اپل در سال ۲۰۲۵: از معرفی آیفون ایر ۱۷ تا تمرکز بر هوش مصنوعی
مارک گورمن، روزنامهنگار بلومبرگ که به طور خاص روی اپل تمرکز دارد، میگوید سازنده آیفون…
۲۴ دی ۱۴۰۳
۱۵ آذر ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
شرکت فهیم مشاور، تولیدکننده و واردکننده سختافزار و تجهیزات شبکه است. مسعود معزینیا، مدیرعامل شرکت فهیم مشاور گفت که کنترل و نظارت تولید شرکتها برعهده وزار صمت است. این وزراتخانه باید رسیدگی کند که واقعا چه شرکتهایی تولید میکنند و چه شرکتهایی به اسم تولید فعالیت میکنند، اما موضوعی که او روی آن تاکید داشت مشکل واردات تجهیزات سختافزاری بود چرا که علاوه بر وابسته بودن تولید به واردات، دولت بزرگترین مصرف کننده تجهیزات سختافزاری است و اگر این تجهیزات وارد نشود دولت بیشتر از مردم ضرر خواهد کرد.
اصلیترین چالش واردات و تولید سختافزار چیست؟
نبود ارز بیشترین چالش این حوزه است. هیچ کشوری توانایی ندارد که همه کالاهای سختافزاری را تولید کند و البته این کار توجیح اقتصادی هم ندارد. وظیفه دولت این است که ارز مورد نیاز بازرگان را به اندازه نیاز کشور تامین کند. تولیدکنندگان هم باید مواد اولیه را از خارج وارد کنند، پس حتی تولیدکنندگان هم نیاز به ارز دارند. اگر ارز به راحتی به واردکنندگان نرسد، زیرساختهای IT کشورفرسوده میشود و در نتیجه به اقتصاد هم ضربه میزند. زیرا ابزارهایی مثل دوربین مداربسته که امنیت کشور به آن وابسته است هم به زیرساخت سختافزار مربوط است.
چند درصد کالاهایتان وارداتی است؟
ما ۱۰ در صد از کالاهایمان وارداتی و ۹۰ درصد تولیدات خودمان است. یکسری از اقلام مثل سوئیچ، روتر و غیره ۱۰۰ درصد وارداتی است. هرچه بهروزرسانی تجهیزات سختافزاری دیرتر انجام شود، ضربهای که به زیرساخت آیتی کشور میخورد بیشتر است و در نهایت کشور متضرر میشود. این موضوع فقط به مردم مربوط نیست بلکه دولت ضرر بیشتری متحمل میشود زیرا بزرگترین مصرفکننده تجهیزات مخابراتی نهادهای دولتی هستند. تمام وزراتخانهها نیاز به سختافزار دارند زیرا کالای سختافزار ضروری است نه لوکس.
آیا تولید داخل میتواند به واردات آسیب بزند؟
تولید داخل به واردات کالا و مواد اولیه نیاز دارد پس واردات در هر شرایطی ضروری است. هر تولیدکننده نیاز به تجهیزات دارد. دولت بهدلیل نداشتن ارز، واردات را برای بازرگان سخت میکند. شناسایی واحدهای تولیدی که به اسم تولید فعالیت میکنند، کار سختی نیست. وزارت صمت وظیفه دارد تولید را از غیرتولید تشخیص دهد. تولید داخل به معنی جلوگیری از واردات نیست و محدودیت، مشکلی را حل نمیکند.
قانون سقف وسابقه برای شما به چه شکل اعمال میشود؟
این قانون ما را به عقب میبرد، زیرا بازرگان میتواند تعداد بیشتری کالا وارد کند اما این اجازه به او داده نمیشود. قانون سقف و سابقه مانع رشد شرکتها و بازرگانان میشود. ما به دهه ۶۰ بازگشتهایم. بهنظر میآید خود دولت هم سردرگم است و نمیداند میخواهد چه میکند.
بهعنوان تولیدکننده معضلاتتان در حوزه تولید چیست؟
قبلتر قرار بود کارگاههایی که تعداد مشخصی نیرو دارند از پرداخت مالیات معاف شوند اما الان نهتنها این موضوع عملی نشدهاست بلکه سنگاندازیهایی مثل ایرادات بهداشت کار، روشنایی کارخانه و غیره برایمان بهوجود میآورند. همچنین قانون بودجه و موضوع بیمه یکی از مشکلات ماست. دولت ۵۰ درصد درآمدش را روی وصول مالیاتی گذاشته است و همین موضوع برای تولیدکننده چالش بهوجود آوردهاست. بوروکراسی دولتی آزاددهنده است. کشور در این حوزه نابسامان است.
آمار تولید سختافزار در کشور چقدر است؟
هیچ چیز در این کشور شفاف نیست که آمار سختافزار مشخص شود. وزارت صمت هم آمار دقیقی از شرکتهای تولیدکننده تجهیزات شبکه نمیدهد. در بخش آمار خیلی ضعیف هستیم.
آینده بازار سختافزار را چگونه میبینید؟
بازار روشنی است؛ زیرا هرچه محدودیت باشد اما کالای سختافزار جزو نیازهای اصلی مردم و خود دولت است.
مرز تولید و غیرتولید سختافزار چگونه مشخص میشود؟
وظیفه وزات صمت است که تولید و غیرتولید را از هم تشخیص دهد. بازدید از محل تولید و نظارت، این موضوع را روشن میکند. اگر رقابت باشد به روند کار کمک میکند. تعرفه کالای آیتی در دنیا حدود چهار درصد است. آیتی پایه همه صنایع و واحدهای اقتصادی است. اعمال تعرفه بالای واردات یعنی عدهای از داشتن آن محروم شوند.
آیا به شرکتهای تولیدکننده تسهیلات داده میشود؟
به شرکتهای دانشبنیان خدماتی مثل وام، زمین و تسهیلات دیگری داده میشود. خدمات دولت به تولیدکننده همان محدودیت واردات است.