skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر
انتخاب سردبیر

واردکنندگان، بانک مرکزی را دلیل ناتوانی در تامین ارز موبایل می‌دانند

۲۴ تیر ۱۴۰۲

زمان مطالعه : ۷ دقیقه

تاریخ به‌روزرسانی: ۲۳ مهر ۱۴۰۲

اغلب واردکنندگان معتقدند سیاست‌های بانک مرکزی اصلی‌ترین دلیل ناتوانی در تامین ارز موبایل و افزایش قیمت این کالا است. اواسط فروردین ماه به درخواست انجمن وادرات کنندگان موبایل از بانک مرکزی، قرار شد همه موبایل‌های بالا و پایین ۶۰۰ دلار با استفاده از ارز تالار دوم مرکز مبادله ارز و طلا وارد شود اما گزارش‌ها حاکی از این است که همچنان موبایل‌های بالای ۶۰۰ دلار با استفاده از ارز حاصل از صادرات وارد می‌شود و بانک مرکزی هیچ ارز تالار دومی را برای گوشی‌های بالای ۶۰۰ دلار تامین نکرده است. این درحالی است که بسیاری از واردکنندگانی که از طریق ارز حاصل از صادرات گوشی وارد می‌کنند از این رویه سواستفاده می‌کنند و بازار را به‌صورت انحصاری در اختیار خود می‌گیرند. برای آشنایی با نحوه تامین ارز برای واردات گوشی‌های تلفن همراه می‌توانید گزارش ارز واردات گوشی تلفن همراه چگونه تامین می‌شود؟ را بخوانید.

به گزارش پیوست؛ حسین روزبه، عضو هیئت مدیره انجمن وارد‌کنندگان موبایل درباره علت تامین نکردن ارز تالار دوم برای گوشی‌های بالای ۶۰۰ دلار گفت: متاسفانه برای حذف ارز حاصل از صادرات هنوز به نتیجه‌ نرسیدیم. واردات و فروش گوشی‌های بالای ۶۰۰ دلار غیرتخصصی انجام می‌شود و این موضوع باعث می‌شود یک‌سری گوشی‌هایی که کیفیت پایینی دارند به بازار عرضه شوند و دلیلش هم این است که فقط ارز واردکنندگان به منبع مالی‌شان بازگردد. الان انجمن فقط می‌تواند این درخواست را پیگیری کند اما نتیجه اش همچنان تحت اختیار ما نیست.

حسین روزبه، عضو هیئت مدیره انجمن وارد‌کنندگان موبایل
حسین روزبه، عضو هیئت مدیره انجمن وارد‌کنندگان موبایل

به گفته روزبه مسئولینی که ذی‌نفع هستند فعلا بخش‌هایی از این درخواست را قبول کردند و بخش‌هایی را قبول نکردند؛ اما گویا انجمن درحال بررسی این موضوع است که کدام یک از بخش‌های این درخواست مشکل دارد که البته این موارد باید توسط مسئولین حل شود.

عضو هیئت مدیره انجمن وارد‌کنندگان موبایل معتقد است که یک بازرگان برای تمام مراحل ثبت‌سفارش، تامین ارز، تخصیص ارز، خرید و فروش دچار مشکل است و ممکن است ۹۰ روز از مرحله تخصیص ارز تا فروش موبایل در بازار زمان ببرد.

یکی از اصلی‌ترین مشکلاتی که در ارز حاصل از صادرات وجود دارد، این است که برخی از صادرکنندگان ارزشان را در سامانه نمی‌فروشند و از طریق روابط‌شان به قیمتی بیشتر به واردکنندگانی که خودشان می‌خواهند به صورت آزاد می‌فروشند.

ثبت سفارش یکی از اصلی‌ترین مشکلات واردکنندگان موبایل

روزبه با اشاره به مشکلاتی که واردکنندگان موبایل با آن مواجه هستند توضیح داد: یکی از مشکلات این است که همیشه شاهد قوانین جدیدی برای واردات هستیم. مشکل ثبت سفارش یکی از اصلی‌ترین مشکلات واردکنندگان موبایل است. طبق زمانی که بانک مرکزی اعلام کرده است، از زمانی که ثبت‌سفارش انجام می‌شود تا زمانی که تخصیص ارز صورت بگیرد، ۳۵ تا ۳۸ روز زمان می‌برد که گاهی بعد ۳۸ روز هم تامین ارز عملی نمی‌شود و به ۵۰ روز هم می‌رسد. وقتی ارز تخصیص داده می‌شود، اصلی‌ترین مشکلی که بازرگان با آن مواجه می‌شوند تامین ارز است. این موضوع با صحبت‌های بانک مرکزی که همیشه ادعای توانایی تامین ارز واردکنندگان را دارد در تناقض است. وقتی ارز تامین نشود، ثبت سفارش و تخصیص باطل می‌شود و دوباره به نوبت دوم تایید می‌رسد که حدود ۴۰ روز طول می‌کشد.

مشکل زمان‌بر بودن تامین ارز به جایی می رسد که که اگر بعد از ۴۰ روز تخصیص ارز تایید شود، مشکلات بعد که دریافت ارز است شروع می‌شود.

در همین خصوص روزبه معتقد بود: فاصله تخصیص تا تامین خیلی زیاد شده و باعث استفاده افراد سودجو از این شرایط شده است. قطعا بانک مرکزی هم از این افراد که به عنوان رابط، سودجویی می‌کنند، مطلع است. این افراد سودجو با گرفتن over ارز، ارز بعضی از بازرگانان را تامین می‌کنند و این موضوع باعث هزینه‌هایی می‌شود که هیچ‌جا ثبت نمی‌شود؛ به همین علت شاهد افزایش قیمت در موبایل‌ها هستیم.

بانک مرکزی علت فاصله تخصیص و تامین ارز

روبه اصلی‌ترین علت فاصله تخصیص و تامین ارز را بانک مرکزی دانست و ادامه داد: اگر فاصله اینها از هم کم شود، مشکلات گرانی و نبود ارز برای واردات موبایل هم کمتر می‌شود. اگر بانک تخصیص می‌دهد پس باید تامین هم بکند؛ اما اگر نمی‌تواند تامین کند پس تخصیص ندهد؛ زیرا این فاصله‌ها باعث می‌شود سابقه بازرگان هم از بین برود. اگر بازرگان نتواند ارزش را در زمانی که برایش درنظر گرفته اند بیاورد، سابقه بازرگان از بین می‌رود و سال به سال کوچک‌تر می‌شود و زمینه برای رشد شرکت‌های کوچک‌تر از بین می‌رود. ما تمام تلاش‌مان را کردیم بازار به سمت انحصار نرود اما اینطور نشد زیرا واردکنندگانی که سرمایه و موجودی بیشتری در بانک‌ها دارند راحت‌تر تامین ارز کردند و الان به دلیل اینکه مبلغ سپرده‌شان زیاد است، با بانک ارتباط بهتری دارند و تخصیص و تامین ارز برایشان میسر است؛ اما واردکنندگان کوچیک‌تر که ریال‌شان نزد بانک کمتر است امکان تامین ارز برای‌شان پایین‌تر وسخت‌تر است؛ درنتیجه تعدیل نیرو در شرکت‌ها به‌وجود می‌آید و خیلی از شرکت‌ها رو به ورشکستی می‌روند.

روزبه درباره بازار ضعیف و تقاضای کم گفت: همیشه در ماه‌های اول هرسال، به‌دلیل کمبود کالا، تقاضا برای خرید موبایل نسبتا کم بوده است ، اما الان باوجود کافی بودن کالا، تقاضا کم است و دلیل آن هم ناتوانی مردم در خرید است. اگر شرایط تامین ارز مناسب باشد، طبیعتا قیمت‌ هم  برای مصرف کننده مناسب است. الان شاهد وضعیت خوبی در بازار موبایل نیستیم و اگر با همین روال هم پیش برود، وضعیت خیلی بدتر و ضعیف‌تر می‌شود.

ادعای تامین ارز بازی با کلمات است

علی توشه جو داده پرداز رایانه متین
علی توشه‌جو، مدیرعامل شرکت داده‌پرداز رایانه متین

علی توشه‌جو، مدیرعامل شرکت داده‌پرداز رایانه متین علت اصلی تامین نکردن ارز گوشی‌های بالای ۶۰۰ دلار با ارز تالار دوم را گران بودن ارز حاصل از صادرات نسبت به ارز نیما دانست؛ او گفت: واردکنندگان موبایل برای گوشی‌های بالای ۶۰۰ دلار ارز حاصل از صادرات و زیر ۶۰۰ دلار ارز نیما دریافت می کنند. چالش در این موضوع زمانی به‌وجود می‌آید که از واردکنندگان گوشی‌های بالای ۶۰۰ دلار درخواست می‌شود با ارز حاصل از صادرات خودشان گوشی وارد کنند درحالی که بسیاری از بازرگانان گوشی، صادرکننده نیستند، فقط واردکننده گوشی هستند و این موضوع باعث می شود واردکنندگان از صادرکننده بخواهند که کالا روی کارت واردکننده صادر شود، در این شرایط واردکننده به‌صورت over از صادرکننده ارز می‌خرد یا از خیابان به‌صورت آزاد تهیه می‌کند.

توشه‌جو ادامه داد: موضوع تخصیص ارز تالار دوم به گوشی‌های بالای ۶۰۰ دلار و عملی نشدن آن شبیه موضوع واردات خودرو است که تایید کردند واردات مجاز است اما تا الان هیچ واردکننده‌ای نتوانسته خودرو وارد کند. این موارد نوعی جنگ زرگری است زیرا به نظر می‌رسد این موضوع برای دولت اهمیتی ندارد.

مدیرعامل شرکت داده‌پرداز رایانه متین درباره شرایط فعلی بازار موبایل توضیح داد: تقاضای بازار موبایل، افت محسوسی داشته و کاهش بیشتری هم خواهد داشت. رکود تورمی یعنی گردش پول نداریم درنتیجه کالا خود به خود گران می‌شود. هزینه نگهداری، لجستیک و واردات، مواردی هستند که همه واردکنندگان با آن روبه‌رو هستند. ما چشم‌انداز مثبتی نمی‌بینیم. از آنجایی که فساد اداری بالاست، واردات کالا به‌سختی انجام می‌شود.

توشه‌جو تاکید کرد: درحال حاضر قیمت دلار نسبتا ثابت است و قیمت کالاهای سخت‌افزار کمی کاهش پیدا کرده است. این کاهش قیمت در تکنولوژی نکته مثبتی ندارد و به‌معنی این است که بدهی‌های تجار بالاست و عملا مجبور به فروش با قیمت پایین‌تر هستند تا نقدینگی فراهم کنند و بدهی بپردازند؛ گاهی مجبور هستند با قیمت پایین‌تر بفروشند تا نمایندگی خارجی از او گرفته نشود. تا زمانی که گشایش ساختاری ایجاد نشود وضعیت گرانی موبایل اصلا قابل حل نیست.

 

 

https://pvst.ir/ff4

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو