فیلترینگ یوتیوب را بردارید، مردم خودشان انتخاب میکنند
محمدجواد شکوری، مدیر گروه صبا ایده به اظهارت شب گذشته رسول جلیلی عضو حقیقی شورای…
۳۰ آبان ۱۴۰۳
۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
پیامرسانهای داخلی نیز با وجود این که در چارچوب قوانین داخلی فعالیت میکنند و شاید راحتتر بتوان در آنها کلاهبرداران را ردیابی کرد، میتوانند جولانگاه کلاهبرداران اینترنتی و ردوبدل شدن لینکهای مشکوک شوند. در این پلتفرمها هم یک کلیک روی لینکی مشکوک کافیست تا حسابهای بانکی خالی شوند. برخی از آنها مانند بله، گپ و سروش پلاس تمهیداتی برای پیشگیری از کلاهبرداریها اندیشیدهاند و برخی دیگر بیشتر بر گزارشهای کاربران تکیه کردهاند.
به گزارش پیوست، نام پیامرسانهای داخلی را که در یک پلتفرم حقوقی جستوجو میکنم، تعداد زیادی از سوالات مردم به پیامهای کلاهبرداری مربوط میشود. پیامهای کلاهبرداری فقط محدود به پلتفرمهای پیامرسانی داخلی نیست. کلاهبرداران از طریق ایمیل، پیامک و شبکههای اجتماعی خارجی هم راه خود را برای دزدی اطلاعات و داراییهای مردم باز میکنند اما امروزه و با افزایش تعداد کاربران پیامرسانهای داخلی، پیشگیری از وقوع جرایم کلاهبرداری به یکی از دغدغههای اصلی صاحبان این پلتفرمها و کاربران تبدیل شده است.
فرهاد مرادی، مدیرعامل سروش پلاس، در گفتوگو با پیوست میگوید: متخصصان این پلتفرم الگویی را شناسایی کردهاند تا بتوانند روی دامنههایی که خطرناک هستند اعمال محدودیت کنند.
او ادامه میدهد: اگر کاربران به محض این که پیامهای مشکوک میبینند، آنها را گزارش کنند، میتوانیم طی چند ساعت حسابهای کاربری کلاهبرداران را مسدود و فایلهای مخرب را حذف کنیم که گسترش نیابد.
مسئولان پلتفرمهای روبیکا و ایتا پاسخی به سوال مربوط به سازوکارهایی که برای جلوگیری از کلاهبرداریهای اینترنتی در این پلتفرمها تدوین شده است، ندادند. آن چه از ضوابط ایتا و روبیکا که گفته میشود هر دو از پرمخاطبترین پلتفرمهای ایرانی هستند، درباره پیشگیری از وقوع جرایم کلاهبرداری میدانیم، همه آن چیزی است که در وبسایتهای این دو پیامرسان آمده است.
در بخش ممنوعیتها و محدودیتهای روبیکا نزدیکترین مفهوم به ممنوعیت ارسال لینکهای کلاهبرداری، پنجمین مورد این لیست است که میگوید استفاده از خدمات روبیکا در راستای اهداف غیرمجاز و غیرقانونی ممنوع است.
بر اساس ضوابطی هم که ایتا در وبسایت این پیامرسان منتشر کرده، انتشار لینکهای فیشینگ و کلاهبرداری و هدایت کاربران به درگاههای غیرقانونی ممنوع است.
امین تجملیان، قائم مقام مدیرعامل پیامرسان بله نیز به پیوست اعلام کرده بود: صاحب پلتفرم عملا نباید و نمیتواند دخل و تصرفی در محتوایی که ردوبدل میشود داشته باشد اما یک سری وظایف قانونی داریم که نگذاریم کلاهبرداران در پلتفرم ما جولان بدهند.
او از مردم تقاضا کرد تا روی لینکهای موجود در پیامها که حاوی درخواست ارسال پول از سوی نزدیکان است کلیک نکنند.
تجملیان در ادامه درباره محدودیتهایی که پیام رسان بله در باز کردن برخی لینکها ایجاد کرده است، گفت: لینکهایی که دامنههای آنها دات آی آر، دات کام و دات او آر جی نیست به آسانی باز نمیشوند. درواقع یک وایت لیست تهیه کردهایم که در آنها دامنههای معروف قرار داده شده است و صرفا لینکهای دارای این دامنهها قابلیت باز شدن دارند.
مهدی انجیدنی، مدیرعامل پیامرسان گپ نیز در گفتوگو با پیوست اعمال محدودیتها را فقط مختص پیامهایی میداند که در فضای کانالهای عمومی منتشر شده باشند. او درباره نظارت بر لینکهایی که در مکالمات خصوصی ردوبدل میشود میگوید: از آن جایی که ما نمیتوانیم هیچ پردازشی روی پیامهای خصوصی انجام دهیم، اگر لینکها داخل گروهها و مکالمههای خصوصی ردوبدل شود، پیامرسان نمیتواند جلوی ارسال لینکها را بگیرد یا از باز شدن آنها جلوگیری کند. ما هیچ پردازشی روی پیامهای خصوصی نداریم. هدف اولیه ما این است که به هیچ عنوان وارد حریم خصوصی افراد نشویم.
به گفته او آن چه گپ میتواند در مورد پیامهای خصوصی انجام دهد، ارسال گزارش تخلف در صورت مشاهده لینکهای مشکوک است. انجیدنی ادامه میدهد: در صورتی که روی هر محتوایی گزارش تخلف داده شود، آن محتوا به صورت تکی بررسی و اگر لینک فیشینگ یا کلاهبرداری باشد با فرستنده برخورد میشود.
مدیرعامل پیامرسان گپ درباره پیامهای حاوی لینکهای مشکوک که در فضای عمومی پیامرسان یا شبکه اجتماعی منتشر میشود میگوید: اگر پیامهایی که در کانالهای عمومی یا شبکه اجتماعی ویراستی که متعلق به پیامرسان گپ است ارسال میشوند، حاوی لینکهای مشکوک باشند، از لحاظ شرایط SSL یا از نظر دادههای اوپن گراف و مواردی دیگر بررسی اولیه میشوند.
انجیدنی ادامه میدهد: مجموعهای را با عنوان بلک لیست داریم که در آن گزارشهایی که سیستم به آنها برخورد کرده، ذخیره شده است مثلا اگر قبلا با با یک URLبرخورد کرده باشیم که برای فیشینگ از آن استفاده میشده، آن را در بلک لیست ثبت میکنیم. چنین لینکهایی اگر در کانالهای عمومی یا شبکه اجتماعی منتشر شوند از حالت هایپرلینک خارج میشوند.
او در ادامه این گفتوگو از ویژگی جدیدی که قرار است در بخش شبکه اجتماعی اضافه شود میگوید: یک مدل تگ یا لیبل با عنوان «لینک ناسالم» قرار است به محتوای همراه لینک اضافه شود تا کاربر دریابد پیامی که دریافت میکند، ناسالم است.