نگاهی به پرونده وزارت دادگستری آمریکا علیه ویزا؛ انحصار در بازار شبکههای پرداخت بانکی
وزارت دادگستری ایالات متحده در ۲۴ سپتامبر امسال، پرونده آنتیتراست جدیدی را علیه شرکت ویزا…
۲۱ مهر ۱۴۰۳
۱۵ دی ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
اوبر و ایربیانبی (Airbnb) مدتها است که نماد اصلی اقتصاد مشارکتی محسوب میشوند. اما کارآفرینان در تلاشند تا در دیگر حوزههای اجتماعی هم تقاضا را به داراییها و خدمات بلا استفاده وصل کنند. استارتآپ HD در بانکوک، پایتخت تایلند، این مدل اقتصادی را در حوزه درمان جنوب شرق آسیا به کار گرفته است.
استارتآپ HD پلتفرمی با هدف ارتباط سه گروه را اداره میکند: جراحانی که مطب خصوصی دارند، بیمارانی که به دنبال جراحی ارزان هستند و اتاقهای خالی جراحی در بیمارستانها. شاید چنین مدلی در جامعه غربی دور از عقل به نظر برسد اما سیستم سلامت جنوب شرق آسیا سازوکار متفاوتی دارد.
ایده چنین استارتآپی با دیدن تبلیغات فیسبوکی جراحان برای جذب مشتری خصوصی به ذهن شجی هو، همبنیانگذار و مدیرعامل HD، رسید. هو که پیشتر شرکت تجارت الکترونیک ایکامرس (aCommerce) را بنیانگذاری کرده بود، میدید که بسیاری از پزشکان آسیای جنوبی فعالیت دو منظوره دارند.
او در مصاحبهای در همین رابطه گفت: «آنها اعتبارشان را از همکاری با بیمارستانهای بزرگ میگیرند و از آنجایی که حقوق چندانی ندارند، درآمد اصلی خود را از بیمارستانهای خصوصی تامین میکنند.»
مردم در جنوب شرق آسیا در صورت بیماری مستقیما به بیمارستان مراجعه میکنند. اما به گفته هو مشکل بیمارستانهای دولتی صف طولانی آنها است و درنتیجه پزشکان بیماران را به سمت موسسات خصوصی سوق میدهند. او میگوید: «پزشکان [در این منطقه] شبیه به بازرگانانی هستند که در پلتفرمهای مختلف فعالیت دارند.»
دادههای سازمان بهداشت جهانی (WHO) نشان میدهد که چهل درصد از مخارج درمانی آسیای جنوبی در سال ۲۰۱۸ از جیب مردم پرداخت شده و این در حالی است نرخ پرداختی مردم در اروپا ۲۹.۸ و در آمریکا ۳۲.۴ درصد است.
دادههای سازمان بهداشت جهانی (WHO) نشان میدهد که چهل درصد از مخارج درمانی آسیای جنوبی در سال ۲۰۱۸ از جیب مردم پرداخت شده و این در حالی است نرخ پرداختی مردم در اروپا ۲۹.۸ و در آمریکا ۳۲.۴ درصد است. از آنجایی که هیچ پلتفرم متمرکزی اطلاعات شفافی از قیمتها ارائه نمیکند، بیماران هزینه هنگفتی را متحمل میشوند.
در تایلند که یکی از مقاصد پرطرفدار توریست پزشکی است، بسیاری از اتاقهای جراحی در دوران همهگیری کووید-۱۹ به دلیل نبود بیماران بینالمللی خالی ماندند. به گفته هو از آنجایی که دولت پیش از همهگیری با پیشبینی افزایش میانگین سنی قیمت زمین را افزایش داده بود، مشکل عرضه بیش از حد فضای بیمارستانی تشدید شد.
هو میگوید: «طبیعتا بیمارستانها به استفاده از پلتفرمهای ما تمایل داشتند» و از آنجایی که HD برایشان مشتری میآورد، قیمت هم کمتر میشد. هزینه بیماران هم برای جراحیهایی همچون تیروئید، بواسیر و ارتوپدی در HD نسبت به قیمت بازار ۱۵ تا ۲۰ درصد کمتر است.
پس چرا مرکزی برای رفع این نیازها ایجاد نکنیم؟ به همین دلیل استارتآپ HD دو ماه پیش خدمت جراحی خصوصی HDcare را راهاندازی کرد. به گفته هو، این پلتفرم در حال حاضر عرضه بیش از ۲۰ اتاق فعال جراحی را در تایلند و اندونزی مدیریت میکند و با امکان دسترسی به بیش از ۱۵۰۰ ارائه دهنده درمانی، از ۴۰ نوع جراحی پشتیبانی میکند. این استارتآپ قصد دارد تا با گسترش فعالیت خود، تعداد حراجیهای موفق را تا سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۳ به ۲۰۰ مورد برساند.
پلتفرم جراحی HD در واقع یک طرح الحاقی به کسبوکاری قدیمی است که روی خدمات درمان سرپایی تمرکز دارد. این مدل که موفقیت خود را در بازار درمان چین با پلتفرم JD.com و علیبابا به اثبات رسانده است، خدمات درمان شخص ثالثی همچون واکسیناسیون، چکاپ، تصویربرداری و جراحیهای جزئی را در اختیار مصرف کنندگان قرار میدهد.
نبود پزشک خانوادگی در آسیای جنوبی باعث شده تا مردم برای یافتن پزشک و درمان مناسب به نظر دوستان یا جستجوی بیمارستانهای مختلف اتکا کنند.
در کشوری همچون آمریکا شرایط متفاوت است و براساس آماری سال ۲۰۱۵، ۷۵ درصد از بزرگسالان پزشک خانوادگی دارند و تنها برای درمان فوری و تخصصی به بیمارستان مراجعه میکنند.
استارتآپ HD همانند ایربیانبی برای جذب بیمارستانها و کلینیکها بخش بزرگی از کارها را برعهده گرفته و مثلا در تنظیم صفحات محصولی به مشتریان خود کمک میکند. هو میگوید: «این مزیت کلیدی ما است، هنوز برای SaaS (نرمافزار به عنوان خدمت) در جنوب شرق آسیا خیلی زود است.»
HD سهمی از تراکنشها را برای خود برمیدارد و همانند دیگر پلتفرمهای تجارت الکترونیک، هزینهای هم از ارائه دهندگان خدمات درمانی دریافت میکند. آنها همانند بخش تبلیغات آمازون، راهحلهایی هم برای تبلیغات در اختیار مشتریان خود قرار میدهند تا ارائه دهندگان خدمات درمانی بتوانند گستره نفوذ و عملکرد خود را بهتر کنند.
بحث بار مسئولیتی پلتفرمها نیز یکی از مباحث داغ صنعت تکنلولوژی است و مساله برای کسبوکاری که با سلامت مردم سروکار دارد سختتر هم میشود. HD به عنوان یک پلتفرم بازارگاهی دخالت چندانی در نزاع بین طرفین ندارد؛ به گفته هو این پلتفرم در حوزه زیبایی که بحث «سلیقهای تر» میشود، همانند آمازون «مشتریان را در اولویت قرار داده و پس از بازگشت پول، مستقیما با ارائه دهندگان برخورد میکند.»
او میگوید: «به طور کلی HD جراحیهای کمخطر، کوتاه و گزینشی همچون تیروئید و بواسیر که نوسان خروجی کمتری دارند و درمان سرپایی را در اولویت قرار میدهد.»
استارتآپ HD از آغاز فعالیتش تا به امروز به حدود ۲۵۰ هزار بیمار خدمترسانی کرده است. در دوران پاندمی فروش این استارتآپ ۷ برابر شد و نرخ رشد ۲ تا ۳ برابری را در سالهای پس از کووید حفظ کرده است.
در حالی که عوارض پاندمی گریبانگیر اقتصاد جهانی شده است، هو همچنان نسبت به قمارش خوشبین است. او میگوید: «با شروع هر رکود اقتصادی، بعضی کسبوکارها ناپدید میشوند. اهرم آنها عرضه بیش از حد است. گروپان (Groupon) از عرضه مضاعف رستورانها استفاده میکرد و ایربیانبی هم از خانههای خالی. پس با اینکه وارد رکود میشویم، اما فرصت کافی وجود دارد، بیمارستانها اتاق اضافی دارند. ما یک فرجه دو تا سه سالی برای رشد سریع این بخش از کسبوکار داریم.»
اما با وجود نشانههای امیدوارکننده رشد، HD در جذب سرمایه به مشکل خورد. گسترش همهگیری در جهان باعث شد تا سرمایهگذاران استارتآپهای تله مدیسن را به عنوان راهحل اصلی حوزه درمان انتخاب کنند. هو با این فرض مخالف است.
او میگوید: «تلههلث در بازار غرب جواب میدهد. در واقع شما برای دریافت یک نسخه با پزشک ارشد صحبت میکنید و برای گرفتن آنتیبادیهایی که نیاز به نسخه دارند به والگرین (شرکت دارویی) میروید. اما در تایلند، اندونزی و ویتنام شما این دسته از داروها را در داروخانه دریافت میکنید و نیازی به تلههلث نیست.»
سرمایهگذاران بالاخره پتانسیل HD را فهمیدهاند. این استارتآپ به جای رقابت با فعالان پزشکی، با پلتفرمهای دیجیتالی به آنها کمک میکند. این استارتآپ به تازگی یک دور جذب سرمایه ۶ میلیون دلاری را با حضور شرکتهای پارتک پارتنرز (Partech Partners)، ام ونچر پارترنز (M Venture Partners)، ایسی ونچرز (AC Ventures)، آیسید (iSeed) و اورول ونچرز (Orvel Ventures) به پایان رساند. HD همچنین به تازگی در طرح حمایت از استارتآپهای جنوب شرق آسیا از شرکت گوگل نیز پذیرفته شده است.
منبع: TechCrunch