skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

فعالان حوزه فین‌تک: بانک مرکزی ریسک‌پذیر نیست/ بانک مرکزی: باید تصمیم با ریسک صفر بگیریم

۳۰ آبان ۱۴۰۲

زمان مطالعه : ۵ دقیقه

تاریخ به‌روزرسانی: ۱ آذر ۱۴۰۲

فعالان حوزه فین‌تک به ریسک‌پذیر نبودن بانک مرکزی به‌عنوان نهاد رگولاتور نسبت به پذیرش کسب‌وکارهای نوین مالی، انتقاد کردند و نماینده بانک مرکزی در پاسخ، از چندبخشی بودن رگولاتوری فین‌تک‌‌ها و فشار به رگولاتورها برای تصمیم‌گیری با ریسک صفر صحبت کرد.

به گزارش پیوست، محمدرضا مانی‌یکتا مدیر اداره نظارت بر نظام‌های پرداخت بانک مرکزی در نشست فین‌تک‌ها و بانکداری هوشمند درباره نگاه تخلف‌انگاری به نوآوری که سوی منتقدان بانک مرکزی مطرح می‌شود گفت: شرایط اقتصادی کشور شکل ویژه‌ای دارد. برای ابداع نباید مسیر اشتباه برویم. تنظیم‌گری باید متناسب با فضای اقتصادی کشور صورت گیرد.

او در مورد نحوه تعامل بانک مرکزی با فعالان حوزه رمزارز گفت: حوزه تبادل رمزارز چالشی است. باید بپذیریم که در فضای پرداخت رویکرد رگولاتور متفاوت از لندتک‌ و رمزارز  است. در فضای پرداخت بانک مرکزی در جایی که کسب‌وکارها از خط قرمزها عبور کرده‌اند و حتی برخورد انضباطی داشته‌ایم، همراه آنها بوده‌ایم.

مانی‌یکتا با اشاره به اینکه هنوز فضای تعاملی مبتنی بر بلوغ شکل نگرفته است گفت: تقریبا به نوآوری، به شکلی نگاه می‌شود که مقررات را به نوعی کنار بگذارد و آنچه رگولاتور می‌خواهد نباشد

او در ادامه گفت: در این جمع همه قائل به چندبخشی‌ بودن رگولاتوری فین‌تک هستند و بانک مرکزی به تنهایی قادر به رگولاتوری نیست. شرایط داخلی کشور از سال ۹۷ ویژه بوده و توجه ما به عنوان رگولاتور به فضای داخلی است. در دنیا اجازه ریسک به رگولاتورها داده می‌شود اما در ایران مدام بر رگولاتور فشار وارد می‌شود که با ریسک صفر تصمیم‌گیری کند و اگر ما با ریسک صفر عمل نکنیم، متهم خواهیم بود

فرزانه غلام‌ ابوالفضل رئیس هیات مدیره تعاونی نوآوران لوتوس‌ پیروزی، درباره شکل تعامل بانک‌ها و رگولاتور با فین‌تک‌ها گفت: رگولاتورهای ما تنظیم‌محور است نه تسهیل‌گر از همین رو در تناقض با تحول دیجیتال قرار می‌گیرد. ساختار تنظیم مقررات، اجازه حرکت به سمت تنظیم‌گری‌ تسهیل‌گر را نمی‌دهد و کسب‌وکارها نیز باید در این مسیر همراه شوند، از سویی رگولاتوری فین‌تک‌، موضوعی بین‌بخشی است و نمی‌توان با یک رگولاتور آن را پیش برد.

او ادامه داد: تاکنون چون رگولاتور مشخصی وجود نداشت ما برای انجام پروژه‌های مختلف به سراغ همه رگولاتورها رفتیم و تمام مدل بیزینس را برای آنها شرح دادیم. زمانی که مدل تعریف‌شده نداشته باشیم سرمایه خرد ما به سمت دیگری خواهد رفت. این ساختار در ادامه جواب نخواهد داد ما با نسل جدید فین‌تک‌ها روبه‌رو هستیم.

محمد فرجود: روی هر صندلی هستیم باید کمی ریسک بپذیریم

محمد فرجود مدیرعامل هلدینگ تفتا درباره دغدغه کسب‌وکارها از فضای بانکی گفت: یکی از دغدغه‌ها موضوع سرمایه‌گذاری است. امروزسرمایه‌گذاری زیادی در حوزه بانکداری دیجیتال و فین‌تک‌ انجام نشده است. چالش دیگر تعامل فین‌تک‌ها با بازیگران سنتی است. برخی بانک‌ها در این مسیر آنها را رقیب می‌بییند. در جایگاه هلدینگ معتقدم باید اکوسیستم‌سازی شود و باید بپذیریم نقش‌هایی که داریم درحال تغییر است.

او درباره پذیرش بانک برای وثیقه‌گذاری رمزارزها گفت: ما در سمت بانک، مدیریت ریسک را با بقیه بازیگران بر عهده داریم. من نگاه مثبتی به وثیقه‌گذاری دارایی دیجیتال دارم و این حوزه بازیگر خودش را داد.

فرجود ادامه داد: نوآوری عادت موجود را تغییر می‌دهد و مقررات و چارچوب ذهنی ما را تنها دربرنمی‌گیرد. باید بپذیریم هر کسی در هر صندلی که نشسته است باید یک حدی از ریسک را بپزیرد.

صادق فرامرزی: اجرا در ژن بانک مرکزی نفوذ کرده است

صادق فرامرزی نائب‌رئیس سازمان نظام صنفی رایانه تهران درباره آسیب‌شناسی تعامل کسب‌وکارها و بانک مرکزی گفت: با این جمله که که درک درستی از رگولاتور توسط فین‌تک‌ها وجود ندارد مخالف هستیم. وقتی رگولاتور با حرکت لاک‌پشتی طی مسیر می‌کند فین‌تک‌ها باید چکار کنند. در این وضعیت همیشه حساس کنونی، چاره کسب‌وکارها چیست. ما در حفره دیجیتال زندگی می‌کنیم و در این حفره متاسفانه رگولاتور و کسب‌وکارها پشت‌به‌پشت بهم حرکت می‌کنند.

او ادامه داد: معتقدم برخی فین‌تک‌ها در اجرای قانون سهل‌انگاری می‌کنند ولی معتقدم درک متقابل بین رگولاتور و کسب‌وکار وجود دارد. قبل از این ره‌نگاشت جایی وجود نداشت که نظرات رگولاتور با بدنه کسب‌وکاری ارائه شود.

فرامرزی در ادامه به نقد رویکرد اجرایی بانک مرکزی در سند ره‌نگاشت پرداخت و گفت: بانک مرکزی سراغ اجرا نرود، اما اجرا در ژن بانک مرکزی نفوذ کرده است و سراسر این ره‌نگاشت در اجرا خلاصه شده است. اما توسعه و نظارت کار اصلی رگولاتور در دنیا است و اگر رگولاتور به سمت اجرا برود توسعه شهید می‌شود. وقتی رگولاتوری به جای گارد‌ریل، ریل‌گذاری می‌کند توسعه را جلوتر از خودش نمی‌بیند چون نگران است

فرامرزی درباره توثیق رمزارزها برای دریافت وام گفت: در این زمینه تعریف نادرستی از سمت بخش خصوصی صورت گرفت. باسواد من و قانون موجود، به نظر می‌‌رسد با وثقیه رمزارز نمی‌تواند وام داد.

امیر حسین داوودیان: باید وکیل مدافع فین‌تک داشته باشیم

امیرحسین داودیان‌ معاون مشتریان بانکداری شخصی بانک تجارت درباره دلیل سرمایه‌گذاری نکردن بانک‌ها در فین‌تک‌ها گفت: هرکسی در زنجیره ارزش ما قرار بگیرد روی آن سرمایه‌گذاری می‌کنیم. ما در حوزه فین‌تک و تنظیم‌گری به آن امیدواریم. اما  باید وکیل مدافعی در نهاد رگولاتور قرار بگیرد تا تعامل رگولاتور و کسب‌وکارها بهبود پیدا کند.

او ادامه داد: از نظر من برای همکاری فین‌تک‌‌ها با رگولاتورها‌ نیازمند یک وکیل مدافع در نهاد مقرره‌گذار هستیم. با این رویکرد مشکلات‌ می‌تواند حل شود و اعتماد بیشتری بین این دو نهاد شکل گیرد.

داودیان‌ درباره نگاه بانک به فرایند توثیق رمزارز گفت: هر کنشی زنجیره‌ای از واکنش‌ها را به همراه دارد. فین‌تک‌ها از واکنش‌ها استفاده می‌کنند تا خلق ارزش کنند. وقتی ابزارهای وثیقه‌ دیجیتال فراگیر نشده و الزام ارائه تسهیلات خرد ازطریق آنلاین وجود دارد، وثیقه‌ رمزارز یک پیشنهاد است. اما اینکه بانک‌ها ریسک آن را به شکل مستقیم بپذیرم بعید می‌‌دانم.

https://pvst.ir/gg5

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو