تولید به روش ODM مصداق تولید ملی است
وزارت صمت برون سپاری تولید گوشی تلفن همراه براساس طراحی اصلی یا ODM را به…
۲۹ آبان ۱۴۰۳
۱۶ اسفند ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
تولیدکنندگان موبایل ملی در دومین کنگره موبایل کشور حضور دارند و از محصولات جدیدشان رونمایی میکنند. دبیر کنگره موبایل گفت که انجمن واردکنندگان موبایل با تولید منطقی موبایل به دور از رویاپردازی مشکلی ندارد. اما این در شرایطی است که برنامههای تولید عملیاتی باشد و در حد شعار و هیجانی نباشد.
به گزارش پیوست، رضا عالیان، دبیر کنگره موبایل درباره حضور تولیدکنندگان موبایل داخلی در کنگره موبایل گفت: امسال بحث تولید موبایل در کنگره موبایل مطرح میشود و برخی از تولیدکنندگان هم در این کنگره خواهند بود. تولیدی که مدنظر ما است، به دور از رویاپردازی و شعار است. انجمن با تولید موبایل داخلی اگر عملیاتی باشد، مشکلی ندارد. بعضی از شرکتها شناخت خوبی نسبت به این موضوع دارند و با رعایت اصول تولید میکنند. این مجموعهها در کنگره حضور دارند و محصولاتی را ارائه میدهند.
عالیان درباره نقش کنگره در تولید موبایل ملی توضیح داد: کنگره موبایل در موضوع تولید موبایل دخالت مستقیم ندارد. کنگره موبایل تمام بخشها را دربر میگیرد و تولید هم بخشی از آن است. ما موافق یا مخالف تولید داخلی موبایل نیستیم. با رویاپردازی و وعدههای غیرعملی مخالف هستیم. اگر قرار است تولیدی هم صورت بگیرد باید منطقی باشد در غیراین صورت شکست آن گریبانگیر بخش خصوصی است. در این بخش هم وزارت صمت متولی بومیسازی است.
به گفته عالیان، شرکتهای واردکننده جایگاه حقوقی دارند و تصمیم میگیرند در چه کسبوکاری ورود کنند. شرکت در یک شرایطی تصمیم به واردات میگیرد و در شرایطی تصمیم میگیرد تولید کند.
دبیر کنگره موبایل گفت: رویکرد کنگره موبایل از سال گذشته رویکرد اکوسیستم و زیستبوم بود. این رویکرد جهانی است و ما هم تلاش میکنیم این رویکرد را پیاده کنیم. اکوسیستم موبایل چند لایه دارد. لایه مرکزی، موضوع تامین است. در کشور ما تامین به معنی واردات است و الان موضوع تولید هم دیده میشود اما این تولید به معنی فضای هیجانی پیشرو شرکتها نیست.
عالیان ادامه داد: در لایههای بعدی، بحث زیرساخت، ارتباطات، سرویس و در نهایت لایه تنظیمگری است. در اکوسیستم، نوآوری مراکز شتاب و سرمایهگذاری اهمیت زیادی دارد اما در حوزه موبایل نقش این بخشها مشخص نیست. یکی از اهداف کنگره این است که بتواند زیستبوم را درست ترسیم کند و نقش ذی نفعان و لایههای مختلف را پررنگ کند و ارتباط آنها را روشن کند. اگر این شبکه ایجاد شود، دولت میداند که با چه فضایی روبهرو است و تنظیمگری و سیاستگذاری برمبنای لایههای مختلف اکوسیستم خواهد بود.
دبیر کنگره موبایل با اشاره به لایه دوم این زیستبوم گفت: در لایه دوم که لایه ارتباطات و زیرساخت است، چالشهای جدی وجود دارد. در برنامه بودجه صحبت از سهم ۱۵ درصدی اقتصاد دیجیتال در برنامه توسعه در سال ۱۴۰۶ وجود دارد. این در شرایطی امکان تحقق دارد که حاکمیت فضای رشد را مهیا کند. ما در تامین درگیر مسائلی مثل ممنوعیت آیفون هستیم در حالی که در کشورهایی که اقتصاد دیجیتال برایشان معنی پیدا کرده است و بخش بزرگی از تولید ناخالص را به خود اختصاص داده است شرایط بسیار متفاوت است. مثلا سهم تولید ناخالص در اقتصاد دیجیتال عربستان، به ۳۰ درصد رسیده است، در حالی که ما در سال ۱۴۰۶ برنامه ۱۰ تا ۱۵ درصدی داریم.
به گفته عالیان، تا سال ۲۰۲۷، تقریبا ۶ میلیارد نفر با سرویسهای موبایل از سرویس ۵G استفاده میکنند. تا سال ۲۰۲۷، بازار ۵G حدود ۲ هزار میلیارد و ۲۰۰ دلار خواهد رسید. این بازار بزرگ بهمعنی اهمیت حوزه موبایل است. این موضوع میتواند کمکم شایانی به رشد اقتصاد دیجیتال کشور کند.
دبیر کنگره موبایل ادامه داد: حدود ۵۷ درصد کسبوکارها تا سه سال آینده تمام سرمایهگذاریهایشان را روی ۵G میگذارند. حدود ۷۰ دردصد موبایلهایی که در اختیار مردم است از سرویسهای ۵G استفاده میکند و بعد از چندین سال نتوانستهایم این سیستم را تجاریسازی کنیم. اپراتورها چالشهای زیادی در این حوزه دارند.
عالیان درباره بخشهای مختلف کنگره موبایل توضیح داد: چند رویداد را در کنگره موبایل دوره دوم خواهیم داشت. در این کنگره رویداد استارتآپی خواهیم داشت. در این بخش ایدهپردازی و جذب سرمایه داریم. بخش دیگر پنل و سمینار است که به موضوعات مختلف در حوزه موبایل پرداخته میشود. با برگزاری این کنگره بین اتحادیه صنفی این حوزه، صنف دستگاه مخابراتی، سازمان نظام صنفی، انجمن تولیدکنندگان نرمافزار و سایر سازمانها ارتباط بهوجود میآید. امسال با دانشگاههای مطرح مثل دانشگاه شریف، تهران و غیره توافقاتی داریم که جذب مقاله و پژوهش داشته باشیم.
در ادامه، مهدی اسدی، رئیس انجمن واردکنندگان موبایل با اشاره به حضور برند خارجی در کنگره گفت: کنگره موبایل برای انجمن واردکنندگان موبایل است و همه اعضا در آن سهم دارند. در این کنگره حدود سه تا چهار برند خارجی وجود دارد و در کنگره سال گذشته، فقط یک برند خارجی حضور داشت. در کنگره بخش فروش را داریم و بازارهای موبایل مثل علاالدین، چارسو و غیره در این کنگره حضور دارند و بخش فروش را پیش میبرند.
ابوالفضل حیدر، عضو هیات مدیره انجمن واردکنندگان موبایل درباره بخشهای مختلف اکوسیستم گفت: انجمن واردکنندگان موبایل، اتحادیه فروش و اتحادیه خدمات سه حلقه برای رشد این اکوسیستم هستند. صنعت موبایل از شفافترین صنایع کشور است. هیچ موبایلی بدون شناسه وارد نمیشود و همه کالاها قابلیت رهگیری دارند.
حیدر با اشاره به تاثیر تحریمها گفت: در دوران تحریم حضور برند خارجی خیلی سخت است اما با این وجود چند برند خارجی در کنگره حضور دارند. اگر تحریمها برداشته شود این فرایند بهتر پیش میرود. ارتباط اکوسیستم و استارتآپهای موبایل میتواند به این حوزه کمک کند.
درنهایت حیدر درباره تولید موبایل داخلی گفت که ما نه میتوانیم منع کنیم و نه تشویق. تسهیلات و برنامهها در سطح کلان وجود دارد و شرکتها خودشان تصمیم میگیرند که به مدام سمت بروند.