مدیر دفتر ASUS: باید نظارت روی تولید داخل بیشتر شود
مدیر دفتر ASUS معتقد است از تولید داخل سواستفاده میشود زیرا گاهی دیده میشود کالای…
۱۴ آبان ۱۴۰۳
۹ اردیبهشت ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۱۰ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۲
پردازنده لپتاپ یا همان CPU بهعنوان واحد پردازش مرکزی سیستم شناخته میشود. پردازنده لپتاپ انواع مختلفی دارد که هرکدام از آنها، قابلیتهای گوناگونی را به همراه دارد. این پردازندهها توسط شرکتهای بزرگی مانند اینتل، AMD و غیره تولید و روانه بازار میشوند. در این مطلب به معرفی و توضیح نمونههایی از این پردازندهها میپردازیم.
پردازندههای لپتاپ انواع مختلفی دارند که هر کدام از آنها با توجه به نوع طراحی، ویژگیها و امکانات بهخصوصی دارند. مقایسه و بررسی پردازندههای لپتاپ شرکتها مختلف باعث افزایش اطلاعات در این زمینه، آگاهی یافتن از معایا و مزایای هر کدام و در نهایت انتخاب و خرید مناسب و بهتر لپتاپ میشود.
این پردازندههای قدرتمند به دلیل عملکرد بالا و ویژگیهای پیشرفته در دنیا به شهرت رسیدهاند. CORE i9 از قویترین پردازندههای لپتاپ شرکت اینتل از نوع i9 است. لازم به ذکر است که نسل سیزدهم پردازندههای اینتل به بازار عرضه شده که این CPUها جزو سریعترین پردازندههای دسکتاپی دنیا محسوب میشوند.
این پردازنده یکی از پردازندههای لپتاپ محبوب بین گیمرها بوده و برای کار با برنامههای سنگین بسیار مناسب و کارآمد است. آخرین نسل این پردازندههای لپتاپ در سال ۲۰۱۹ با نام ryzen300 ارائه شد.
Apple m1 یکی از رایجترین پردازندههای لپتاپ است. البته که این پردازنده ها مخصوص لپتابهای مک بوک تولید شدهاند.
ان پردازندهها با معماری ARM ساخته شده اند و برای لپتابهایی که دارای ویندوز ۱۰ یا سیستم عامل کروم هستند مورد استفاده قرار میگیرد.
شرکت اینتل در سال ۲۰۲۳، نسل سیزدهم پردازندههای خود را به بازار معرفی کرد. این پردازندهها با نام Raptor Lake بر روی Intel ۷ ساخته شدهاند. اینطور پیشبینی میشود که نسل سیزدهم اینتل آخرین پردازنده ساخته شده بر روی فرآیند Intel ۷ باشد. این پردازنده جدید (Raptor Lake) درست مانند پردازندههای نسل دوازدهم، از طراحی ترکیبی هستههای عملکردی (P-cores) و کارایی(E-cores) اینتل ساخته شدهاند. تراشههای نسل سیزدهم از رم DDR۵ تا فرکانس حدود ۵۶۰۰ پشتیبانی میکند.
Core i۹ دارای۲۴ هسته است و در این سری، اینتل تعداد هستههای E را نسبت به قبل دو برابر کرده و سرعت این پردازنده تا ۶۰۰ مگاهرتز افزایش پیدا کرده است. برای مشخصات فنی این پردازنده نسل جدید میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- پشتیبانی از رمهای DDR۴-۵
۲- پردازنده گرافیکی یکپارچه با قابلیت نمایش ویدئو با کیفیت ۸K -۶۰ فریم بر ثانیه
۳- Intel Killer Wi-Fi ۶E
۴- قابلیت پشتیبانی از XMP ۳. ۰
۵- اورکلاک کردن هستههای P و E گرافیک و حافظه در چیپستهای Z۶۹۰و Z۷۹۰
Core i۹ به دلیل عملکرد تک هستهای بالای آن در بین گیمرها به محبوبیت بسیاری خواهد رسید. لازم به ذکر است که شرکت اینتل از لپتاپها با پردازنده های سری P و U رونمایی کرده که در مدل هایی با ۱۲ و ۱۴ هسته و توان پردازشی ۲۸ وات طراحی شدهاند.
سری U هم با ۱۰ هسته و توان مصرفی ۱۵ وات به بازار عرضه شده و ناگفته نماند که شرکتهایی همچون سامسونگ، لنوو، ایسوس و ایسر اعلام کردهاند که از این به بعد قصد دارند تا لپتاپهای خود را با نسل سیزدهم اینتل به بازار عرضه کنند. پردازندههای جدید اینتل به زودی به پردازندههای رایج در لپتاپها تبدیل خواهد شد. یکی از ویژگیهای سری Core i ، hyper threading است که امکان استفاده از چند هسته پردازنده را فراهم میکند.
شرکت اینتل تغییرات بسیاری را در نسل دوازدهم پردازندههای خود ایجاد کرده بود اما با توجه به مشخصات نسل سیزدهم، میتوان گفت نسل جدید پردازندههای لپتاپ، ارتقا یافتهی نسل دوازدهم است. نسل سیزدهم پردازندهها با افزایش تعداد هستههای Efficient و سرعت کلاک بالا و عملکرد بهتر تولید شده است. بهینه سازی پردازندههای نسل سیزدهم و قیمت پایین آنها در مقایسه با نسل دوازدهم نظر بسیاری از کاربران را به سوی خود جلب کرده است.
یکی از امتیازات پردازنده نسل سیزدهم این است که با بهروزرسانی بایوس مادربوردهای سری ۶۰۰ میتوان از پردازندههای جدید استفاده کرد. همانطور که قبلا توضیح دادیم نسل سیزدهم از رم DDR5 PCIE 5.0 و DDR4و PCIE4.0 پشتیبانی میکند .این سازگاری باعث شده تا با جدیدترین پردازندهها هم دیگر نیازی به تعویض رم و کارت گرافیک نداشته باشید.
شرکت اینتل با تولید نسل سیزدهم پردازندههای پرسرعت، باعث ایجاد تلاطم در بازار رقابت جهانی شد. شرکت اینتل در طی سالهای اخیر پردازندههای پرسرعت بسیاری تولید کرده و به جایگاه ویژهای بین کاربران و حتی شرکتهای بزرگ تولیدکننده لپتاپ در جهان رسیده است. از پردازندههای رایج در لپتاپها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- Celeron که پردازندههای ابتدایی اینتل محسوب میشود
۲- Pentium به پردازندههای اقتصادی در جهان معروف است
۳- CORE i این نسل، یکی از موفقترین تولیدات اینتل در سالهای اخیر بوده است. core I ۷ یکی از پرقدرتترین پردازندههای این سری از core i است که با تولید core i ۹ در رده دوم پردازندههای پرسرعت قرار گرفته است.
لازم به ذکر است که در سال ۲۰۲۲ دو پردازنده core I ۷ و core I۹ به عنوان دو پردازنده برتر شرکت اینتل انتخاب شدند. پردازنده core i ۷ پردازنده اختصاصی اینتل محسوب میشود و با معماری Multi Core CPU طراحی شده است. core i ۷ با انواع ۲ هستهای، ۴ هستهای و ۶ هستهای در بازار موجود است و یکی از پردازندههای رایج در لپتاپها، موبایلها و سیستمهای دسکتاپ به شمار میآید. از core i ۷ درنسل دوازدهم هم استفاده شده است.
شرکت AMD درسال ۲۰۲۲ پردازندههای Ryzen6000 را با طراحی سه بعدی v-CACHE تولید کرد. این شرکت اولین سری ZENT4 یعنی رایزنهای سری 7000 را با عنوان Raphael به بازار عرضه نمود. این پردازندههای سری جدید، مختص لپتاپها تولید شدهاند.
پردازندههای Ryzen 7000 بر پایه معماری RDNA3 طراحی شده و با بهکارگیری هستههای ZEN4 میتواند رقیب مناسبی برای اینتل باشد. از رایجترین پردازندههای لپتاپ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- AMD Ryzen 3 که از دسته پردازندههای ابتدایی است و برای کارهای سادهای مانند مرورگرها، ایمیل و غیره مورد استفاده قرار میگیرد.
۲- AMD Ryzen 5 پردازندههای میانردهای است و سرعت بیشتری نسبت به مدل قبلی خود دارند و برای کارهایی مانند ویرایش فیلم هم استفاده میشود.
۳- AMD Ryzen 7 پردازندههایی با سطح عملکرد بالا هستند و برای مدلسازی سهبعدی و برنامههای سنگین مورد استفاده قرار میگیرند. رایزن 7 سری 7700X با ۸ هسته و ۱۶ رشته بهترین پیشنهاد برای گیمرها است. ناگفته نماند ۴۰ مگابایت حافظه کش روی این پردازنده قرار دارد.
۴- AMD Ryzen 9 از قدرتمندترین پردازندههای شرکت AMD است. این پردازنده دارای چندین هسته، بیشترین حافظه کش وسرعت کلاک بالا است.
پردازنده RYZEN9 سری 7900X دارای 12 هسته و 24 رشته یکی از پرقدرتترین پردازندههای حال حاضر جهان است. این پردازنده کلاک پایه 4.7 گیگاهرتز، بوست 5.6 گیگاهرتزی را دارد. توان حرارتی این پردازنده 170 وات با کش 76 مگابایتی است.
Precision boost یکی از ویژگیهای مهم پردازندههای AMD Ryzen ، است که بصورت خودکار سرعت ساعت پردازنده را در صورت نیاز به عملکرد اضافی افزایش میدهد.
شرکتهای اینتل و AMD از قدرتمندترین سازندگان قطعات رایانه هستند که از کاربردیترین پردازندههای لپتاپ را در دنیا تولید میکنند. در مقایسه این دو شرکت با یکدیگر میتوان به موراد زیر اشاره کرد:
۱- از لحاظ اقتصادی، قیمت پردازندههای AMD نسبت به اینتل ارزانتر است؛ بخصوص پردازندههای میانرده که قابلیت اورکلاک دارند.
۲- سیپییوهای AMD در مقایسه با اینتل، چند هستهای هستند؛ البته که هسته بیشتر دلیل بر قدرت بیشتر CPU نیست. هسته پردازندههای اینتل، فرکانس بالایی دارند که روی عملکرد پردازنده تاثیر میگذارد.
۳- یک پردازنده لپتاپ باید قابلیت اورکلاک شدن را داشته باشد. در شرکت اینتل تنها سری K پردازندهها، چنین قابلیتی دارند؛ در صورتی که تعداد زیادی از این پردازندههای AMD اورکلاک میشوند. لازم به ذکر است که برای اورکلاک کردن این تعداد از پردازندههای AMD هم باید مادربورد مخصوص داشته باشید.
۴- انتخاب شرکت AMD برای گیمرها باعث شده تا این شرکت از اینتل پیشی بگیرد. با وجود قدرتمند بودن سیپییوهای شرکت اینتل باید کارت گرافیک مناسب هم داشته باشید.
این دسته از پردازندهها اختصاصی هستند و توسط شرکت اپل برای لپتاپهای مک بوک تولید شدهاند. پردازندهM1 مبتنی بر معماری ARM برای MACOS و اکوسیستم ساخته شده است که از رایجترین پردازندههای لپتاپهای مک بوک هستند. از ویژگیهای این پردازندهها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- عملکردبالا
پردازندههای M1با ۸ هسته سیپییو و ۸ هسته GPU دارای عملکرد بالایی است و برای برنامههایی مانند ویرایش ویدئوها و انجام بازی مناسب است.
۲- بهرهوری انرژی
توان مصرفی ۱۰ وات برای این پردازندهها به معنای عمر بیشتر باتری مک بوک است.
۳- موتور قدرتمند
این موتور عصبی تعبیه شده در مک بوک میتواند تا ۱۱ تریلیون عملیات را در ثانیه انجام بدهد که برای کارهای حساس مانند پردازش صدا و تصویر، کارایی بسیار دارد.
۴- سازگاری
میتواند تمامی برنامههای MACOS را اجرا کند و از برنامههای قابل اجرا در iOS پشتیبانی میکند. این پردازنده با فناوری ۵ نانومتری توسعه پیدا کرده است.
در این قسمت قصد داریم پردازنده M1 شرکت اپل را که یکی از رایجترین پردازندههای لپتاپ ساخت شرکت اینتل است از جهات مختلف مورد بررسی قرار بدهیم.
۱- عمر باتری
عمر باتری مک بوک پرو، ۱۶ ساعت و ۳۲ دقیقه و مک بوک ایر، ۱۴ ساعت و ۴۱ دقیقه است. لپتاپهایی که به پردازندههای اینتل مجهز هستند در بهترین شرایط ۱۶ ساعت و ۱۸دقیقه میتوانند دوام بیاورند.
۲ -سازگاری نرمفزاری
درتراشه M1 از معماری ARM استفاده شده که برای اجرای برنامههای مرتبط با اینتل باید از یک نرمافزار شبیهساز به نام ROSETTA 2 استفاده شود که بدون اثرگذاری روی عملکرد سیستم کار میکند. لازم به ذکر است که نرم افزار LIGHTROOM بدون نیاز به شبیه ساز، روی M1 اجرا میشود.
۳- توان مصرفی
میزان مصرف پردازندهM1 به ۱۴ وات میرسد. در صورتی که پردازندههای CORE I 5 ,CORE و CORE I 7 بین ۱۲ تا ۲۸ وات و در نسل CORE I9 بین ۳۵ تا ۴۵ وات متغیر است.
شرکت کوالکام در ساخت تراشههای Snapdragon به عنوان یک SOC ( پردازنده مرکزی) مبتنی بر معماری ARM استفاده کرده است. این پردازندهها اغلب برای لپتاپهایی که ویندوز ۱۰ یا سیستم عامل کروم دارد مورد استفاده قرار میگیرد. در سالهای اخیر بعضی لپتاپهای HP ،Asus و Lenovo هم با Snap dragon از این پردازندهها استفاده کردهاند. این پردازندهها بهگونهای طراحی شدهاند که توان مصرفی آن ۶ وات است. انواع این پردازندهها شامل موارد زیر میشود.
۱- Snapdragon 8cx جزو پردازنده های رده بالا محسوب میشود و با عملکرد سریعی که دارد برای برنامههای سنگین بسیار مناسب است.
۲- Snapdragon 8c از دسته پردازندههای میانرده است و برای کارهای اصلی و خلاقیت طراحی شده است،
برخی از ویژگیهای خاص در پردازندههای Qualcomm Snapdragon شامل پشتیبانی از اتصال سلولی 5G است که سرعت دادهها را افزایش می دهد و زمان شارژ باتری را سرعت میبخشد.
برای انتخاب یک لپتاپ مناسب عواملی ماند سرعت، تعداد هستهها، اندازه کش حافظه و مصرف انرژی را در نظر بگیرید و مطمئن شوید که لپتاپ، رم و فضای ذخیره سازی مناسب برای اطلاعات شما را داشته باشد. با توجه به انتظاراتی که از سیستم دارید باید به پردازنده لپتاپ حین خرید، دقت کنید.