وزیر ارتباطات: فیلترشکنها عامل اصلی حمله به زیرساختهای کشور هستند
«دسترسی از طریق مجاری غیررسمی به فیلترشکنها یکی از عوامل اصلی حمله به زیرساختها و…
۱۸ مهر ۱۴۰۳
۱۵ شهریور ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
مصوبه جدید شورای عالی فضای مجازی که مشابه بخشهایی از طرح موسوم به صیانت است، این شورا را به عنوان تنظیمگر تنظیمگران فضای مجازی انتخاب کرده است.
به گزارش پیوست، شورای عالی فضای مجازی مصوبهای را ابلاغ کرده و در آن وظایف کمیسیون عالی تنظیم مقررات فضای مجازی را بهروز کرده است.
این مصوبه در جلسه ۲۷ اردیبهشتماه شورای عالی فضای مجازی تصویب شده و ۵ شهریور ۱۴۰۱ پس از آنکه به استحضار مقام معظم رهبری رسیده، برای اجرا به دستگاههای مربوطه ابلاغ شده است.
مصوبه مذکور وظیفه «تنظیم سیاستها، نظارت، هدایت، هماهنگی و تصویب مقررات و آییننامههای کلان در همه ابعاد فضای مجازی و تنظیمگری تنظیمگران بخشی» را بر عهده کمیسیون عالی فضای مجازی گذاشته است.
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس، ۲۵ اسفندماه ۱۴۰۰ در نامهای به رئیسجمهور نوشته بود شنیده شده در جلسه ۲۴ اسفندماه شورای عالی فضای مجازی گفتهاند: «بهتر است طرح صیانت در مجلس به سرانجام برسد.» حال در مصوبه تازهابلاغشده شورای عالی فضای مجازی، تصمیم اصلاح شرح وظایف کمیسیون عالی تنظیم مقررات فضای مجازی دقیقاً در جلسهای که قالیباف به آن اشاره کرده یعنی جلسه ۲۴ اسفند شورای عالی اتخاذ شده است.
این مصوبه که شباهت بسیار زیادی به سه ماده از طرح موسوم به صیانت دارد تنظیمگری و مقرراتگذاری در حوزه امنیت فضای مجازی را نیز به کمیسیون عالی محول کرده است.
بر این اساس، تنظیمگران بخشی باید در چارچوبی که کمیسیون عالی تعیین میکند، به این وظایف عمل کنند: صدور مجوز فعالیت و بهرهبرداری خدمات فضای مجازی، تهیه و تصویب ضوابط و مقررات فضای مجازی، تصویب و ابلاغ تعرفهها و نرخ خدمات، اعمال جریمه در موارد تخطی ارائهدهندگان خدمات از ضوابط و مقررات مصوب، تدوین و پیشنهاد ضوابط فنی و اجرایی نظامهای کنترل کیفی مربوط به قلمرو تنظیمگری، و نظارت بر عملکرد ارائهدهندگان خدمات فضای مجازی در چارچوب ضوابط مصوب.
همچنین لازم است کمیسیون الزامات مدیریت ترافیک داخلی و خارجی کشور را تعیین کند. در تبصره مربوط به این بخش نیز مقرر شده موارد مسدود کردن پلتفرمهایی که بیش از سه میلیون کاربر دارند باید پیش از اقدام به اطلاع مرکز ملی فضای مجازی برسد.
علاوه بر این، سیاستگذاری هرگونه فعالیت و کسبوکار در فضای مجازی شامل محتوا (داده، متن، صوت و تصویر)، خدمات و زیرساختهای ارتباطی و فناوری اطلاعات از وظایف این کمیسیون است.
وظایف این نهاد به اینجا محدود نمیشود و باید نظامهای حکمرانی در حوزههای رسانه، کلاندادههای ملی، رمزارز، فناوریهای نوظهور مانند بلاکچین و هوش مصنوعی را مشخص کند.
اعضای این کمیسیون از نهادهای مختلف گرد هم میآیند. رئیس آن دبیر شورای عالی فضای مجازی است. معاون کمیسیون، معاون مربوطه در مرکز ملی فضای مجازی است. از چند نهاد نیز نمایندگانی حاضرند: نماینده رئیس مجلس، نماینده رئیس قوه قضائیه، نماینده وزارتخانههای ارتباطات، اطلاعات و ارشاد، نمایندگانی از صداوسیما، سپاه پاسداران، نیروی انتظامی، و دو نفر عضو حقیقی به پیشنهاد رئیس کمیسیون. همچنین در صورت نیاز نمایندهای از دستگاههای دیگر، مرتبط با موضوع مصوبات و با حق رأی، میتواند در کمیسیون حضور پیدا کند.