نشان: بهجای انتساب دستاوردهای بخش خصوصی به فیلترینگ دلایل واقعی محدودیتها را بگویید
نشان در بیانیهای نسبت به صحبتهای رسول جلیلی عضو شورای عالی فضای مجازی که رشد…
۳۰ آبان ۱۴۰۳
۱۰ تیر ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
مدیرعامل دیجیفای بر این باور است این فروشگاهساز با دیجیکالا تضاد منافعی ندارد بلکه باعث فعال شدن محصولات دیجیکالا در حوزههایی مانند مارکتینگ و لجستیک میشود. او میگوید روند درآمدیشان مثبت است و تا آخر سال به نقطه سربهسر میرسند. از نظر او فیلترینگ اینستاگرام و واتساپ کسبوکارها را به سمت پلتفرمهای داخلی کوچ نداده است.
به گزارش پیوست، محمد فرخنژاد، مدیرعامل دیجیفای در گفتوگو با ایستگاه پیوست در مورد داغ شدن بازار فروشگاهسازها میگوید: «این مساله به جایگاه فروشگاهسازها در بازار برمیگردد. خیلیها میتوانند اجناسشان را در مارکتپلیسهایی مثل دیجیکالا و تیمچه و شبکههای اجتماعی بفروشند ولی ممکن است مشکلاتی در زمینه لجستیک، ارسال، پرداخت و از همه مهمتر مدیریت سفارشات مشکلاتی برای آنها پیش بیاید. به هر حال کنترل کردن همه اینها در بستر شبکههای اجتماعی که دسترسیهای پرداخت و ارسال وجود ندارد سخت است. در این شرایط فروشگاهسازها میتوانند در کنار شبکههای اجتماعی و مارکتپلیسها نقش مکمل داشته باشند.»
او در مورد ضربه فیلترینگ به فروشگاهسازها میگوید: «فیلترینگ ضربه بسیار بزرگی به ما زد. مهمترین اتفاقی که باعث میشد مردم در شبکههای اجتماعی کسبوکار راه بیندازند این بود که بستری رایگان با ۳۰ – ۴۰ میلیون مشتری در دسترس بود. و وقتی این دسترسی از مردم گرفته میشود امید برای ساختن و توسعه کسبوکار از بین میرود و مشتریهای ما را هم کم میکند.»
فرخنژاد باور دارد فیلتر شدن واتساپ و اینستاگرام، کسبوکارها را به سمت پلتفرمهای داخلی سوق نمیدهد. او در این رابطه میگوید: «این کوچ اتفاق نمیافتد و در ادامه هم رخ نمیدهد زیرا دلیل اصلیای که صاحبان کسبوکار از شبکههای اجتماعی استفاده میکردند این بود که این شبکهها به خودی خود رسالت شبکه اجتماعی دارند و مشتریهای زیادی در آنها وجود دارد، در نتیجه گرفتن مشتری در آنها راحت است. خیلی از رگولاتوریهای مربوط به قوانین را نیز لازم نیست رعایت کنند. گذشته از اینها رایگان هستند، اگر چه بسیاری از امکانات پلتفرمهای خارجی برای کسبوکارهای ایرانی در دسترس نیست اما با همه اینها صاحب کسبوکار متحمل هزینهای بابت استفاده نمیشود.»
او تاثیر منفی فیلترینگ بر کسبوکار فروشگاهسازها را اینطور توضیح میدهد: «در این شرایط چه دیجیفای به عنوان فروشگاهساز و چه کسانی که برای کسبوکارها سایت توسعه میدهند نه رایگان هستند و نه بالقوه خودشان مشتری دارند، پس قاعدتا این وضعیت منجر به استقبال از فروشگاهسازها نمیشود.»
مدیرعامل دیجیفای در پاسخ به این سوال که «آیا کسبوکار دیجیفای در تضاد با دیجیکالا قرار ندارد» پاسخ میدهد: «اول اینکه از روزهایی که دیجیکالا یک وبسایت فروش بود فاصله گرفتیم و در حال حاضر هلدینگ دیجیکالا صاحب مجموعههایی در حوزه لجستیک و مارکتینگ و دیگر بخشهاست. باید برگردیم به اینکه دلیل اصلی دیجیکالا برای این استراتژی که مشتریان از وبسایت شخصی خود استفاده کنند چه بوده است.»
او ادامه میدهد: «دیجیفای در واقع فعالکننده (Enabler) کلیه سرویسهایی است که در دیجیکالا توسعه یافته است، مثل لجستیک و پرداخت و مارکتینگ، حتی باعث افزایش فروشندههایی میشود که داخل دیجیکالا هستند. این باعث شده دیجیکالا به فکر فعالکننده تمام این سرویسها بیفتد. پس این دلیل اصلی است.»
فرخنژاد اضافه میکند: «علاوه بر این سالهای پیش دیجیکالا تصمیمی استراتژیک گرفته است و آگاهانه میدانست یک سری مسائل میتواند در پی سرمایهگذاری روی دیجیفای اتفاق بیفتد. برآیند سود و زیانی که بررسی شده که به اینجا رسیده که سرمایهگذاری روی دیجیفای اتفاق بیفتد.»
او پارادوکس موجود را به نوعی میپذیرد و میگوید: «هر دو جنبهها وجود دارد. از طرفی دیتای ۳۰۰ هزار فروشنده دیجیکالا را داریم و با همه آنها در ارتباطیم و در حال درست کردن وبسایتهای شخصیشان هستیم. از دیدی میشود به این نگاه کرد دیجیکالا شاید سهمی از فروش این فروشندگان را از دست بدهد یا بالعکس میشود اینطور نگاه کرد که دیجیکالا بازار خود دیجیفای را تصاحب میکند اما خیلی اینطور نیست. در کل دنیا هم کانالهای فروش موازی داریم. کسانی که در آمازون میفروشند وبسایت خودشان را داخل شاپیفای و مگنتو و دیگر پلتفرها دارند و در هر کانال سعی میکنند بسته به شرایط آن فعالیت کنند.»
او در مورد روند سوددهیشان نیز میگویند: «ما خرداد ۱۴۰۱ شروع به کار کردیم و تا به الان به سود نرسیدیم اما روند درآمدی خیلی خوبی داریم. تقریبا هر ماه درآمدمان را دو برابر میکنیم و برنامهمان این است تا آخر سال به نقطه سر به سر برسیم. البته برنامههای توسعه پیشرویمان ممکن است هزینههایمان را اضافه کند.»
مدیرعامل این مجموعه به تاثیر کرونا بر این بازار میگوید: «ما قبل از دیجیفای مجموعهای به نام بونِس را داشتیم که بازارش هم فروشگاههای فیزیکی بود. وقتی کرونا و قرنطینه شروع شد به فکر این افتادیم که چطور میتوانیم بازار را زنده نگه داریم. این شد که به مدلهایی مثل شاپیفای نگاه کردیم و سعی کردیم چنین چیزی را توسعه دهیم، بعد هم دیجیکالا با بررسی بازاری که انجام داده با ما به نتیجه رسید که سرمایهگذاری کند.»
او میافزاید: «در زمان کرونا تجارت اجتماعی خیلی داغ بود و این بخش رشد زیادی را تجربه کرد. همه به دنبال این بودند چطور میتوانند از این فضا استفاده کنند و هم در داخل و هم خارج ایران سرمایهگذاریهای سنگینی در این حوزه صورت گرفت.»
فرخنژاد باور دارد سرمایهگذاری در حوزه تجارت اجتماعی قابل مقایسه با کشورهای منطقه مثل ترکیه نیست و میگوید: «از ابتدا تا شروع کرونا بازار خردهفروشی آنلاین به سهم ۲.۷ درصدی از کل بازار خردهفروشی رسید، کرونا تنها در دو سال این عدد را تقریبا دو برابر کرد اما سرمایهگذاری قابل توجهی هم در ایران در تجارت الکترونیک نسبت به مثلا ترکیه اتفاق نمیافتد.»
او در مورد علل این مساله میگوید: «پارامترهای مختلفی موثر است. شما وقتی بخواهید عددهای بسیار بسیار بزرگی سرمایهگذاری کنید نیاز است نهادهای حکومتی وارد شوند که پول بسیار بسیار زیادی دارند. در بخش خصوصی این هزینهها هیچ وقت روی کسبوکارهای نوآور و اینترنتی اتفاق نیفتاده است، شاید دلیل اصلیاش وضعیت اقتصادی است که باعث شده نتوانند به آینده اقتصاد اعتماد کنند.»
فرخنژاد میگوید: رویکرد حکومت این است که خیلی روی شرکتهای خصوصی در این زمینه سرمایهگذاری نمیکند در حدی که شما میبینید دوستان انتظار دارند با ۵۰۰ میلیارد تومان گوشی هوشمند ساخته شود و بازار خوبی را بگیرد.
مدیرعامل دیجیفای در مورد آینده این بازار میگوید: ما در منطقه در صدر استفاده از اینترنت و شبکههای اجتماعی هستیم. این خیلی خبر خوبی است. فعالیت کسبوکارهایمان حتی با وجود فیلترینگ در شبکههای اجتماعی بسیار خوب است. آینده به این بستگی دارد که چقدر حجم محدودیتها کم بشود.
او به توسعه فرامرزی امید ندارد و میگوید: ما در فکر توسعه فرامرزی هستیم اما واقعیت این است آنقدر سختیهای زیادی به خاطر تحریمها و انتقال پول وجود دارد که شاید منطقی نیست که به این بازارها وارد شویم مگر اینکه بخواهیم بازارمان را به کل عوض کنیم.