از رجیستری آیفون خبری نیست؛ مردم همچنان میخرند
حدود ۲ ماه از استقرار دولت چهاردهم میگذرد، در این مدت بسیاری از افراد براساس…
۱۵ مهر ۱۴۰۳
۱ شهریور ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
وضعیت بازار موبایل در چند ماه اخیر با افت قابل ملاحظهای مواجه بوده است. با وجود اینکه نرخ ارز در چند هفته گذشته کاهش نسبی داشته اما استقبال مصرفکنندگان بیشتر نشده است. روند فروش بازار موبایل نشان میدهد بسیاری از خریداران به خرید گوشیهای استوک یا کارکرده روی آوردهاند.
به گزارش پیوست، به گفته فعالان بازار موبایل یکی از دلایل افزایش قیمت موبایل حذف ارز نیمایی برای موبایلهای بالای ۶۰۰ دلار و افزایش قیمت موبایلهای بالارده است. همچنین بر اساس آمارهای گمرک، از مجموع واردات تلفن همراه در سه ماه نخست سال ۱۴۰۲ ، تعداد دو میلیون و ۶۵۴ هزار دستگاه به روش تجاری و ۱۴۹ هزار دستگاه به صورت مسافری وارد کشور شده است. این آمار نشان میدهد واردات تلفن همراه نسبت به سال گذشته کاهش پیدا کرده است.
رفیع امانپور، مدیر فروشگاه رزاق، با اشاره به ضعیف بودن وضعیت بازار موبایل و تاثیر حذف ارز نیمایی بر گوشیهای بالای ۶۰۰ دلار گفت: بازار به صورت کلی خیلی ضعیف است و استقبال بالا نیست. در گذشته ۹۹ درصد جنسها قانونی و با ارز نیمایی میآمد اما الان به گوشیهای آیفون و بالای ۶۰۰ دلار ارز نیمایی نمیدهند، از همین رو با ارز آزاد و قاچاق وارد میشود. آیفونهای مدل قبل ۱۴ که قبلاً در بازار بود خیلی گران است و مردم توان خرید ندارند. اگر ارز نیمایی به همه شرکتها داده شود قیمت یکنواخت است و مردم طبق توانشان خرید میکنند.
به گفته امانپور، آیفون ۱۳ پرومکس گارانتیدار تکسیمکارت ۱۰۲ میلیون تومان است؛ همین مدل دو سیمکارته، ۱۳۲ میلیون است. آیفون ۱۴ به دلیل اینکه قاچاق وارد میشود و گارانتی و رجیستری ندارد قیمت مناسبتری دارد و مردم بیشتر آیفون ۱۴ میخرند، این در حالی است که واردات آیفون ۱۴ ممنوع است.
مدیر فروشگاه رزاق ادامه داد: در چند مدت اخیر با وجود کاهش قیمت دلار، تقاضا کم بود زیرا مردم احتمال میدهند قیمت باز هم نزولی باشد. به همین دلیل در چند هفته اخیر با تقاضای پایین مواجه بودیم. پارسال تخصیص و تامین ارز خیلی بهتر بود و مردم توان بیشتری برای خرید داشتند اما الان هر دو این موارد رکود پیدا کرده است. الان بیشتر مردم به گوشیهای استوک و کارکرده روی آوردهاند.
امانپور پیشبینی کرد: وضعیت بازار تا پایان سال به همین شکل پیش میرود و بهتر نمیشود. احتمال افزایش چشمگیر قیمت ارز پایین است اما به صورت کلی کاهش قیمت نخواهیم داشت.
مهدی پیران، مدیرعامل شرکت کارینا همراه گستر، با اشاره به جوان بودن بازار موبایل گفت: به صورت کلی بازار موبایل یک بازار جوان است و بیشتر از ۳۰ سال ندارد اما به دلیل اینکه با تکنولوژی در ارتباط است، بازاری است که تقاضا برای آن زیاد است. بازار امسال نسبت به پارسال تفاوت چندانی نداشته است اما نسبت به پنج سال گذشته تفاوت فاحشی در بخش قیمتها داشته است. در بازار فعلی موبایل تقاضای مردم به سمت موبایلهای ردهپایین است اما در چند سال گذشته، مردم پرچمداران هر برند را خریداری میکردند.
پیران با اشاره به بازار هدف موبایل ادامه داد: بازار موبایل در چند ماه اول سال معمولاً ضعیف عمل میکند؛ در واقع بازار از برج چهارم شروع به فعالیت میکند زیرا بیشتر شرکتها از اسفند ثبت سفارش انجام نمیدهند و از اواخر فروردین شروع به ثبت سفارش میکنند، در نتیجه اوایل سال بار کم میشود و از خردادماه بازار موبایل دوباره رونق میگیرد. امسال هم به همین شکل پیش رفت.
معین طزری، مدیر فروشگاه اورنج، با تاکید بر کاهش تقاضا و افزایش قیمت رجیستری آیفون گفت: تقاضا برای موبایل بسیار کاهش پیدا کرده است. مشکلاتی که در نوسانات بازار موبایل وجود دارد سبب میشود فروشنده نیز نتواند برنامهریزی برای فروش موبایل کند؛ مثلاً رجیستری گوشی آیفون ۱۳ پرومکس در یک بازه زمانی کوتاه، چهار بار تغییر قیمت داد، از ۱۰ میلیون به ۲۰ میلیون، از ۲۰ میلیون به ۱۴ میلیون و چند روز گذشته دوباره به ۲۰ میلیون رسید. هزینه رجیستری و مالیات را دولت میگیرد اما هیچ دلیل و توجیهی نسبت به این افزایش بیدلیل قیمت وجود ندارد.
به گفته طزری، وضعیت بازار موبایل نسبت به سال گذشته خیلی بدتر شده است؛ او ادامه داد: من به عنوان یک فروشنده بازار موبایل، سال گذشته روزانه چهار گوشی میفروختم ولی حالا هفتهای چهار موبایل میفروشم.
او تاکید کرد بسیاری از فروشندگان موبایل در بازار فعلی متضرر شدهاند زیرا موبایلهای دستدوم، اول فروخته میشود و بعد رجیستر میشود، در این شرایط فروشنده با رجیستر ۱۰ میلیون محاسبه میکند و گوشی را میفروشد اما در کمتر از ۲۴ ساعت، قیمت دو برابر میشود. طزری گفت: در این چند ماه میانگین ۵۰ میلیون تومان ضرر کردم.
مدیرعامل فروشگاه اورنج ادامه داد: از ۱۰ نفری که موبایل میخرند، حدود دو نفر برای ارتقای مدل موبایل است و هشت نفر به دلیل دزدی موبایل قبلی یا چنین مواردی به سراغ خرید موبایل میآیند زیرا قدرت خرید وجود ندارد.
او پیشبینی کرد تا انتهای امسال اگر شرایط بهتر نشود، احتمالاً تعداد زیادی از مغازهدارها ورشکست میشوند.