دستور رئیس جمهور به دبیر شورای عالی فضای مجازی: فوری ابعاد مختلف فیلترینگ را بررسی کنید
رئیس جمهور به دبیر شورای عالی فضای مجازی دستور داد با تشکیل کارگروهی به فوریت،…
۲۲ آبان ۱۴۰۳
۵ تیر ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۶ تیر ۱۴۰۲
فعالان اکوسیستم استارتآپی کشور معتقدند محدودیتهای اینترنت در سال گذشته موجب آسیب جدی به کسبوکارهای خرد و کلان شده است و آن چه به عنوان اکوسیستم استارتآپی شناخته شده بود به پایان خود نزدیک شده است. آنها میگویند برخی نهادهای صنفی نتوانستهاند تعادل میان حاکمیت و کاربران و فعال صنفی را برقرار کنند.
به گزارش پیوست، عادل طالبی، مدیرعامل تیزلند، در پنلی با عنوان «فیلترینگ: سانسور دانش» درباره لزوم حفظ همبستگی در میان نهادهای صنفی گفت: یک «ما»ی بزرگ وجود دارد که باید آن را به هر بهانه حفظ کنیم. مدلی که ما فکر میکردیم به وسیله آن میتوانیم رابطی بین کسبوکارها و کاربران و حاکمیت باشیم، اشتباه بود. نهادهای صنفی کنار یکدیگر نایستادند و بخشی از شکستها هم به همراه نبودن جامعه با نهادهای صنفی مربوط بود. اتفاقی که نهایتا افتاد، اتفاق خوبی نیست. آن چه ما به عنوان اکوسیستم میشناختیم تمام شده است و پایان اکوسیستم استارتآپی نزدیک است و احتمالا در سالهای بعد با کسبوکارهای همراهی مواجه میشویم که خود را با شرایط وفق خواهند داد.
او در پاسخ به پرسشی درباره ذینفع بودن کشورهای خارجی در مسدود شدن اینترنت ایران گفت: شواهدی نداریم اما این روایتها را شنیدهایم. عجیب نیست که کشورهای دیگر سعی کنند منافع خود را در کشورهای دیگر تامین کنند اما دشمن پنداری اشتباه است. ما هم باید به دنبال منافع خود در کشورهای دیگر باشیم. باید بدانیم کجا نقطه تعادل است و حقوق مردم را حفظ کنیم.
در بخش دیگری از این نشست، آرش برهمند، فعال رسانهای و خبرنگار پیوست، در پاسخ به سوالی درباره مواجهه کسبوکارها با محدودیتهای اینترنت گفت: کسبوکارها در نهایت مجبورند با شرایط حاضر کنار بیایند که چند هزار کارمند و چندین هزار نفر که ذینفع خدمات آنها هستند، آسیب نبینند. اسم اینترنت، «بیزینسی»، «طبقاتی» یا «حرفهای» باشد تفاوتی ندارد و بالاخره این کسبوکارها از آن استفاده میکنند. موضوع دومی که ماجرا را پیچیدهتر میکند این است که بالاخره افرادی از شرایط ایجاد شده منتفع میشوند و این سود بردن خود را نمیتوانند انکار کنند. میگویند حضور نداشتن بازیگران بینالمللی بد است اما واقعیت این است که اگر اوبر در بازار حضور پیدا کند، اسنپ خاکستر میشود یا اگر گوگلپلی را داشته باشیم، کافه بازار آسیب میبیند.
برهمند درباره نقش رسانهها در شرایطی که محدودیتهای اینترنت از سوی حاکمیت اعمال میشود گفت: در شرایطی که سرمایه اجتماعی یک نظام کم میشود، مخاطبان از رسانهای که سیاستهای کلی نظام را درباره اینترنت اعلام میکند عصبانی میشوند. در حالی که وظیفه رسانه انتقال این سیاستهاست.
او ادامه داد: اگر نمیتوانیم تمام حقیقت را بگوییم حداقل انتخاب کنیم دروغ را نشر ندهیم و درباره آن بزرگنمایی نکنیم. دیدگاه اقتصادی ایدئولوژیک از مبارزه مدنی اکوسیستم خسته شده است. روند مصادره شدن به شرکتهای موج اول استارتآپی هم رسیده است و به زودی شواهد آن را میبینیم وظیفه ما به عنوان شهروند، کاربر یا رسانه این است که از این مبارزه مدنی به عنوان آن چیزی که اینترنت تجسم آن است، خسته نشویم.
در ادامه این نشست، محمد رهبری، پژوهشگر شبکههای اجتماعی گفت: یک جریان قدرتمندی در کشور با اینترنت ذاتا مشکل دارد و آن را دشمن خود میداند. امروز اینترنت نقش قلم و کتاب صد سال پیش را دارد. منفعت این گروه در محدودیت اینترنت است. اما با توجه به شواهد ایران و کشورهای دیگر، مسدود کردن اینترنت نمیتواند جلوی اعتراضات اجتماعی را بگیرد. اینستاگرام و واتساپ در ابتدای پاییز فیلتر شد اما اعتراضات تا پایان پاییز ادامه یافت.
رهبری با بیان این که «باید انتظار خود را از آینده نزدیک واقعبینانه کنیم» گفت: آینده نزدیک شاید برای کسبوکارها و کاربران فضای مجازی سخت و تلخ باشد. اگر آینده نزدیک را واقعبینانه ببینیم شاید بتوانیم برای آینده دور به درستی برنامهریزی کنیم.
نازیلا دانشوران، مدیرعامل شرکت مشاوره و توسعه کسبوکار لوکین، درباره تاثیر محدودیتهای اینترنتی بر کسبوکارها و نزدیک شدن به پایان اکوسیستم استارتآپی گفت: تصمیماتی که سریع گرفته میشود، باعث میشود آسیبهای لایههای مختلف در نظر گرفته نشود. در یک سال گذشته به خصوص در شرکتهای بزرگ که به نظر میرسید توان مقابله با شرایط ایجاد شده را دارند، بحرانهای بزرگی ایجاد شد.
او معتقد است کاربران بسیاری از کسبوکارها اعتماد خود را به بیزینسها از دست دادهاند و این اعتماد از دست رفته را به راحتی نمیتوان بازگرداند. چنین شرایطی بیشتر برای کسبوکارهایی رخ داده که در فضای بلاکچین فعالیت میکردند.
دانشوران میگوید: زمانی که فیلترینگ رخ داد، سرورها باید از ایران خارج میشدند و این موضوع باعث میشد سایتها به راحتی بالا نیاید و این تردید را در میان برخی مشتریان ایجاد میکرد که کلاهبرداری در حال انجام است.
مدیرعامل شرکت مشاوره و توسعه کسبوکار لوکین در بخش پایانی این نشست، درباره تاثیر فیلترینگ گفت: همه ما روی گوشیها و کامپیوترهایمان فیلترشکن داریم. یعنی عملا فیلترینگی اتفاق نیفتاده است صرفا هزینه بسیار هنگفتی به صورت ماهانه برای دسترسی به اینترنت آزاد انجام میدهیم.
باسلام
مسائل را باید جامع و همه جانبه دید و نقاط مثبت و منفی را در نظر گرفت والا به بی راهه می روم .
باسلام
مسائل را باید جامع و همه جانبه دید و نقاط مثبت و منفی را در نظر گرفت والا به بی راهه می روم ، دید رسانه ها و فضای مجازی به کارها در پاییز گذشته نکردن در نتیجه باید در برابر دشمن راه مقابله داشته باشیم ، باید حواسمان باشد خود زنی نکنیم ، این هم به نوعی خسارتی است که دشمن به سرمان آورده و از این به بعد باید فکری کنیم از این مشکلات نداشته باشیم و نباید ناامید شویم ، انشااله که موفق در مسیر پیشرفت این کشور باشیم .