skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

شرکت‌های فاوای بورس برخلاف دیگر صنایع همچنان از تلاطم‌های اقتصادی و رکود به‌دور مانده‌اند

پله فرار

میثم قاسمی تحریریه

۲ اردیبهشت ۱۳۹۶

زمان مطالعه : ۸ دقیقه

شماره ۴۴

تاریخ به‌روزرسانی: ۱۷ اسفند ۱۳۹۸

درست در روزهایی که بانک‌های بزرگ کشور یکی‌یکی از پشت پرده ورشکستگی نمایان می‌شوند و شاخص بازار بورس را به رنگ قرمز درمی‌آورند، اندک شرکت‌های آی‌تی حاضر در بورس با درصد کمی از سهام‌شان، آرامش و رشد را به سهامداران نشان می‌دهند. انگار دو دسته آدم هستند: آنهایی که در خاورمیانه پرآشوب زندگی می‌کنند (سهامداران بانک‌ها) و آن دسته که در سواحل هاوایی مشغول استراحت‌اند (سهامداران شرکت‌های فناوری اطلاعات).

این تصویر نمادین از وضعیت سهام شرکت‌های مرتبط با فناوری اطلاعات در بورس، گرچه تمامی واقعیت را نشان نمی‌دهد، اما دست‌کم واقعیت بیرونی را به خوبی به تصویر می‌کشد. برای دانستن واقعیت درونی این صنعت و معدود شرکت‌های بورسی آن، اندکی تامل بیشتر لازم است. تا خود درون پرده چه تدبیر می‌کنند صبح روز ۱۹ مرداد سال ۸۷ روز عجیبی در ساختمان بورس تهران بود. حرفه‌ای‌هایی که هر روز سری به این بازار می‌زنند از شلوغی غیرعادی کلافه شده بودند. آدم‌های تازه‌وارد آنچنان با فضای بورس غریبه بودند که سوال‌های خنده‌دار می‌کردند و حتی بعضی‌ها با انبانی از پول نقد راهی خیابان حافظ شده بودند. همه می‌خواستند سهام مخابرات ایران را بخرند، شرکتی آشنا که در سی‌ و هفتمین سال تاسیسش، پنج درصد سهام خود را به وارد بورس کرده بود. آن روز، سهام مخابرات در چند دقیقه به فروش رسید، اما آنها که گمان می‌کردند با خرید سهام مخابرات گنجی عظیم به دست آورده‌اند، در سال‌های بعد با سرخوردگی مواجه شدند. سهام شرکت مخابرات ایران در روزهایی به بورس عرضه شد که این شرکت کم‌کم با سود عملیاتی خداحافظی می‌کرد و اگر نبودند شرکت‌های زیرمجموعه و املاک گرانبها، سهامداران با دلی چرکین از مخابرات خداحافظی می‌کردند. در دیگر سو، گرچه مخابرات با پنج درصد سهام خود ۱۵ درصد بورس را مالک شد، اما اتصال این شرکت به بخش دولتی و شبه‌دولتی همواره موجبات ناخرسندی سهامداران خرد را فراهم کرده است. تصمیماتی که اتخاذ می‌شود، معمولاً آن چیزی نیستند که سهامداران می‌خواهند. چند سال بعد مهم‌ترین و پولدارترین زیرمجموعه شرکت مخابرات، یعنی همراه ‌اول نیز ۱۰ درصد سهام خود را ابتدا در فرابورس و سپس در بورس عرضه کرد. سهام همراه اول شاید همان چیزی بود که سهامداران انتظار داشتند: پرسود و کم‌خطر. گرچه اینجا نیز ۹۰ درصد سهام در اختیار دیگران است و باز هم ممکن است تصمیمات آن...

شما وارد سایت نشده‌اید. برای خواندن ادامه مطلب و ۵ مطلب دیگر از ماهنامه پیوست به صورت رایگان باید عضو سایت شوید.

وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

این مطلب در شماره ۴۴ پیوست منتشر شده است.

ماهنامه ۴۴ پیوست
دانلود نسخه PDF
http://pvst.ir/2wj
میثم قاسمیتحریریه

    سال ۸۱ رشته مهندسی را رها کردم به شوق روزنامه‌نگاری. از همان سال تاکنون، در حوزه‌های مختلفی مانند سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، گردشگری، ورزشی و... در رسانه‌هایی مانند همشهری، حیات‌نو، توسعه، عصر ارتباط و... کار کرده‌ام. از میانه سال ۹۲ و پس از حدود ۳ سال دوری از حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات، به پیوست آمدم و دوباره روزنامه‌نگار این رشته شدم.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو