سرمایهگذاری جسورانه یا ریسکپذیر(VC) چیست؟
سرمایهگذاری جسورانه یا ریسکپذیر(Venture Capital)، نوعی از سرمایهگذاری است که فرد با سرمایهگذاری مستقیم در استارتآپها…
۲۰ مهر ۱۴۰۳
۱۲ دی ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
فعالان و صاحبنظران صنعت بانکداری و فناوریهای نوین مالی معتقدند نگاه به تحول دیجیتال بیشتر ابزاری بوده است و نتوانسته خلق ارزش معناداری در زمینه بانکداری رقم بزند. آنها عنوان کردند که رگولاتوری و سیاستگذاری در زمینه بانکداری نیز مجوزمحور و مبتنی بر مدیریت ریسک پیش رفته و نتوانسته تعادل را میان سازمانها و استارتآپها برقرار کند.
به گزارش پیوست، فرزانه غلامابوالفضل مشاور تحول دیجیتال صنعت بانکداری در پنل بررسی چالشها و فرصتهای تحول دیجیتال در صنعت بانکداری ایران در پاسخ به اینکه آیا تحول دیجیتال در بانکداری ایران اتفاق افتاده است، گفت: این سوال در برابر مفهوم تحول دیجیتال که مفهومی کاملا گستردهای است، سوال درستی نیست چون تحول دیجیتال در یک بخش خلاصه نمیشود و در هر صنعت مختصات خود را دارد. در واقع تحول دیجیتال آمادگی میخواهد و نمیشود با یک بله یا خیر به آن پاسخ داد. اما اگر بخواهم صنعت بانکداری و تحول دیجیتال در ایران را در مقام مقایسه قرار دهم میگویم در این زمینه از کشورهای پیشرفته عقب هستیم. برنامه تحول دیجیتال مثل یک ارکستر است که همگی ارکان آن باید در کنار هم و هماهنگ باشند و حتی منابع انسانی آن نیز باید مناسب آن حوزه پرورش داده شوند.
محمد صادق آزادانی رئیس کمیسیون لندتک نظام صنفی رایانهای استان تهران عنوان کرد: نفوذ ابزارهای دیجیتال مانند همراه بانک و میزان تراکنشها و توسعه اپلیکیشنهای بانکی برای ما همان تحول دیجیتال بوده است. در واقع ما تحول دیجیتال را در این مصدایق دیدهایم.
او ادامه داد: اما پرسش این است که برای تحول دیجیتال تنها مجموعه بزرگ مالی و بانکها کافی هستند؟ به نظرم ما باید اول به این پرسش پاسخ دهیم تا نقش فینتکها و لندتکها و اساسا مساله خلق ارزش روشن شود.
آزادانی درباره نگاه رگولاتوری به تحول دیجیتال عنوان کرد: سیاستگذاری ما در حوزه تحول دیجیتال مجوزمحور بوده است و ما در طرف مدیریت ریسکها ایستادهایم. روندهای دنیا برخلاف این نگاه است. متاسفانه در زمینه رگولاتوری نیز میان تصمیمگیران اختلاف نظر وجود دارد و عدم تصمیمگیری واحد کسبوکارهای این حوزه را تحت تاثیر قرار میدهد. برای مثال ممنوعیت همکاری شرکتهای لیزینگ با لندتکها توسط بانک مرکزی یکی از این تصمیمهای اختلاف برانگیز بود که در نهایت نیز لغو شد.
مصطفی سرگلزایی معاون بانک رفاه درباره تحول دیجیتال در صنعت بانکداری گفت: باید پرسید هدف و آرمان بانکها در تحول دیجیتال چیست؟ بانکها در تحول دیجیتال به دنبال خلق ارزش یا بزرگ شدن هستند؟ معتقدم خلق ارزش نگاهی است که هنوز کامل شکل نگرفته و اکثر بانکها تحول دیجیتال را راهی برای بزرگ شدن میدانند.
او ادامه داد: ما خیلی خوب کار کرده باشیم بانکداری الکترونیکی داریم و همان خدمات و محصولات و عملیات بانکداری را سریع و چابک کردهایم و به نیاز مشتری کمتر توجه کردهایم. به همین خاطر است که امروز ابزارهایی ایجاد کردهایم، که مشتری ندارند. سند تحول دیجیتال بانکها در حد همان سند باقی ماند.
مجید احمدی مدیر عامل شرکت همسا درباره تحول دیجیتال گفت: تحول دیجیتال وجه نمایشی داشته است. در کشور ما همزمان با دیگر انقلابهای صنعتی چنین وضعیتی داشتهایم و تنها توانستهایم تکنولوژی را انتقال دهیم بدون آنکه اول آن پدیده را هضم کنیم و روندهای انقلابهای صنعتی را به ابزار تقلیل دادهایم. در نتیجه امروز بانکها به قبرستان ابزارهای گران قیمت تبدیل شدهاند.
او ادامه داد: نگاه ابزاری به تحول دیجیتال سبب شده که ما تنها به دنبال ترندها و رویههای دیجیتالی باشیم و بیشتر تقلید کردهایم. متاسفانه این رویکرد پایه و اساس تشکیل اکوسیستم استارتآپی ایران بوده است.
احمدی رگولاتوری را عامل تعادلبخشی دانست و گفت: متاسفانه رگولاتوری نیز نتوانسته عامل تعادلبخش میان سازمانها و استارتآپها باشد و از روندهای حاکم عقبتر بوده است. از همین رو، فاصله معناداری میان رگولاتوری، سازمانهای بزرگ و استارتاپها به وجود آمده است.
غلامابوالفضلی در پاسخ به احمدی عنوان کرد: مگر رگولاتوری در خارج از صنعت شکل گرفته است. مشکل تنها رگولاتوری نیست و ارتباط باید دو سویه باشد. من چشم و گوش رگولاتوری را بسته ندیدم و راه تعامل باز است. در کشورهای توسعه یافته میز استانداردی برای رگولاتوری در زمینه تحول دیجیتال وجود ندارد و دعواهای کسبوکارها در سطح جهانی، از دعواهای امروز ما با رگولاتوری دور نیست.