کسی بهای رویاپردازیهای استارتآپها را نمیدهد؛ سازمان بورس به میدان بیاید
برخی استارتآپهای بالغ ایرانی خود را Pre-IPO معرفی میکنند و معتقدند دیگر صندوقها و شرکتهای…
۱۳ آبان ۱۴۰۳
در نشست خبری تپسی مطرح شد
۱۸ خرداد ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۹ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۹ خرداد ۱۴۰۱
جلسات پرسشوپاسخ مدیران شرکت پیشگامان فناوری و دانش آرامیس در شرکت فرابورس برگزار شد تا ورود تپسی به بازار سرمایه یک گام به تحقق نزدیکتر شود. در این نشستها مدیران تپسی اعلام کردند عرضه اولیه سهام این شرکت به روش سلب حق تقدم خواهد بود؛ یعنی افزایش سرمایه بلافاصله اتفاق میافتد و پس از آن عرضه اصلی به روش حق تقدم خواهد بود. قیمت هر سهم این شرکت ۱۴ هزار و ۵۴۱ ریال اعلام شد.
به گزارش پیوست، میلاد منشیپور، مدیرعامل و هم بنیانگذار شرکت تپسی، در جلسه معارفه این شرکت در فرابورس به معرفی اجمالی شرکت پرداخت و گفت: طبیعتاً رشد سریع موجب سرمایهگذاری بیشتر میشود و شرکتهایی از نسل ما در ۱۵ ساله ابتدایی دائماً مشغول سرمایهگذاری هستند. چون بازار پتانسیل دارد و میتوانیم بخش بیشتری از بازار را تسخیر کنیم.
او با اشاره به اینکه تپسی یک شرکت صد درصد ایرانی است گفت: ۴۴ درصد سهام تپسی متعلق به موسسان و مدیران، ۲۹ درصد سهام متعلق به گروه خورشید سان و سهامدار عمده گروه سام الکترونیک، ۱۷ درصد نیز متعلق به شرکت دانشبنیان برکت و ۱۰ درصد هم متعلق به سه سهامدار حقیقی است.
منشیپور با اشاره به اینکه حوزه کاری این شرکت در دو بخش کاملاً تخصصی و عملیاتی دستهبندی میشود گفت: در حل حاضر ما هزار پرسنل، ۱.۸ میلیون راننده و ۱۹ میلیون مسافر داریم و در حال حاضر ۱۳ استان تحت پوشش ماست و درآمد ماهانه تپسی در اسفند سال گذشته از محل کمیسیون سفرها ۳۷ میلیارد تومان بوده است.
او توسعه جغرافیایی برای تپسی را از اهم برنامههای پیش رو به شمار آورد و گفت: علاوه بر این توسعه عمقی و اضافه کردن سرویسهای جدید نیز در دستور کار ماست.
مدیرعامل تپسی هدف از ورود به بازار سرمایه را تامین مالی به صورت کلان اعلام کرد و ادامه داد: عرضه اولیه ما به همین شکل ترتیب داده شده و با توجه به اینکه پتانسیل در بازار ما زیاد است، جذب سرمایه از طرف شرکتها نیز در جهت رشد بیشتر در این بازار صورت میگیرد.
او افزود: عرضه اولیه ما به این ترتیب است که در مرحله اول پنج درصد عرضه میشود و سهامداران نیز تعهد کردهاند تمام مبلغ را برای برنامههای توسعهای به شرکت بازگردانند. همچنین در مرحله دوم عرضه سهام که به صورت حق تقدم خواهد بود و مقدار عرضه بیشتر است نیز تمام مبلغ به شرکت بازمیگردد چراکه تعهد سهامداران همراستا با برنامه بلندمدت توسعهای شرکت است.
مدیرعامل تپسی گفت: در تاریخچه این شرکت و در سه راند قبلی سرمایهگذاری نیز روال کار به همین صورت بوده و سرمایهگذاریها به شرکت برگردانده شده و در راستای توسعه صرف شده و به تعهدات توسعهای خود نیز عمل کردهایم. ما به این مرحله هم به همان شکل نگاه میکنیم و این راند چهارم سرمایهگذاری است.
منشیپور با اشاره به اینکه امروز تپسی در بازار تاکسی آنلاین فعال است گفت: برآورد ما این است که پنج تا شش میلیون سفر درونشهری در کشور بعد از دوران کرونا دستنخورده مانده که قابلیت ورود تاکسیهای اینترنتی را دارد. برای مثال در شهر تهران از ۲۰ میلیون سفر شخصی روزانه، ۱۰.۵ میلیون سفر همچنان توسط ماشینهای شخصی انجام میشود.
او ادامه داد: برای گسترش حضور در این بازار نیاز به سرمایهگذاری داریم. البته سایز بازار ما به همین موضوع محدود نمیشود و در تلاشیم در کنار تاکسیهای اینترنتی سرویسهای در محل را ارائه دهیم. در حال حاضر تپسی وارد پروسه ایجاد سوپراپ شده و سرویسهای دیگری در کنار تاکسیهای اینترنتی ارائه خواهد شد.
مدیرعامل تپسی با یادآوری گذشت دو سال از پاندمی کرونا و تاثیرگذاری بازار از این موضوع گفت: کم شدن یا از بین رفتن پاندمی در درآمد ما نمود دارد. در تابستان سال گذشته ۵۸ میلیارد فروش داشتیم که این رقم در در زمستان به ۹۱ میلیارد رسید و پیشبینی میکنیم در بهار امسال به ۹۸ میلیارد تومان برسیم.
منشیپور با اعتقاد به اینکه کرونا مسیر رشد این شرکت را کند کرده بود گفت: اکنون آماده جهش هستیم و با جذب سرمایه توسعه را سرعت میبخشیم. در یک ماه گذشته به پنج شهر جدید کرمانشاه، گرگان، قزوین، اراک و نیشابور ورود کریم و ورود به ۱۳ شهر جدید را برای سه ماه آینده در برنامه داریم.
او با بیان اینکه درآمد تپسی در سال گذشته ۲۶۶ میلیارد تومان بود گفت: پیشبینی ما برای درآمد امسال ۶۸۰ میلیارد تومان است که ۷۰ درصد آن از محل رشد عملیات و ۳۰ درصد از محل رشد قیمتهاست.
او در ادامه به لانچ دو سرویس جدید در تپسی اشاره کرد: سرویس تپسیپک و تپسیلاین را آماده لانچ داریم. در تپسیلاین به جای یک نفر دو یا سه نفر از هر سرویس استفاده میکنند که هزینهها را تا ۴۰ درصد کاهش میدهد و راه را برای ورود به بازار تاکسیهای خطی که تاکنون دستنخورده باقی مانده باز میکند.
منشیپور ادامه داد: در بازار ارسال مرسوله از یک طرف پست را با قیمت مناسب و سرویس نهچندان دلپذیر داریم و از یک طرف الوپیک و اسنپباکس و… را با قیمتهای بالا. در این بازار جای خالی سرویسی که به صورت برنامهریزیشده در پنج ساعت تا یک روز آینده بسته را به دست مصرفکننده برساند خالی است. در این زمینه تپسیپک را با کاهش ۵۰ درصدی قیمتها راهاندازی خواهیم کرد و بسیار مورد اقبال خواهد بود.
منشیپور ادامه داد: در دوران کرونا تپسی تعدیل نیرو نداشت؛ ما آماده جهش هستیم و تیمی که سکان را در دست گرفته برای چهار برابر سفرهای امروز آمادگی دارد.
در ادامه این برنامه صادقیمقدم نماینده خورشید سان و سهامدار عمده گروه سام الکترونیک به عنوان سهامدار عمده تپسی گفت: خلق ارزش افزوده در این شرکت از طریق تکنولوژی اتفاق میافتد و لزوم حضور این شرکتها در بازار سرمایه به شدت احساس میشود.
او افزود: شرکت تپسی در این مسیر به خاطر اولین بودن چالشهای زیادی پشت سر گذاشته است. ورود شرکتی با داراییهای نامشهود به بازار سرمایه در دنیا جا افتاده است اما در کشور ما جا انداختن این مساله کار راحتی نبود. خوشحالیم که توانستیم این کار را تا اینجا پیش ببریم و امیدواریم عرضه اولیه تپسی فتح بابی برای حضور شرکتهایی از این دست شود.
صادقیمقدم گفت: امیدوارم عرضه اولیه موفقی را نه فقط برای تپسی که برای صنعت تکبیس داشته باشیم تا اقتصاد نوآوری که الآن در کشور که به بنبست خورده باز شود.
اقبالخواه نماینده موسسه دانشبنیان برکت نیز گفت: از سال ۹۵ تاکنون در بیش از ۴۱۰ کیس استارتآپی سرمایهگذاری کردیم و به مرور با تاسیس صندوقهای جسورانه تخصصی سعی کردیم اقتصاد دانشبنیان و مبتنی بر فناوری را در کشور تقویت کنیم.
او ادامه داد: از نظر ما مجموعه تپسی منحصربهفرد است و فرایندی را در بیش از دو سال طی کرده و چالشهای زیادی را در این راه از سر گذرانده است. در این راه با نهادهای حاکمیتی به خوبی در تعامل بوده و حاکمیت شرکتی را بلد است.
او با اشاره به شکلگیری نگاهی مثبت به مجموعه تپسی گفت: نگاه ما به این تیم یک تیم جنگنده است و با وجود رقیب قدرتمند در این بازار تپسی جنگید و سهم گرفت و از ایجاد انحصار جلوگیری کرد.
نماینده بانک ملی در این جلسه به بیان سوالات و ابهامات خود پرداخت و گفت: در گزارش تپسی پیشبینی درآمد بر مبنای تعداد سفر انجام شده اما در ارزشگذاری ما معمولاً قیمت را مبنا قرار نمیدهیم و عدد تورم و درآمد و هزینه را در نظر میگیریم.
او در ادامه به کاهش چشمگیر سفرهای تپسی در سالهای ۹۹ و ۱۴۰۰ اشاره کرد و گفت: کرونا نمیتواند دلیل خوبی برای کاهش سفرها حداقل در سال ۱۴۰۰ باشد و به نظر میرسد با این تفاصیل پیشبینیها برای سال ۱۴۰۲ و سود ۵۰۰ میلیارد تومانی دور از دسترس و خوشبینانه باشد.
نماینده بانک ملی در ادامه به افزایش بهای خودرو و هزینه نگهداری آن اشاره کرد: فعالیت در تپسی برای رانندگان آیا مانند گذشته مطلوبیت دارد؟ این موضوع در کنار ریسک افزایش قیمت بنزین باعث میشود شما با چالشهای زیادی روبهرو باشید و این موضوعات اثر جدی در کاهش استفاده از تاکسی و روی آوردن مردم به حملونقل عمومی خواهد داشت.
او همچنین از روش P/S استفادهشده برای مقایسه با اوبر و لیفت انتقاد کرد و گفت: درست است که برای مقایسه به نمونه خارجی نیاز دارید و تا حدودی هم اوبر با اسنپ و لیفت با تپسی قابل مقایسه است اما باید توجه داشت که در گزارش ارزشگذاری اخیر این دو شرکت با افت ارزش بازار مواجه بودند. اگر سازوکاری فراهم میشد تا با شرکتهای نرمافزاری مقایسه شوید بهتر بود. ما میخواهیم تجربه گرب در ایران تکرار نشود (گرب یک تاکسی اینترنتی در جنوب غرب آسیاست که پس از عرضه در بازار سهام ارزش آن به یکپنجم کاهش یافت).
در ادامه احسان مرادی مدیرعامل شرکت تامینسرمایه کاردان به عنوان ارزشگذار، مشاور پذیرش و متعهد خرید گفت: از بودجه برای پیشبینی استفاده کردیم ولی رشد را تا حد زیادی معقول کردیم و عدد معقول را در گزارش ارزشگذاری آوردهایم و در واقع مبلغی که برای سال آینده لحاظ شده ۴۰ درصد کمتر از بودجه شرکت است.
او ادامه داد: در سال ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ تپسی تحت تاثیر کرونا بود و بودجه به صورت محافظهکارانه در آذرماه بسته شد، اما ارقام سال جاری در همین دو ماه نسبت به دو ماه قبل سفرها ۵۰ درصد رشد داشته است.
گلناز شانهبند نایبرئیس هیاتمدیره پیشگامان دانش و فناوری آرامیس پیشبینی رشد انجامشده برای تپسی را قابل دسترسی دانست و گفت: مدل کسبوکار تپسی بر مبنای هزینههای مارکتینگ و بازاریابی است. هزینه مارکتینگ تپسی طی دو سال گذشته بسیار پایین بوده و بازاریابی خاصی نیز صورت نگرفته است. اما هر کجا که جذب سرمایه اتفاق افتاده رشد داشتهایم.
او در خصوص افزایش قیمت بنزین نیز گفت: ما این اتفاق را در سال ۹۸ هم تجربه کردیم. در این خصوص متوسط ۳۰ درصد ریزش را برای رانندهها لحاظ کردیم اما در مقابل تپسی برای جذب راننده و مسافر باید هزینه کند و مارجین پایین هم به علت هزینه برای جذب و نگهداری مسافر است. ما به این اتفاق به عنوان یک اتفاق کوتاهمدت نگاه میکنیم.