بانک مرکزی شرایط بازشدن درگاههای پرداخت برای صرافیهای رمزارزی را اعلام کرد
بانک مرکزی شرایط بازشدن درگاههای پرداخت برای کارگزاریهای رمزارزی یا صرافیهای رمزارزرا اعلام کرد. به…
۲۹ دی ۱۴۰۳
هفتمین شماره فصلنامه فناوریهای مالی با موضوع آینده کربنکینگ (Core Banking) منتشر شد. این شماره به بررسی مفهوم نوین «کرلس بنکینگ» (coreless banking) میپردازد که در آن، به جای یک نرمافزار مجتمع، مجموعهای از نرمافزارها در تعامل با هم وظایف را پیش میبرند.
یکی از موضوعاتی که این روزها با هدف افزایش سرعت و انعطافپذیری، راه خود را در صنعت بانکداری باز کرده، مفهوم کرلس بنکینگ است. در این نوع از بانکداری، طبق تعریفی ساده، یک نرمافزار مجتمع، تمام سرویسهای بانک را ارائه نمیدهد، بلکه مجموعهای از نرمافزارها در تعامل با هم وظایف را پیش میبرند.
کرلس بنکینگ درحال حاضر توسط بعضی تامینکنندههای کربنک در دنیا ارائه میشود و برخی از شرکتهای ایرانی هم قدمهایی در این حوزه برداشتهاند. بنابراین، شماره هفتم فصلنامه فناوریهای مالی در یک رویکرد آیندهپژوهانه به این موضوع پرداخته است. در این شماره، ۱۰ صاحبنظر کشور از تجارب خود در این حوزه، معایب و مزایا، الزامات پیادهسازی، معماری، سختافزار و آینده کرلس بنکینگ گفتهاند.
نخستین مقاله این فصلنامه به قلم محسن عزیزی، صاحبنظر بانکداری دیجیتال است. او در این بخش، موضوع کرلس بنکینگ و اندازه بازار آن را بررسی میکند و در چندین مورد، راهکارهای کاهش ریسک آن را برمیشمرد. عزیزی در پایان، درباره پیادهسازی این نوع جدید از بانکداری میگوید: «از پذیرش و سازواری با پیشرفت سرسامآور فناوری گریزی نیست و چارچوبهای نظارتی و تنظیمگری نیز بالاخره درپی این قافله، چارهای جز پذیرش روندها و مفاهیم نو ندارند.»
فاطمه حیدری، مدیرمحصول منابع بانکداری متمرکز داتین در مقالهای، به معماری کرلس بنکینگ پرداخته است. به اعتقاد او تا همین اواخر، تنها گزینههای موجود برای بانکها این بود تا با آنچه داشتند زندگی و سعی کنند محدودیتها را دور بزنند یا ریسک و هزینه قابل توجه جایگزینی سیستمهای اصلی بانکداری قدیمی را بپذیرند. اما اکنون گزینه سومی وجود دارد به نام کرلس بنکینگ. پیادهسازی این نوع بانکداری از دیدگاه حیدری، فراتر از تعبیه صرف خدمات خرد است. این موضوع نیاز به مدیریت API، اتوماسیون کامل و تقسیم دامنه استراتژیک دارد.
سامان ذاکرزاده، معاون سیاستگذاری و توسعه فناوریهای نوین اداره فناوری اطلاعات بانک کشاورزی، دیگر متخصصی است که در این شماره دیدگاههای خود را درباره این مفهوم نوین در بانکداری بیان کرده است. او کرلس را به نگاهی مینیمال تعبیر و عنوان میکند: «اینکه ایجاد تغییر در این معماری تمرکزگرا را Coreless بنامیم یا بدون ایجاد چنین مفهومی سعی بر کاهش وابستگی به Core کنیم. حتی اینکه نگاه مینیمالیسم به Core را جایگزین نگاه ماکسیمالیسم کنیم، در اصل ماجرا تفاوتی ایجاد نمیکند. بسیاری از بانکهای ایرانی بدون نامگذاری Coreless، در عمل و با توجه به سطح بلوغ دیجیتالی خود اقداماتی را انجام داده یا دردست انجام دارند که نتیجه آن، کاهش تدریجی وابستگی به Core و تحقق Coreless banking خواهد بود.»
امیررضا لیلازی، مشاور بانک ملت دو رویکرد مهاجرتی برای تغییر معماری از کربنکینگ به کرلس بنکینگ را سادهسازی، ساختن و مهاجرت و پرش عنوان میکند و به نقاط قوت و ضعف هر یک از آنها میپردازد. درنهایت او چنین نتیجهگیری میکند که بانکها باید رویکرد مدیریت پورتفولیو را برای نوسازی سیستم کربنکینگ خود اتخاذ کنند.
فرزانه غلام ابوالفضل، رئیس هیئتمدیره شرکت نوآوران لوتوس پیروزی و مشاور ارشد تحول دیجیتال از تجربیات خود در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات میگوید و کرلس بنکینگ را عامل تسهیل تحول دیجیتال بانکها میداند. او در بخشی از این مقاله عنوان میکند: «مسائلی که امروز در بانک بهعنوان ابهام، چالش، تحول و نگرانی مطرح میشود، بیش از ۱۰ سال پیش در ICT اتفاق افتاد و گذشت. در صنعت مخابرات و تلکام هم قبلا یک غول یکپارچه به نام هسته یکپارچه اپراتور ساخته میشد و همه چیز روی آن سوار بود. بعد تصمیم بر این شد که لایه زیرساخت از لایه سرویس جدا و در لایه سرویس، اجازه بروز خلاقیت فراهم شود.»