وزیر ارتباطات: ماموریت وزارت ارتباطات بررسی فروش فیلترشکن نیست
وزیر ارتباطات با بیان این نکته که ماموریتکاری وزارت ارتباطات، بررسی مبادی فروش فیلترشکنفروشها نیست،…
۲۶ دی ۱۴۰۳
۱۷ تیر ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۱۱ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۰ مرداد ۱۴۰۲
منظور از اقتصاد دیجیتال، تحول فعالیتهای روزمره اقتصادی به گونهای دیجیتالی و وابسته به اینترنت است. با اقتصاد دیجیتال سیستمها و زیرساختهای آنلاین جایگزین ساختارهای آجری میشوند. تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات اسکلت اصلی یک اقتصاد دیجیتال است و اتصال پرسرعت اینترنتی مهمترین بخش آن است.
اما منظور از اقتصاد دیجیتال تنها به معنی ورود تکنولوژی به تراکنشهای بازرگانی یا تجاری نیست. در چنین اقتصادی، تحول گسترده دیجیتالی حوزههای بسیاری را در بر گرفته و نقش چندجانبهای را ایفا میکند. برای مثال وضعیت بازار کار، حاکمیت، صنایع تولیدی و خدماتی مثل آموزش، درمان و غیره تغییر میکند.
این مطالب را هم بخوانید: اقتصاد دیجیتالی را چگونه میتوان اندازه گرفت؟ حجم اقتصاد دیجیتال خاورمیانه تا سال ۲۰۳۰ به ۵۰۰ میلیارد دلار میرسد خاورمیانه با هوش مصنوعی و 5G به سمت اقتصاد دیجیتالی میرود فرصت کار در اقتصاد دیجیتالی؛ وقتی دورکاری یک عرف میشود
اقتصاد دیجیتال مجموعهای از فعالیتهای اقتصادی مبنی بر فناوریهای دیجیتال است و اصطلاحی است که چگونگی تغییر فعالیتهای اقتصادی سنتی با استفاده از فناوریهای جدید مانند اینترنت، وب و فناوریهای بلاکچین را توصیف میکند.
اقتصاد دیجیتال را میتوان انقلابی جهانی تعریف کرد. اما چنین انقلابی یکشبه رخ نداده است. سنگبنای این کار صدها سال پیش بنا نهاده شد. اخبار چاپی و انقلاب صنعتی از اولین گامهای یک جهان سراسر متصل بودند.
با اینکه اقتصاد دیجیتال عمدتا با دیجیتالی شدن فعالیتهای اقتصادی شناخته میشود اما تحولی فراتر از آن است. چنین اقتصادی منعطف و فراگیر است تا حدی که تمام بخشها امکان دیجیتالی شدن دارند. مزیتهای اقتصاد دیجیتال بیشمار است و در صورت اجرای معقولانه امیدوارکننده خواهند بود.
اقتصاد دیجیتال، فعالیت اقتصادی است که از میلیاردها ارتباط آنلاین روزانه بین افراد، مشاغل، دستگاهها، دادهها و فرآیندها ناشی میشود. این فعالیت اقتصادی است که توسط فناوریهای دیجیتال، مانند اینترنت، محاسبات ابری، دستگاههای تلفن همراه و دادههای بزرگ فعال میشود.
اما تعادل از اهمیت زیادی برخوردار است. افراط در هرچیزی میتواند خطرناک باشد و دیجیتال سازی هم از همین قبیل است و میتواند بشریت را تهدید کند. این تحول میتواند به از بین رفتن فرصتهای شغلی منتهی شده و سلامت ذهنی را به طرق مختلفی تحت تاثیر قرار دهد. درنتیجه تکنولوژی یا دیجیتال سازی باید کمکی برای انسان باشند و نه جایگزین آن. استراتژی اقتصاد دیجیتال دولت نباید یک تعادل صحیح را برهم زند.
اقتصاد دیجیتال طیف گستردهای از فعالیتها را شامل میشود، مانند:
اقتصاد دیجیتال به سرعت در حال رشد است و ۱۵.۵ درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی را در سال ۲۰۲۲، به خود اختصاص داده است. پیشبینی میشود تا سال ۲۰۲۵ این اقتصاد ۲۰ درصد از تولید ناخالص داخلی جهان را تشکیل دهد.
اقتصاد دیجیتال همچنین در حال ایجاد مشاغل جدید است. در سال ۲۰۲۲ حدود ۲۹۲ میلیون شغل در اقتصاد دیجیتال وجود داشت. پیشبینی میشود ۳۳۹ میلیون شغل تا سال ۲۰۲۵ در اقتصاد دیجیتال ایجاد شود.
اقتصاد دیجیتال محرک اصلی رشد اقتصادی و نوآوری است. همچنین فرصتهای جدیدی را برای مشاغل و مصرفکنندگان ایجاد میکند. همانطور که اقتصاد دیجیتال به رشد خود ادامه میدهد، احتمالاً تأثیر بیشتری بر اقتصاد جهانی خواهد داشت.
مشخصههای اصلی یک اقتصاد دیجیتال معمولی عبارت است از:
۱. اتصال– اینترنت و دیگر سیستمهای ارتباطات فاکتور اتصال را توسعه میدهند. اما این توسعه تنها محدود به ارتباطات نیست؛ اینترنت بازیگران مختلف از جمله مردم، کسبوکارها و دولتها را متصل میکند.
۲. پویایی– پویایی به انعطافپذیری کار با یک دستگاه دیجیتال اشاره میکند. این دستگاه را میتوان به هرجایی برد و در صورت دسترسی به اینترنت همراه از هرجایی فعال کرد. علاوه بر این، پویایی انعطاف اقتصاد دیجیتال را افزایش داده و پاسخگویی بالایی را همراه دارد.
۳. شخصیسازی– دوران سیستمهای سنتی با یک الگو برای همه به پایان رسیده است. حالا در عصر شخصیسازی تجربیات و نیازهای هر فرد هستیم. این امکان با افزایش هدایتپذیری و دسترسی، تجربه کاربری را تقویت میکند.
۴. اثر شبکه– امکان «همرسانی» یکی از مهمترین ویژگیهای اقتصاد دیجیتال است. مردم میتوانند هرچیزی را- از ویدیو مورد علاقه تا سبد خرید مورد علاقه و مکان دسترسی به اخبار مهم-به صورت آنلاین به اشتراک بگذارند.
۵. محتوای رایگان– این ویژگی اقتصاد دیجیتالی دسترسی به تقریبا تمامی محتواهای آنلاین را امکانپذیر میسازد. هیچچیز رایگان نیست، اما در اینجا یک معامله را شاهد هستیم، تبلیغات در ازای محتوای رایگان.
۶. حضور همهجانبه– هرگوشهای که اطلاعات باشد، اقتصاد دیجیتالی هم در آنجا وجود دارد. فردی در ایالات متحده میتواند مقالهای از استرالیا را مشاهده کند. درنتیجه، اینترنت با هزینه کمی مرزها را از بین میبرد.
بیایید مهمترین اجزای سازنده یک اقتصاد دیجیتالی را بررسی کنیم.
برای درک بهتر اقتصاد دیجیتالی بیایید چند مثال را بررسی کنیم:
جهان تجارت نمونههایی از بازیگرانی را شامل میشود که برای کسبوکارهای تنها به اینترنت اتکا میکنند. شرکت اجاره تفریحی Airbnb را در نظر بگیرید. این شرکت مشتریان آنلاین را در یک جا گرد هم آورده و بازاری مجازی است که مشتریان در آن میتوانند فروشنده و خریدار باشند. یک نمونه دیگر پلتفرم استریم نتفلیکس است. این پلتفرم محتوای زیادی برای تماشا دارد و هزینه اشتراکی دریافت میکند. افراد میتوانند با استفاده از این پلتفرم فیلم و سریال را با دوستانشان در سراسر جهان تماشا کنند.
هند احتمالا یکی از مهمترین نمونههای اقتصاد دیجیتال است که به تازگی تحولات دیجیتال سریعی را تجربه کرده است. براساس تازهترین اخبار خبرگزاری رویترز، نیرمالا سیتارامان، وزیر اقتصاد هند، بر این باور است که انقلاب دیجیتالی، فرصتهای سرمایهگذاری جدید خارجی را فراهم میکند.
پیشرفت اقتصاد دیجیتال در این کشور به نفع بخش تولید و درنتیجه آن دسته از شرکتهای آمریکایی عمل کرده است که کارخانههایی را در هند احداث کردهاند. او میگوید دولت برای تسهیل مقررات سرمایهگذاری با سرمایهگذاران خارجی همکاری میکند.
تاثیر اقتصاد دیجیتال را در هرکجا میتوان دید. زندگی روزمره یک انسان معمولی به ندرت بدون تکنولوژی و اینترنت سپری میشود. بسیاری از سیستمهای سنتی هم دیجیتالی شدهاند. تقریبا همه گوشی موبایلی دارند که قابلیتهای مختلف آن با اینترنت کار میکنند. تلویزیونها، خودروها و حتی خانهها هوشمند شدهاند.
هوش مصنوعی (AI) و اینترنت اشیا (IoT) به ویژه در جهان امروز نقش انقلابی دارند. تاثیر این تکنولوژیها را میتوان در بخش درمان (ضربانگیر، ساعتهای هوشمند) و سیستمهای امنیتی (حسگرها، هشدارها) مشاهده کرد. دیجیتال سازی صنعت آموزش را نیز متحول کرده است. حتی کسبوکارهای آنلاین هم امروزه دورههای آموزشی خاص را در اختیار مردم قرار میدهند.
تجارت الکترونیک در سالهای اخیر رشد چشمگیری داشته است. این بخش به ویژه در دوران همهگیری اهمیت خود را به اثبات رساند. مردم هرچیزی از دستگاههای الکترونیکی گرفته تا دارو و مواد مورد نیاز روزمره خود را آنلاین خریداری میکنند. سیستمهای پرداخت آنلاین، خدمات مکانی و غیره این سازوکار را به خوبی تقویت کردهاند.
و البته حاکمیت دیجیتالی هم پیشرفت مهمی محسوب میشود. برای مثال، امروزه شهروندان بیشتر کشورها میتوانند از خدمات آنلاین حاکمیتی استفاده کنند و این مساله سرعت انجام کار را افزایش داده و امکان پرداخت آنلاین، پیگیری و غیره را نیز فراهم میکند.
درنتیجه در این عصر دیجیتالی، رد پای دیجیتال سازی و تکنولوژی تقریبا در همه جا به چشم میخورد و فواید بیشمار باعث شده تا مردم پذیرای آن باشند.
بیایید نگاهی به مزایا و معایب اقتصاد دیجیتال بیاندازیم.
مزایا | معایب |
صرفهجویی در زمان با پاسخ سریع و عملکرد لحظهای. | مشکلات حریم خصوصی و نگرانیهای امنیتی. |
از آنجایی که بدون نیاز به حرکت و جابهجایی کار میکند و گزینه های بیشتری نیز ارائه میدهد، برای مشتریان مقرونبهصرفه است. | احتمال فعالیتهای تبهکارانه زیاد است. |
هزینههای مازاد کسبوکارها یا ارائه دهندگان خدمات را کاهش میدهد. | خودکارسازی و فعالیتهای تجاری آنلاین ممکن است به از بین رفتن فرصتهای شغلی منتهی شود. |
انعطافپذیری و دسترسی بالا (فعالیت شبانهروزی) | افراط در تکنولوژی ممکن است زیانآفرین باشد. |
شخصی سازی و سفارشی سازی. | حذف عنصر اجتماعی و هویت. |
برخی از مزایای اقتصاد دیجیتال، موارد زیر هستند.
افزایش کارایی: فناوریهای دیجیتال میتوانند به کسبوکارها کمک کنند تا با خودکارسازی وظایف و سادهسازی فرآیندها، کارآمدتر عمل کنند.
بهبود دسترسی: فناوریهای دیجیتال میتوانند به کسبوکارها برای دستیابی به بازارها و مشتریان جدید، با ارائه یک پلتفرم جهانی برای فروش محصولات و خدماتشان، کمک کنند.
ارتقا نوآوری: فنآوریهای دیجیتال میتوانند به کسبوکارها برای نوآوری، با ارائه ابزارها و منابع جدید برای توسعه محصولات و خدمات جدید، کمک کنند.
افزایش بهرهوری: فنآوریهای دیجیتال میتوانند به کسبوکارها کمک کنند تا با کمک به آنها برای انجام کارهای بیشتر با کمتر، بهرهورتر شوند.
در مورد چالشهای اقتصاد دیجیتال نیز میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
شکاف دیجیتال: همه به فناوریهای دیجیتال دسترسی ندارند، که میتواند شکاف دیجیتالی بین کسانی که دسترسی دارند و کسانی که دسترسی ندارند ایجاد کند.
امنیت سایبری: اقتصاد دیجیتال در برابر حملات سایبری آسیبپذیر است که میتواند تأثیر قابل توجهی بر مشاغل و مصرفکنندگان داشته باشد.
حریم خصوصی دادهها: اقتصاد دیجیتال مبتنی بر جمعآوری و استفاده از دادهها است که نگرانیهایی را در مورد حفظ حریم خصوصی دادهها ایجاد میکند.
جابجایی مشاغل: فناوریهای دیجیتال میتوانند منجر به جابجایی شغل شوند، زیرا مشاغل وظایف را خودکار میکنند و ماشینها را جایگزین کارگران میکنند.
به طور کلی، اقتصاد دیجیتال یک نیروی اصلی برای رشد اقتصادی و نوآوری است. با این حال، چالشهایی مانند شکاف دیجیتال، امنیت سایبری و حریم خصوصی دادهها را نیز به همراه دارد. این چالشها باید مورد توجه قرار گیرند تا اطمینان حاصل شود که اقتصاد دیجیتال به نفع همه است.
اقتصادی که به اندازه کافی دیجیتالی شده باشد برتریهایی نسبت به اقتصاد سنتی دارد. اما ابتدا بیایید تفاوت این دو را بررسی کنیم.
اقتصاد دیجیتالی | اقتصاد سنتی |
کالاها و خدمات را میتوان به صورت آنلاین خریداری کرد و در منزل تحویل گرفت. | کالاها و خدمات در فروشگاهها و موسسات فیزیکی ارائه میشوند. |
پرداخت غیرنقدی و رمزارزی قدرت میگیرد. | ارز/پول رایج تنها روش پرداخت است. |
افزایش خودکارسازی و ماشینی شدن. | متکی به نیروی کار انسانی. |
داراییهای فیزیکی و مجازی به یک اندازه ارزش دارند. | داراییهای فیزیکی ارزشمند هستند. |
پشتوانهای از جنس اطلاعات و دادهها. | جوامع/اجتماعات محدود. |
امکان ذخیره دیجیتال برای کاربران. | امکان ذخیره فیزیکی. |
ترفندهای تحقیق دیجیتال راهکار خوبی برای درک مصرف دیجیتال مردم و سهم آن از تولید ناخالص داخلی (GDP) است. درنتیجه میتوان مصرف کالاهای دیجیتال را اندازهگیری کرد در حالی که در اقتصاد سنتی یک اندازهگیری کمی از مصرف دشوار است.
اقتصاد دیجیتالی مواردی مثل تجارت الکترونیک، بازارگاه الکترونیک، دورههای آموزش آنلاین، پلتفرمهای استریم یا پخش آنلاین، شبکه اجتماعی، کنفرانس ویدیویی، گزینههای دورکاری، سلامت الکترونیک و غیره را شامل میشود.
سرعت تحول و پیشرفت جهان بیشتر شده است. دهکده جهانی حالا حدود ۸ میلیارد شهروند دارند؛ اتصال تمام جمعیت کار بسیار دشواری است. اقتصاد دیجیتالی ابزاری برای رسیدن به این هدف است که اتصال را افزایش داده، پویایی را ممکن میسازد و در همه جا قابل دسترسی است. اقتصاد دیجیتالیی میتواند بسیاری از صنایع و بخشها را احیا و پشتیبانی کند و پاسخگویی، انعطاف و سرعت فعالیتهای اقتصادی را افزایش میدهد.
منبع: wallstreetmojo