skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

ضوابط جدید بانک مرکزی: لندتک‌ها نمی‌توانند از مشتری کارمزد بگیرند

علی مومنی علی مومنی نویسنده میهمان

۱۴ دی ۱۴۰۲

زمان مطالعه : ۳ دقیقه

تاریخ به‌روزرسانی: ۱۶ دی ۱۴۰۲

بانک مرکزی لندتک‌ها را از دریافت کارمزد از مشتری منع کرده است و بر اساس ضوابط جدید تنها بانک‌ها می‌توانند از مشتری کارمزد دریافت کنند. همچنین مسئولیت اهلیت اعتباری مشتری بر عهده بانک گذاشته شده است. علاوه بر این بانک نمی‌تواند تسهیلات را به حساب لندتک واریز کند و باید مستقیماً در اختیار تامین‌کننده کالا قرار بگیرد.

به گزارش پیوست، بانک مرکزی «الزامات ناظر بر نحوه همکاری موسسات اعتباری با شرکت‌های تسهیلات‌یار» را ابلاغ کرده که در آن ضوابط جدیدی برای لندتک‌ها و بانک‌ها وضع شده است.

بر اساس ماده ۱۱ این ضوابط، لندتک نمی‌تواند مستقیماً از مشتری کارمزد بگیرد و تنها بانک مجاز به آن است. در تبصره یک این ماده آمده است: «موسسه اعتباری موظف به نظارت بر عدم اخذ کارمزد از مشتری توسط تسهیلات‌یار است و در صورت احراز این موضوع، موسسه اعتباری باید از ادامه همکاری با آن تسهیلات‌یار خودداری نماید.»

تبصره دوم نیز مقرر کرده، لندتک باید هزینه‌های خدمات خود را از بانک دریافت کند: «میزان و نحوه دریافت هزینه‌های خدمات ارائه‌شده توسط تسهیلات‌یار به مشتری صرفاً از محل کارت دریافتی موسسه اعتباری از مشتری و مطابق با ترتیبات پیش‌‌بینی‌شده قرارداد منعقده بین موسسه اعتباری و تسهیلات‌یار امکان‌پذیر است.»

همچنین با وجود اینکه به لندتک اجازه احراز هویت مشتری داده شده، طبق ماده ۸ مسئولیت اهلیت اعتباری مشتری بر عهده بانک است. در این ماده آمده است: «ارزیایی اهلیت اعتباری مشتری و سایر بررسی‌های انجام‌شده توسط تسهیلات‌یار نافی مسئولیت موسسه اعتباری در این خصوص نبوده و اتخاذ تصمیم نهایی در خصوص اعطا یا عدم اعطای تسهیلات به مشتری بر عهده موسسه اعتباری است.»

بر این اساس لندتک‌‌ها نه می‌توانند از مشتری کارمزد دریافت کنند و نه می‌توانند اهلیت اعتباری مشتری را بسنجند. به‌نوعی طبق این دستورالعمل، لندتک‌ها به بازوهای وام‌گیری بانک‌ها تبدیل می‌شوند.

بر اساس ماده ۹ نیز موسسه اعتباری نمی‌تواند وجه تسهیلات را به حساب لندتک واریز کند و موظف است وجه، مستقیماً به حساب تامین‌کننده کالا و خدمات واریز شود.

ماده ۱۰ تصریح کرده است اقساط مشتری مستقیماً باید به حساب بانک واریز شود.

شرایط همکاری بانک‌ها و لندتک‌ها

بانک مرکزی شرایط قرارداد همکاری بانک و لندتک‌ را نیز تعیین کرده است. طبق ماده ۳، در قرارداد باید چگونگی احراز هویت و بررسی اهلیت اعتباری مشتری از سوی لندتک مشخص شده باشد.

همچنین باید سازوکارهای کنترلی در خصوص رعایت قوانین مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم از سوی تسهیلات‌یار مشخص شود.

در این قرارداد، باید میزان و نحوه دریافت هزینه‌های خدمات لندتک از محل کارمزد دریافتی بانک از مشتری مشخص شود.

https://pvst.ir/gv7
علی مومنی
علی مومنینویسنده میهمان

    در دانشگاه علامه اقتصاد خوانده‌ام با اینکه هیچ گاه عاشق آن نبودم. اولین بار در میانه دوره کارشناسی بود که در یک دوره چند ساعته روزنامه‌نگاری اقتصادی شرکت کردم که البته آورده‌ای نداشت اما سودای روزنامه‌نگار شدن را به سرم انداخت. حالا در پیوست می‌نویسم و حوزه‌‌های مورد علاقه‌ام اینترنت، اقتصاد دیجیتال و عرصه‌هایی است که اینها به عالم سیاست گره می‌خورند.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو