اندر احوالات نامگذاری فارسی برای مفاهیم آن سوی آبی
یافتن معادل فارسی برای واژههایی که خاستگاهشان آن سوی آبهاست گاهی از سختترین کارها به شمار میرود. حال اگر درباره واژهای حرف بزنیم که احتمالا برای اولین بار یک واکاوی گسترده پیرامون مفهومش انجام میشود حساسیت موضوع حتی بالاتر هم میرود چراکه شاید نامی که بر آن میگذاریم در آینده روی آن بماند. در پرونده این شماره جهان با یکی از این موارد طرف هستیم. ابتدا با مفهمومی با نام انگلیسی Consumerization مواجهیم که هر چند شاید نتوان برایش معادل فارسی سرراستی پیدا کرد اما با توجه به معنی کاربردی آن در تجارت بینالمللی (استفاده شرکتهای تجاری از فناوریهای مصرفکننده محور در کسب و کار خود) معادل «مصرفیسازی» را برایش انتخاب کردیم. البته شاید واژه مصطلح «مصرفگرایی» را هم میشد در نظر داشت اما به دلیل بار منفی تاریخی آن در فرهنگ خودمان (که به راحتی با «مصرفزدگی» اشتباه گرفته میشود)، «مصرفکننده سازی» هم به شدت ثقیل بود پس ما به همان «مصرفیسازی» اکتفا کردیم.
اما فارسیسازی سرفصل اصلی پروندهمان حتی مشکلتر است چرا که دیگر با یک کلمه یا عبارت طرف نیستیم بلکه اینجا صحبت از یک جمله است. جمله “Bring Your Own Device” یا به اختصار BYOD که در فارسی یعنی «ابزار خود را بیاورید» ما را با چالش جدیتر یافتن ترجمهاش مواجه ساخت، به ویژه اینکه در متون فارسی فنی شاید تاکنون کمتر رسانهای به آن پرداخته باشد. در بین همه معادلهایی که به آنها فکر کردیم دو مورد «ابزارآوری» و «خودابزاری» بیشتر معقول و حاوی معنای فنی جمله به نظر آمد که نهایتا با مشورتگیری از همکاران و دوستان باتجربهمان در حوزه روزنامهنگاری و ادب فارسی، گزینه «خودابزاری» انتخاب شد.
مصرفیسازی مصرفیسازی یا Consumerization به معنای تاثیر ویژه فناوریهای مصرفکنندهمحور روی کسب و کارها، تجارتها و شرکتهای اقتصادی است. این مفهوم نمایشگر آن است که کمپانیهای جهان چگونه از فناوریهای نو در حوزه مصرف و کاربری تاثیر میپذیرند یا از آنها بهره میبرند. از آنجایی که این مفهوم بیشتر با فناوریهای آیتی پیوند خورده است معمولا مراد از مصرفیسازی آیتی ( IT Consumerization) است که در آن کارمندان مجاز به استفاده از سختافزار و نرمافزارهای خود روی زیرساختهای شرکتها در محل کار هستند. مصرفیسازی لزوما و صرفا یک استراتژی یا پدیدهای برای سازگار شدن با آن نیست. این ایده کلی باید در شرکتها عمیقا درک شده و برای آن ساز و کاری فراهم شود زیرا چه بخواهیم و چه نخواهیم غیرقابل اجتناب است.منبع: گارتنر خودابزاری چیست پدیده موسوم به «ابزار خود را بیاورید» (بیودBYOD) بخشی از یک جریان بزرگتر با عنوان «مصرفیسازی آیتی» ( IT Consumerization) است که در آن کارمندان میتوانند مانند مصرفکنندگان یا کاربران معمولی از سختافزار و نرمافزار خود در محل کار استفاده کنند. منظور از «فناوری خود را بیاورید» (بیوتBYOT) استفاده از ابزارها و اپهای مصرفکننده در محل کار است. از دیگر ابعاد جزئیتر این اصطلاح میتوان به «رایانه خود را بیاورید» (بیوکBYOC)، «لپتاپ خود را بیاورید» (بیولBYOL)، «اپهای خود را بیاورید» (بیوواBYOA) و «پیسی خود را بیاورید» (بیوپیسیBYOPC) اشاره کرد. گاهی اوقات کارفرما به کارمندان اجازه نمیدهد از ابزارهای همراه خود در محل کار استفاده کنند و از این ابزارها، مثل ابزارهایی که متعلق به شرکت هستند، پشتیبانی نمیکند. در این موارد، ابزارهای کارمندان بخشی از یک سیستم موازی تلقی میشوند با نام «آیتی در سایه» که منظور از آن سختافزارها و نرمافزارهایی است که در محل کار حضور دارند اما از سوی واحد آیتی پشتیبانی نمیشوند. سختافزارها و نرمافزارهای کارمندان ـ صرف نظر از اینکه پشتیبانی شوند یا نشوند ـ اگر به شبکه شرکت...
شما وارد سایت نشدهاید. برای خواندن ادامه مطلب و ۵ مطلب دیگر از ماهنامه پیوست به صورت رایگان باید عضو سایت شوید.