رئیس قوه قضائیه: فضای مجازی در هیچ کشوری به صورت آزاد و رها نیست
رئیس قوه قضائیه، کاهش محدودیتهای برخی از شبکههای اجتماعی که برای ملت و کشور شامل…
۲۹ آبان ۱۴۰۳
۱۰ اسفند ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۷ تیر ۱۴۰۲
ابوالحسن فیروزآبادی آبادی دبیر سابق شورای عالی فضای مجازی در مراسم تودیع خود، شبکه ملی اطلاعات را معنابخشی به کشور جمهوری اسلامی ایران در فضای مجازی دانست و تاکید کرد که «گمنامی» ذات اصلی فضای مجازی نیست.
به گزارش پیوست، ابوالحسن فیروزآبادی دبیر پیشین شورای عالی فضای مجازی در مراسم تودیع خود و معارفه دبیر جدید گفت: شورای عالی فضای مجازی از مواهب قانونی کشور است که در قانون اساسی و نظام جمهوری اسلامی برای هماهنگی بین قوا در حوزههای فراقوهای تعبیه شده است. در شورا بیش از ۵۷ سند را تصویب کردیم که منشا خیر و اثر و برکت در فضای مجازی کشور شده است.
فیروزآبادی در مورد شبکه ملی اطلاعات گفت: معتقدیم شبکه ملی اطلاعات معنابخشی به کشور جمهوری اسلامی ایران در فضای مجازی میکند. روح این شبکه استقلال ایرانی و کنشگری در نظام جهانیشده فضای مجازی است. با وجود همه مشکلات ناشی از تحریم این پروژه در حال اجراست.
دبیر پیشین شورای عالی فضای مجازی در مورد حملات سایبری اخیر نیز توضیح داد: در حوادث اخیر، نظام سلطه روی اغتشاشات خیابانی و حمله سایبری حساب باز کرده بود تا در نظام توزیع برق و سایر نظامها نفوذ کنند. علیرغم شدت حملات که در تاریخ بشری بیسابقه است الحمدلله در هیچ زمینهای شاهد اختلال نبودیم. بنابر شواهد و قرائن، وسعت و شدت حملات بیش از حملاتی است که به روسیه انجام شده است. در حمله به ایران به شدت از توان اسرائیل، عربستان سعودی، گروههای ضد انقلاب و برخی عوامل در داخل کشور استفاده شد.
او همچنین اعلام کرد: پیش از اینها نیز اطلاعاتی به دست آمد که به دنبال حمله به نظام بانکی هستند. پروژه رمز پویا را با کمک بانک مرکزی در فرصتی بسیار کوتاه و با همکاری کلیه بانکها پیاده کردیم.
فیروزآبادی همچنین بیان کرد: در شورا به هویت در فضای مجازی کشور اهمیت دادیم. زیرا گمنامی که آمریکاییها و غربیها بر این فضا تحمیل کردهاند تا استقلال کشورها را از بین ببرند اصل ذاتی فضای مجازی نیست. بخشی از سند هویت که پیادهسازی بانک اطلاعاتی شاهکار بود در جریان کرونا به فضای مجازی اعتماد بخشید. ما در نظام هویت به دنبال تقویت سرمایه اجتماعی و نظام اعتماد در کشور هستیم. روزی که این سند را تصویب کردیم فقط ۳۰ میلیون سیمکارت فاقد هویت یا مشکوکالهویه داشتیم.
او ادامه داد: رکن دوم فضای مجازی که بحث امنیت هست هم به آن توجه کردیم. یکی از مهمترین اسناد، سند پیشگیری و مقابله با حوادث فضای مجازی بود. بخش اول آن در دولت قبل و بخش دوم در این دولت تصویب شد. حدود صد دستگاه دولتی و حاکمیتی احضار کردیم و تمام مصوبهها و ابلاغیههای امنیتی مورد کنترل واقع شد.
محمدامین آقامیری، دبیر جدید شورای عالی فضای مجازی در این مراسم گفت: روزی فضای مجازی موجودی زینتی و با کلاس بود. از زمانی در کنار فضای سنتی حاضر شد و یک روزی امتداد فضای حقیقی آمد. امروز فضای مجازی فقط در امتداد فضای واقعی نیست. چیزهایی در فضای مجازی داریم که در فضای حقیقی نداریم. در حال حاضر فضای مجازی، محیط زیست مردم است و این محل زیست باید به عنوان باور قلبی و اعتقادی نهادینه شود.
آقامیری ادامه داد: مسأله مهم تفاوتهای عصر حکمرانی فضای مجازی با اعصار سابق است. یک روز شرط لازم و کافی قدرت کشورها وجود زیرساختهای سنتی قدرت بودیم. یک روز میگفتیم جمعیت کشورها مهم است امروز میگوییم جمعیت کاربران سکوهای کشورها مهم است. یک روزی معادن و منابع کشورها آلمان قدرت و ثروت بودند. امروز دادهها و توانایی تحلیل دادهها. امروز قدرت نرم شرط لازم دوم برای رسیدن به قدرت اصلی در کشورها است.
دبیر شورای عالی فضای مجازی همچنین گفت: مزیتی که عصر حکمرانی فضای مجازی وجود آورده این است که میتوانیم با مشارکت آحاد مردم حکمرانی را بسط دهیم. در این شرایط اقتضائات خاص را باید در نظر بگیریم. حکمرانی در این فضا از آموزش و فرهنگسازی میگذرد. حکومتها برای اثرگذاری متقابل میتوانند از دیپلماسی سایبر استفاده کنند. حتی مفهموم امنیت تغییر پیدا کرده است. در این شرایط اگر بخواهیم با نگاه سابق عمل کنیم دچار مشکل میشویم.
او شورای عالی فضای مجازی را به «تدبیر نظام برای طی کردن سریعتر و بهتر این پلهها» تشبیه کرد و گفت: باید بر اساس شرایط بومی و ارزشهای ملی مسیری را طی کنیم تا بتوان ثباتی ایجاد کرد که کسبوکارها و مردم کار خود را با آرامش در این فضا پیش ببرند.
آقامیری افزود: حضرت آقا این تدبیر را کردند و شورای عالی فضای مجازی را به عنوان مرجع واحد تصمیمگیری در این فضا تعیین کردند. در فضای مجازی هر مرجعی از زاویه دید خود تصمیم میگیرد و این مسأله باعث ایجاد چالشهایی شده است. رئیسجمهور نیز تاکید کردند مرکز واحدی باید باشد که همه بخشها از آن تبعیت کنند.
رئیس مرکز ملی فضای مجازی همچنین گفت: ما کشوری هستیم که به مدد جوانان زیستبوم دانشبنیان و نوآوری خوبی شکل دادهایم. امروز این فضا آماده است که دانش خود را صادر کند. فضای مجازی فرصتی است که فرهنگ فاخر و ارزشهای والا و تاریخ کهن این کشور را در اختیار سایر مردم قرار دهیم. امیدواریم مواجهه فعال با فضای مجازی داشته باشیم. باید فضای مجازیای درست کنیم که مردم ایران به آن افتخار کنند.
غلامحسین اسماعیلی، رئیس دفتر رئیس جمهور نیز به عنوان یکی دیگر از سخنرانان این مراسم گفت: ما در حوزه فضای مجازی قطعاً باید به دنبال حکمرانی ملی باشیم. همانگونه که در فضای حقیقی و سرزمینمان قائل به حکمرانی ملی هستیم فضای مجازی را نیز باید مشمول حکمرانی ملی دانست. فضای مجازی ایران اسلامی متعلق متعلق به ایرانیان و ایران است. همانگونه که برای وجب به وجب این سرزمین از جان میگذریم از فضای مجازی ایران نیز باید با همان تعصب و اقتدار حفاظت و حراست کنیم و آن را مشمول حکمرانی ملی بدانیم. این عرصه جای جولان بیگانگان به ویژه بدخواهان ایران و انقلاب اسلامی نیست.
اسماعیلی در ادامه افزود: همانطور که در حکمرانی سرزمینی از دانش دانشمندان و فناوریهای نوین در کشورهای مختلف بهره گرفتهایم لازم است از دانش اندیشمندان غیر بومی بهره بگیریم اما حاکمیت آن از آن ماست. بهرهگیری از دانش و تجربه و علوم و فنون آری، اما نسخهنویسی برای جامعه خودمان را باید به خودمان انجام دهیم. در حکمرانی ملی ما فضای مجازی امن، مطمئن و مورد اعتماد میخواهیم. امنیت چه برای کاربران و فعالان این عرصه و چه پدافند متناسب در برابر هجمههای بیگانگان.
او اضافه کرد: در فضای مجازی به دنبال توسعه عدالتمحور هستیم. مسیر اینها با تکمیل شبکه ملی اطلاعات به عنوان زیرساخت این حوزه میسر است. در یک سال و نیم اخیر این شبکه ۳۴ درصد و به اندازه ۲۰ سال اخیر تکمیل شد. شبکه ملی باید عقبه راهبردی ما در منطقه و سهم ما در جامعه بینالملل را تحقق ببخشد.