skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر
انتخاب سردبیر

معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی: تلاش می‌کنیم به جای مجوز، چارچوب در حوزه فین‌تک‌ ارائه دهیم

۳۰ آبان ۱۴۰۲

زمان مطالعه : ۴ دقیقه

تاریخ به‌روزرسانی: ۴ آذر ۱۴۰۲

معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی با رونمایی از ره‌نگاشت بانک مرکزی برای توسعه فین‌تک‌ها از نگرش چارچوب‌دهی به جای مجوزدهی در این حوزه گفت و شفافیت حوزه کسب‌وکاری و حمایت از نوآوری را از مهم‌ترین محورهای برنامه بانک مرکزی برای فین‌تک‌ها به شمار آورد.

به گزارش پیوست، مهران محرمیان‌، معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی، در دومین روز از دهمین همایش‌ سالانه بانکداری الکترونیک و نظام‌های پرداخت به ارائه چارچوب ره‌نگاشت‌ بانک مرکزی پرداخت. او از پایان برنامه‌ریزی بانک مرکزی در سال ۱۴۰۱ در حوزه فین‌تک‌ها خبر داد و گفت: ما در برنامه جدید دو هدف را دنبال می‌کنیم. در حال حاضر، برنامه‌ریزی استراتژیک‌ فعلی دو تا هدف استراتژیک ایجاد شفافیت در فضای کسب‌وکار و حمایت از نوآوری بوده است. در برنامه قبلی ما در خصوص شفافیت نیز طرح حکمرانی ریال را داشتیم و پیشرفت‌هایی داشتیم.

او اجرای قانون چک و ماده ۱۱ قانون مالیات و کشف تقلب و دیگر سامانه‌های نظارتی و اعتبارسنجی را حاصل طرح گذشته دانست و گفت: طرح قبلی شفافیت را پیش برد اما در نوآوری اقدمات کافی نبود و طرحی نداشتیم و به اقتضای اتفاقاتی‌ که می‌افتاد‌ ما واکنش می‌دادیم. اقدامات ما واکنشی بود. به همین دلیل خیلی از کسانی که می‌خواستند فعالیت کنند، تکلیف خود را نمی‌دانستند. حمایت از فین‌تک‌ها و نوآوری‌ را پیش خواهیم برد. در این رابطه جلساتی هم با کارشناس و فعالان برگزار کردیم و بازخورد گرفتیم.

محرمیان‌ در ادامه به تشریح برنامه بانک مرکزی برای فین‌تک‌ها پرداخت و گفت: دو عامل کشش تقاضا و فشار فناوری ما را به عنوان نهاد تنظیم‌گر به تدوین این برنامه وا داشت. باید فاصله رگولاتوری با روند کسب‌وکاری تا حد ممکن کاهش یابد و ریسک‌ها راکاهش دهیم.

او نهاد تنظیم‌گر‌ و کسب‌‌وکارها را در خدمت مردم دانست و از خلق ارزش برای مردم گفت.

محرمیان برنامه‌‌های بانک مرکزی در مولفه‌های بنیادین‌ در زیستبوم‌ فین‌تک ایران را در حوزه زیرساخت، مشتریان، بازارهای بین‌المللی، سرمایه‌گذاری و تعامل قانون‌گذران دانست و اعتبارسنجی را از دیگر مولفه‌های مدنظر بانک مرکزی به حساب آورد.

معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی تاکید کرد، در این برنامه به سمت ارائه چارچوب‌ تا مجوز رفتیم. او گفت: فین‌تک‌ شامل بورس و بیمه می‌شود اما خارج از برنامه بوده است. بانکداری سرمایه‌گذاری، نهادهای ناظر، کسب‌‌وکارها، سرمایه‌‌های انسانی از مسائل ما بوده است. ما در سطوح کلان و عمومی به ارائه چشم‌انداز گسترش شمول‌ مالی پرداخته‌ایم. در برخی حوزه‌های شمول مالی جزو بهترین‌ها در منطقه هستیم. اما در حوزه تسهیلات‌ خوب نیستیم و باید بهبود پیدا کند.

محرمیان از تدوین سند ملی فین‌تک‌ نیز خبر داد و گفت: اپن‌دیتا‌ بسیار مهم است و راه توسعه است. کسب‌وکارها قادر به ارائه پیشنهاد نیستند چون دیتا‌ ندارند و همین باعث می‌شود نتیجه‌گیری در برخی نقاط دقیق نباشد. ما بانکداری باز را راه انداختیم و نظام‌مند‌ کردن این حوزه را در دستور کار داریم.

معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی ادامه داد: حوزه پرداخت بزرگ‌ترین حوزه فین‌تک‌ها در ایران و جهان است. خدمات درخشانی به مردم ارائه داده و باعث حذف اسکانس‌ از جیب مردم بوده است. باید در این حوزه نوآوری انجام شود. لندتک‌ها‌ از این بابت‌ اهمیت دارند، در لحظه‌ای‌ شخص حقیقی و حقوقی به منابع مالی نیاز دارد، به دریافت تسهیلات کمک می‌کند و این ارزش است. اتفاقات خوبی افتاده است و از زمستان‌ ۹۸ داریم کار می‌کنیم. فرهنگ لندتک‌ جا افتاده است.

محرمیان عنوان کرد: رگ‌تک‌ و سوپ‌تک‌ بهره‌گیری‌ گسترده از ظرفیت‌هاست. سوپ‌تک‌ها‌ باعث تحلیل دیتا‌ و ارائه دیتا‌ی مناسب به بانک مرکزی می‌شوند. بخشی از نظارت بانک‌ها به رگ‌تک‌ها واگذار می‌شود.

معاون فناوری نوین بانک مرکزی در ادامه به لایه‌های‌ اجرایی ره‌نگاشت‌، اقدامات‌ و لایه‌های مختلف آن پرداخت. او درباره لایه اول که با عنوان ساختار معرفی شد گفت: ایجاد نهاد متولی‌ فین‌تک در بانک مرکزی، کارگروه حاکمیت داده‌ها، کارگروه اپن‌دیتا‌، تعیین ساختار رصد و پایش رمز دارایی‌، کارگروه متدهای نوین‌ پرداخت است. هر کدام را در لایه‌های مختلف به تا میانه سال ۱۴۰۴ سرانجام خواهیم رساند.

او لایه دوم را مقرره‌‌‌گذاری دانست و گفت: تدوین چارچوب لندتک‌ تا ۶ سال آینده رخ می‌دهد. توسعه بانکداری باز، رگ‌تک‌ و سوپ‌تک، زمینه تبادل رمزارها، استفاده از رمزارزها در واردات‌، تدوین مقررات پرداخت اشیا تا پایان سال ۱۴۰۵ است. تدوین‌ چارچوب فعالیت نئوبانک‌ها، برابر مقررات شعب‌ دیجیتالی را در پیش داریم.

محرمیان درباره دیگر اقدامات اجرایی در لایه دوم ره‌نگاشت توضیح داد: به‌روزرسانی سند احراز هویت، به‌روزرسانی کیف پول الکترونیکی، تنقیح مقررات حوزه نظام پرداخت، بازیینی مقررات متدهای‌ نوین پرداخت، تدوین مقررات سامانه پرداخت حسابی‌، و تنظیم‌گری‌ پرداخت‌سازی (کارت به کارت) از دیگر اقدامات ما برای اجرای ره‌نگاشت است.

محرمیان درباره لایه سوم یعنی مجوزها عنوان کرد: تلاش داریم تا می‌توانیم‌ مجوز ندهیم و چارچوب ارائه دهیم. اعتبارسنجی کسب‌وکارها، کرادفاندینک، تعیین‌ تکلیف صرافی رمزارزها، مدل جدید اعتبارسنجی، بانکداری باز، سامانه پرداخت حسابی، ایجاد رمزارز، ریال دیجیتالی، اجرای دوره‌های مختلف سندباکس از دیگر اقدامات ما برای توسعه چارچوب‌ها در حوزه فین‌تک است.

او لایه چهارم را لایه اجرا عنوان کرد که در ادامه اجرای سه لایه اولیه اتفاق خواهد افتاد.

https://pvst.ir/gfz

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو