فیلترینگ یوتیوب را بردارید، مردم خودشان انتخاب میکنند
محمدجواد شکوری، مدیر گروه صبا ایده به اظهارت شب گذشته رسول جلیلی عضو حقیقی شورای…
۳۰ آبان ۱۴۰۳
۲ دی ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
نگاه به هوش مصنوعی در بانکداری هوشمند ایران از دید کارشناسان و صاحبنظران در سطح سنتی و کلیشهای قرار دارد و از روندهای روز دنیا عقبتر است. با این حال، این فعالان اولویت اصلی توسعه هوش مصنوعی را در زمینه بانکداری عنوان کردند و همچنین توسعه بانکداری هوشمند را در توجه به هوش مصنوعی مولد دانستند.
به گزارش پیوست، در اولین روز (۲ دیماه) از بیست و چهارمین نمایشگاه بینالمللی مخابرات، فناوری اطلاعات و اقتصاد دیجیتال(تلکام) نشست هوش مصنوعی در بانکداری هوشمند ایران با حضور بخش دولتی و خصوصی برگزار شد. علیرضا ماهیار مدیرعامل شرکت ملی انفورماتیک با تاکید بر غلبه نگاه سنتی در بانکداری کشور عنوان کرد: ما در فرایندهای بانکداری نسبت به روندهای جهانی عقب هستیم. امروز اکثر شعب بانکهای دولتی شبیه به یکدیگر هستند این در حالی است که در بانکهای بزرگ دنیا اصلا نگاه سنتی ما شعبه وجود ندارد و تمام روندهای بانکی و همچنین اخذ مشاور برای امور مالی و بانکی با استفاده از هوش مصنوعی، هوشمند و دیجتالی شده است.
ماهیار نگاه به هوش مصنوعی در بانکداری کشور را کلیشهای دانست و گفت: در نظام بانکداری ما استفاده از هوش مصنوعی به کلیشهها محدود شده است. برای مثال در زمینه اعتبارسنجی ما تنها به اعتبارسنجی مالی که یک کلیشه است توجه داریم. در حالی که، در جهان اعتبارسنجی یک جریان است و سنجش رفتار و اعتبارسنجی در همراهی نهادهای مختلف صورت میگیرد. ما در توسعه هوش مصنوعی نیازمند یک نقشه راه هستیم تا تنها هوش مصنوعی به بانکها محدود نشود. باید از رفتار جزیرهای در مواجهه با هوش مصنوعی پرهیز کنیم و همه فرایندها را در کنار هم ببینیم.
نیما امیرشکاری مشاور ارشد بانکداری الکترونیکی، درباره هوش مصنوعی در بانکداری عنوان کرد: هوش مصنوعی در بانکداری موضوع جدیدی است اما آنچه امروز در بانکداری دنیا در زمینه هوش مصنوعی محل توجه است؛ هوش مصنوعی مولد است. امروز هوش مصنوعی سنتی، در جهان یک بلوغی را تجربه کرده و فرایندهای جدیدی در زمینه هوش مصنوعی مولد مطرح شده است.
او ادامه داد: ما در کشور به فاز دوم هوش مصنوعی یعنی هوش مصنوعی مولد توجه نکردهایم. در حال حاضر، شبیهسازی اقتصادی و مدلسازی اقتصادی از طریق هوش مصنوعی مولد انجام میشود و بانکها با سنجش حوزههای مختلف به افزایش سود، کاهش نرخ نکول و تحلیل رفتار متقابل مشتری میپردازنند.
امیرشکاری در ادامه از نقش متمایزکننده هوش مصنوعی گفت: بانکها باید بتوانند با استفاده از هوش مصنوعی تمایز خود را از دیگر بانکها آشکار کنند و وجه تمایز معناداری برای مشتری ایجاد کنند. ایجاد این تمایز از طریق هوش مصنوعی امکانپذیر است.
محمدشهرام معین مشاور رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات هوش مصنوعی به نقشه راه هوش مصنوعی در کشور اشاره کرد و گفت: از ۱۵ سال پیش تالیف نقشه راه هوش مصنوعی را آغاز کردیم. در این نقشه راه اولویت ما حوزه بانکداری هوشمند است و در چشمانداز این سند ایران در سال ۱۴۱۲ در جایگاه دهم دنیا در زمینه هوش مصنوعی قرار خواهد گرفت.
او ادامه داد: هدف ما از توسعه هوش مصنوعی در کشور رشد اقتصادی و افزایش رفاه جامعه است. رسیدن به چنین جایگاهی در حدود ۸ میلیارد دلار سرمایهگذاری میخواهد و اگر این مهم محقق شود هوش مصنوعی از تولید ناخالص ملی سهم ۱۲ درصدی خواهد داشت. معتقدم برای رسیدن به اهداف این نقشه راه بایستی به هوش مصنوعی مولد توجه کنیم.
محمد صبری مدرس دانشگاه درباره نقش هوش مصنوعی در بانکداری هوشمند گفت: در هوش مصنوعی داده حرف اول را میزند و بانکها داده بسیاری دارند که برای توسعه هوش مصنوعی و بانکداری به این دادهها نیاز داریم. امروز ۸۰ درصد از بانکهای ما مساله احراز هویت آنلاین و افتتاح حساب غیرحضوری را حل کردهاند. ما در زمینه لندتک نیز خوب پیش آمدهایم. هوش مصنوعی میتواند به توسعه این حوزهها و دیگر حوزههای نوظهور کمک کند. در آینده تلاقی هوش مصنوعی و بلاکچین را خواهیم داشت و روندهای جدید جایگزین روندهای فعلی بانکی خواهند شد.
محمد عالیشاهی مشاور ارشد هوش مصنوعی بانک صادرات گفت: در حوزه بانکی حجم داده و تنوع سرویسها در حال افزایش است. از طرفی تعداد بالای مشتریان و پیچیدگیهای خدمات و سرویسها در کنار عدم بلوغ سازمانی، مانع توسعه هوش مصنوعی در بانکداری کشور شده است.
او ادامه داد: همچنین عدهای انتظار دارند استفاده از هوش مصنوعی بر روی سرورهای قدیمی انجام شود، کاری که پروژههای بسیاری را با خطر شکست مواجه میکند. امروز ما با استفاده از هوش مصنوعی باید به سمت یکپارچگی دادههای بانکی از قبیل دادههای ساختیافته و دادههای ساختنیافته برویم. ما نیاز داریم در زمینه دادهها یک استاندارد تعریف کنیم تا دادهها از سطح کیفی مناسب برای استفاده در هوش مصنوعی برخوردار شوند.