رئیس هیات مدیره شرکت آوا: مقررات بازار نوآفرین تا حدی شرایط پذیرش را تسهیل کرده است
شرکت صنایع ارتباطی آوا اولین شرکتی بود که ۸ دی ماه روی تابلوی دانشبنیان بازار…
۲۹ دی ۱۴۰۳
۹ خرداد ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۰ خرداد ۱۴۰۲
بنیانگذار «داروکده»، استارتآپ فعال حوزه فروش آنلاین دارو میگوید: دامپینگ و نرخشکنی برای داروکده امکانپذیر نیست و رعایت استانداردهای وزارت بهداشت خط قرمز فعالیت آنهاست.
مجید خداپرست، موسس وبسایت داروکده بهعنوان اولین داروخانه آنلاین، دلیل اصلی راهاندازی داروکده را محدودیت فضای سنتی داروخانهها برای ارائه خدمات و فروش محصولات غیردارویی میداند و میگوید: باتوجه به افزایش آگاهی مردم در زمینه خودمراقبتی و نهادینه شدن فرهنگ پیشگیری بهجای درمان و همچنین افزایش تولیدات و واردات محصولات سلامت محور و مکملهای رژیمی، غذایی و بهداشتی امکان پشتیبانی از این موارد در داروخانه با شرایط سنتی قابل انجام نبود. ایده اصلی داروکده این بود که اگر تقاضا، سوالها و نکات مبهم کاربران زیاد شود فضای کوچک داروخانه و زمان کوتاه کارشناسان داروخانه برای ارائه خدمات و فروش برخی محصولات وجود ندارد؛ به همین علت کمبود زمان و فضا و رفع این چالش از مهمترین دلایل شکلگیری داروکده بود.
او درباره داروکده در مقایسه با سایر فروشگاههای آنلاین میگوید: سایر فروشگاههای آنلاین امکان خرید و تهیه کالا را از تولید کننده به صورت مستقیم دارند اما در داروخانههای آنلاین این امکان فراهم نیست. همچنین امکان دامپینگ و نرخشکنی برای داروخانههای آنلاین و بهخصوص داروکده امکانپذیر نیست. در داروکده، ما طبق استانداردهای وزارت بهداشت خط قرمز قیمت داریم و مشمول قیمتگذاری سهگانه، شامل قیمت به شرکت پخش، قیمت به داروخانه و قیمت به مصرفکننده هستیم.
به گفته خداپرست، سال ۱۳۸۷ ایده اولیه داروکده، طراحی یک پایگاه اطلاعرسانی جامع باهدف پشتیبانی بیمار بود. پشتیبانی به منزله مشاوره، اطلاعرسانی، معرفی خدمات و محصولات غیردارویی برای مراجعهکننده. سال ۸۸ داروکده به عنوان اولین پایگاه اطلاع رسانی محصولات سلامت محور، بدون رویکرد جدی در زمینه فروش راه اندازی و ایجاد شد. در ابتدا به دلیل اینکه قانونی را از طرف وزارت بهداشت در این حوزه نداشتیم، به صورت جدی وارد عرصه فروش کالاهای سلامت محور نشدیم و بیشتر بحث اطلاعرسانی کالاها و فراوردههای پشتیبانی سلامت بود.
او ادامه داد: در ابتدا هدف ما این بود یک بانک جامع محصولات سلامت محور شامل آرایشی، بهداشتی، ارتوپدی تجهیزات پزشکی داروخانهای و همچنین مکملهای رژیمی، غذایی، طب سنتی و فرآوردههای گیاهی داشته باشیم. تا آن زمان هیچکدام از این موارد در بانک جامع متمرکزی معرفی نشده بود و جایی هم نبود که این منبع را برای خدماترسانی معرفی کند. از سال ۸۸ تا اوایل سال ۹۰ با همین رویکرد پیش رفتیم و بعد به دلیل تقاضای کاربران، به فروش محصول بهصورت آنلاین فکر کردیم.
خداپرست معتقد است که داروکده یک داروخانه رسمی در فضای مجازی است؛ او ادامه داد: اگر خدمات جانبی داروکده مانند پشتیبانی علمی توسط داروساز، که درحالحاضر جزو خدمات اصلی داروکده و وجه تمایز آن از سایر فروشگاه های اینترنتی است نبود، اکنون داروکده به یک فروشگاه آنلاین تبدیل میشد که هیچ پشتیبانی علمی و تخصصی هم نداشت. دقیقا کاری که خیلی از فروشگاههای آنلاین انجام میدهند.
او درباره هزینه جابهجایی محصولات داروکده ادامه داد: در ابتدای کار، یعنی از اواخر سال ۱۳۹۷ تا سال ۱۴۰۱هزینه ارسال محصولات رایگان بود اما از اواخر سال ۱۴۰۱طبق شرایط موجود، تصمیم گرفتیم هزینه بسیار ناچیزی دریافت کنیم باوجود این درحالحاضر طبق میزان و سابقه خرید هر فرد، حدود ۸۵ درصد از خدمات لجستیک و هزینه ارسال برای کاربران رایگان است. یکی از دلایل دریافت هزینه از مشتریها الزاماتی است که برای بستهبندی و ارسال محصولات سلامتمحور وجود دارد.
خداپرست درباره چالشهای داروکده گفت: هزینههای جانبی فروش آنلاین محصولات سلامتمحور نسبت به بقیه فروشگاهها به لحاظ الزامات مربوط به انبار، بسته بندی و غیره خیلی بیشتر است. در داروکده به لحاظ پشتیبانی علمی توسط تیم داروساز، هزینه اضافهتری نسبت به سایر فروشگاهها به داروکده تحمیل میشود. موضوع دیگر سود حاصل از فروش است که در محصولات و مکمل های غیردارویی کم تر از دیگر محصولات در سایر فروشگاههای آنلاین است. این مساله به دلیل الزامات مربوط به رعایت زنجیره تامین و قوانین تحت نظارت وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو در رابطه با تامین کالا از طریق شرکت های پخش رسمی است.