۳۴ ابزار و نرمافزار هک اخلاقی برای متخصصان فناوری اطلاعات
نرم افزار هک اخلاقی به سازمانها کمک میکند تا از اطلاعات و سیستمهای خود بهتر…
۲۹ دی ۱۴۰۳
۱۲ شهریور ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۸ دقیقه
در این مطلب میخوانید
فرایند تشخیص چهره راهکاری برای شناسایی، احراز و تایید هویت افراد با استفاده از خصوصیتهای منحصربهفرد و یگانه آنهاست. از سیستمهای تشخیص چهره میتوان در راستای شناسایی افراد در عکسها، ویدئوها یا در سیستمهای شناسایی لحظهای (Real Time) بهره برد. در این مطلب با بررسی ویژگیها، عملکرد و برخی از سیستمهای تشخیص چهره بیومتریک همراه شما خواهیم بود.
تشخیص چهره مانند سایر فرمهای نرمافزاری بیومتریک از جمله احراز هویت به واسطه صدا، اثرانگشت یا عنبیه (شبکیه چشم) زیرمجموعهای از امنیت بیومتریک به شمار میرود. پوششدهی امنیت و نظارت بر اجرای قوانین از اولویتهای اصلی بهرهگیری از این دست تکنولوژیها در زمینههای متنوع است. امروزه سعی میشود با ادغام تکنولوژیهای متنوع، زندگی ایدهآلی برای جامعه بشری رقم زده شود. معروفترین شرکتهای ارائهدهنده فناوری تشخیص چهره عبارتاند از:
به طور کلی سیستمهای تشخیص چهره بیومتریک بر مبنای یک الگوریتم معین طراحی نمیشوند اما عموم سیستمهای تشخیص چهره برای احراز هویت افراد از گامهای زیر پیروی میکنند.
در اولین مرحله از فرایند تشخیص چهره افراد، دوربین به یافتن چهره، خواه در میان انبوهی از جمعیت خواه در مکانی خلوت میپردازد. در این دست از تصاویر، چهره فرد ممکن است به صورت مستقیم یا در پسزمینه تصویر تحلیل شده باشد.
در دومین گام، با تهیه یک تصویر از چهره فرد، فرایند آنالیز و تجزیه و تحلیل آغاز میشود. اغلب سیستمهای احراز هویت تصویری با اتکا بر قابلیت قیاس یا انطباق آسان میان تصاویر دو بعدی ذخیره شده در پایگاه داده یکسان یا سایر عکسهای عمومی به نسبت تصاویر سهبعدی، عملکرد خود را بر پایه تصاویر دوبعدی ارائه میدهند.
تجزیه و تحلیل چهره افراد ابتدا از طریق شناسایی و فراخوانی هندسه چهره افراد صورت میگیرد. در این آنالیز، فاکتورهای کلیدی نظیر «فاصله میان چشمها، عمق حدقههای چشم، فاصله پیشانی تا چانه، ساختار بیرونی استخوانهای گونه و فرم لبها، گوشها و چانه افراد» شناسایی، اندازهگیری و ذخیرهسازی خواهند شد. هدف اصلی در این تجزیه و تحلیل، شناسایی نقاط کلیدی و منحصربهفرد قابل دیدن و شناسایی شدن در صورت انسانهاست.
در این ذخیرهسازی، تمامی اطلاعات آنالوگ چهره (نظیر اندازههای بهدستآمده در مرحله دوم) به اطلاعات دیجیتالی (دودویی یا همان باینری) بر اساس ویژگیهای چهره افراد تبدیل خواهند شد. به این صورت سیستمهای دیجیتالی قادرند با بهرهگیری از فرمولها و محاسبات ریاضی، به آسانی فرایند انطباق چهره بهکاررفته در تصویر با چهره مورد نظر را انجام دهند. تمامی آنالیزهای انجامشده روی نقاط کلیدی چهره به فرمولهای ریاضی تبدیل میشود که از این فرمول بهدستآمده تحت عنوان فیس پرینت (Face Print) نیز یاد میشود. شاخصه فیس پرینت هر فرد مانند اثرانگشت او از خصوصیات منحصربهفرد و یگانه تشکیل شده است.
در آخرین مرحله، لازم است تصویری که تحلیل شدهاند با سایر تصاویر بهثبترسیده و موجود در پایگاه داده انطباق داده شوند. احراز هویت زمانی تایید خواهد شد که تصویر فعلی شما با یکی از تصاویر ثبتشده در گذشته منطبق باشد. به عنوان مثال، دفتر تحقیقات فدرال یا همان FBI با تحلیل بیش از ۶۵۰ میلیون عکس ذخیرهشده در پایگاه دادههای ایالتهای مختلف در آمریکا، فرایند احراز هویت به واسطه چهره افراد را به اجرا درمیآورد. در مثالی دیگر میتوان از عکسهای بارگذاریشده در شبکههای اجتماعی سخن به میان آورد. مثلاً در صورت از یاد بردن رمزعبور حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی اینستاگرام، میتوانید با تهیه یک ویدئو از صورت خود و انجام فرایند مطرحشده توسط اینستاگرام، دسترسی به حساب کاربری خود را بازیابید. این پلتفرم قادر است با انطباق تصاویر بهدستآمده از ویدئوی تهیهشده توسط شما، میان عکسهای بارگذاریشده روی حساب کاربریتان، از صلاحیت دسترسی یافتن یا نیافتن شما به حساب کاربری اطمینان حاصل کند.
در میان تمامی اندازهگیریهای بیومتریک، تشخیص چهره به عنوان طبیعیترین حالت شناخته میشود؛ چراکه ما انسانها نیز در فرایند تشخیص افراد از یکدیگر به خصوصیات ظاهری چهره (و نه به سایر خصوصیات بیومتریک نظیر اثرانگشت یا صدای افراد) توجه میکنیم. تخمین زده میشود در حال حاضر بیش از نیمی از ساکنان کره زمین، تحت رصد سیستمهای تشخیص چهرهی بیومتریک قرار دارند.
امروزه کمتر کسی است که با سیستم تشخیص چهره در گوشیهای تلفن همراه برند اپل (Apple) تحت عنوان آیفون (iPhone) آشنا نباشد. این شرکت با طراحی FaceID توانست پای تشخیص چهره بیومتریک را به سادهترین جنبه زندگی روزانه مردم، یعنی استفاده از تلفن همراه، باز کند. سیستم تشخیص چهره در سیستمهایی از این قبیل، متکی بر حجم عظیمی از دادههای تصویری نبوده و تنها با شناسایی قواعد ساده اما منحصر به فرد چهره قادر است با احراز هویت، دسترسی افرادی را که مالک وسیله هوشمند نیستند محدود کند. برخی دیگر از نمونههای سیستمهای تشخیص چهره افراد عبارتاند از:
به طور عمومی کاربردهای سیستمهای تشخیص چهره بیومتریک، به باز کردن قفل گوشیهای تلفن همراه محدود نمیشود. برخی از مزایای این قبیل سیستمها عبارتاند از:
بر اساس گزارشهای بهدستآمده، بیشتر افراد تمایلی ندارند هنگام مواجهه با سیستمهای احراز هویت بصری اطلاعات چهره خود را در اختیار صاحب سرویس قرار دهند. برخی از نگرانیهای مطرحشده این دسته از افراد عبارتاند از: