استفاده از کارتخوان برای مودیان معاف از صدور صورتحساب الکترونیکی الزامی شد
مودیانی که از معافیت مالیاتی صدور صورتحساب الکترونیکی استفاده میکنند باید نسبت به نصب و…
۲۹ دی ۱۴۰۳
۶ شهریور ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۲ دقیقه
شبکه بانکی در سال ۱۴۰۱ بیش از ۴ هزار همت تسهیلات پرداخت کرده است که نسبت به سال پیش از آن ۴۵ درصد رشد نشان میدهد؛ اما کارشناسان اقتصادی میگویند لازم است با بهرهگیری از هوش مصنوعی، انحراف از جریان تسهیلات را کاهش دهیم.
به گزارش پیوست، سیدامیر عظیمی کارشناس اداره بررسیها و سیاستهای اقتصادی بانک مرکزی در رویداد اینوتکنیک به بیان موضوع رصد و پایش جریان تسهیلات در کشور پرداخت و افزود: دغدغه بانک مرکزی تدوین سیاستهای اعتباری و هدایت تسهیلات به سمت فعالیتهای مولد است و ما در همین راستا در تلاشیم به کمک مهندسان هوش مصنوعی و این فناوری جهانی انحراف از جریان تسهیلات را کاهش دهیم.
او در ادامه تشریح کرد: گزارشها نشان میدهد در سال ۱۴۰۱ معادل ۴۴،۴۸۵ هزار میلیارد ریال تسهیلات توسط شبکه بانکی پرداخت شده است که نسبت به سال قبل حدود ۴۵ درصد رشد داشته است و بخشهای اقتصادی یعنی صاحبان کسبوکارها بیش از ۳۷ هزار میلیارد را به خود اختصاص دادهاند. اما حالا آنچه ما در بانک مرکزی به آن نیاز داریم این است که انحراف از تسهیلات را شناسایی کنیم. آنچه مشهود است در مواردی نبود نظارت دقیق بر روند اعطای تسهیلات توسط بانکها،سندسازی و ارائه فاکتورهای صوری، تاسیس شرکتهای زیرمجموعه توسط بانکها و هدایت اعتبارهای کلان به سمت این شرکتها، جریان تسهیلات را به انحراف کشانده است.
عظیمی در ادامه به برخی از اقدامات بانکمرکزی از سال ۹۹ برای جلوگیری از این مشکلات اشاره کرد و افزود: برنامهریزی برای استفاده از صورتحساب الکترونیکی و توسعه آن با همکاری وزارت امور اقتصادی و دارایی و وزارت صمت و توسعه ابزارهای تامین مالی زنجیره تولید همچون گام و برات الکترونیکی بخش از راهکارهای بانک مرکزی بوده است. اما برای تکمیل این زنجیره به فناوریهای به روز جهانی نیاز داریم.
عظیمی در ادامه استخراج و پیشپردازش دادهها، هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و دانش تخصصی مورد نیاز برای استفاده از آنها را لازمه اجرای این مسیر دانست و افزود ما از طرحهایی که در این راه بتوانند به بانک مرکزی کمک کنند استقبال میکنیم. منوط به اینکه طرحهای پیشنهادی بتوانند الگوریتم مشخص و قابل اتکا را برای استفاده در دورههای زمانی مختلف با کمترین خطا به ما ارائه دهند و قابلیت مقایسه با طبقهبندی کنونی تسهیلات شبکه بانکی را نیز داشته باشند. در نهایت در تلاشیم تسهیلات را به سمت فعالیتهای مولد ببریم و از انحراف در آن جلوگیری کنیم.