونهها غربی است. ارید همچنان با شرکت هواوی چین ارتباط دارد اما از آنجایی که در لیست مشتریان دیتاسرنت آن شرکتهای بزرگی مثل مایکروسافت و گوگل حضور دارند «آنها از فناوری غربی استفاده میکنند و نه فناوری شرقی.»
تحلیلگران میگویند شرکتهای ارتباطات برای رشد به سراغ حوزههایی مثل دیتاسنتر میروند زیرا کسبوکار سنتی با مشکلاتی مواجه است.