اتحاد چند شرکت فناوری مالی و رمزارزی و راهاندازی یک شبکه رمزارز پایدار
گروهی از شرکتهای فناوری مالی و رمزارزی که در بین آنها نامهای بزرگی مثل رابینهود،…
۱۵ آبان ۱۴۰۳
۱۱ خرداد ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
در این مطلب میخوانید
دنیایی که رمزارزها خلق کردهاند علاوه بر اینکه باعث شکوفایی خلاقیت شده، چالشهایی را هم به وجود آورده است. چالشهایی که با جلو رفتن نسلهای مختلف بلاکچین، حل کردنشان نوآوری و جاهطلبی بیشتری میخواهد. برخلاف بسیاری از توکنهای بیهویت که همهروزه تبلیغاتشان فضای مجازی را پر میکند، برخی از پروژهها در عین حال که سروصدای چندانی هم ندارند، آرامآرام جای خود را در این دنیای آزاد پیدا میکنند. پروژه فانتوم یکی از تاثیرگذاران این عرصه است که در ادامه به بررسی آن میپردازیم.
فانتوم از نسل سوم بلاکچین است و به عنوان یک پلتفرم قرارداد هوشمند با کارایی بالا، مقیاسپذیر، ایمن و سازگار با EVM (ماشین مجازی اتریوم) شناخته میشود. شبکه فانتوم منبعباز است و به گونهای طراحی شده که حجم بالایی از تراکنشها را در مدتزمانی کوتاه و با هزینهای اندک پردازش کند.
سازمان Fantom در سال ۲۰۱۸ از سوی دکتر Ahn Byung Ik و همکارانش که با هم در استرالیا کار میکردند تاسیس شد و از آن زمان به بعد دفتر مرکزی خود را به کرهجنوبی منتقل کرده است.
تولد بیتکوین در سال ۲۰۰۹ نشاندهنده یک گام بزرگ رو به جلو در فناوری و حرکتی به سمت جامعهای کارآمدتر بود. با این حال، بیتکوین قابلیت مقیاسپذیری ندارد و مکانیسم اجماع آن به دلیل نوع طراحیاش محدود شده است.
راهحلهای کنونی، معاملهای بین سه مؤلفه مقیاسپذیری، امنیت و تمرکززدایی ایجاد میکنند. این موارد، سهگانه بلاکچین محسوب میشوند.
به عنوان مثال، بیتکوین به تمرکززدایی و امنیت توجه بیشتری دارد که باعث میشود برای هر نوع تراکنشی که نیاز به سرعت و تایید سریع دارد، مانند پرداختهای روزانه، انتقال داده، تجارت یا سایر تراکنشهایی که مصرفکنندگان و کسبوکارها در زندگی روزمره به آن تکیه میکنند، چندان مناسب نباشد.
به ویژه سیستم مالی قدیمی، از فرایندهایی که در پسزمینه اتفاق میافتد تا راهحلهای مربوط به مصرفکننده، به توان عملیاتی بالا و نهاییسازی سریع نیاز دارد.
غیرمتمرکز کردن این خدمات در مقیاس بالا، در حالی که ارائه امنیت در سطح بانکی حفظ شود، چالشی برای کل صنعت بلاکچین است که در اصل Fantom مشکل را اینگونه حل میکند: مکانیسم توافقی پرسرعت آن، Lachesis، به داراییهای دیجیتالی اجازه میدهد با سرعت بیسابقهای کار کنند و پیشرفتهای چشمگیری را نسبت به سیستمهای فعلی ارائه میدهد. برخلاف راهحلهای دیگر، Fantom امنیت و تمرکززدایی را فدای مقیاسپذیری نمیکند.
در واقع، مزایای ارائهشده از سوی Fantom صرفاً عملکرد خالص نیست. معماری ماژولار آن امکان سفارشیسازی کامل بلاکچینها را برای داراییهای دیجیتالی، با ویژگیهای مختلف متناسب با کاربرد آنها، فراهم میکند.
فانتوم همچنین سطوح فوقالعاده بالایی از امنیت را با استفاده از پروتکل Proof-of-Stake برای ایمن کردن شبکه ارائه میکند.
Fantom به وسیله Proof-of-Stake ایمن شده است. برخلاف Proof-of-Work که توسط بیتکوین و اتریوم استفاده میشود، Proof-of-Stake از متمرکز شدن جلوگیری و همچنین در مصرف برق صرفهجویی میکند.
توافق aBFT فانتوم به نام «Lachesis»، میتواند در بسیاری از گرهها در سراسر جهان در یک محیط بدون مجوز و باز مقیاسبندی شود و درجه خوبی از تمرکززدایی ارائه دهد.
فانتوم ماژولار است. Lachesis یک لایه «اجماع» فناوری بلاکچین را نشان میدهد و میتواند به هر دفتر کل توزیعشدهای متصل شود.
Lachesis استقرار شبکه اصلی اوپرا فانتوم را که از ماشین مجازی اتریوم (EVM) استفاده میکند و با اتریوم سازگار است نیرو میدهد.
ماژولار بودن، Fantom را بسیار انعطافپذیر میکند. توسعهدهندگان میتوانند dAppهای (اپلیکیشنهای غیرمتمرکز) موجود مبتنی بر اتریوم خود را در عرض چند دقیقه روی شبکه اصلی Fantom Opera انتقال دهند و به طور قابل توجهی عملکرد را ارتقا و هزینهها را کاهش دهند.
توسعهدهندگان فانتوم در حال ایجاد زیرساختی برای آیندهای مرتبطتر و کارآمدتر هستند که در آن مردم قادر خواهند بود از پیشرفتهای تکنولوژیک برای بهبود کیفیت زندگی خود استفاده کنند.
از ویژگیهای منحصربهفرد فانتوم میتوان به توانایی این پلتفرم در اجرای قراردادهای هوشمند اشاره کرد. به صورت کلی قراردادهای هوشمند روی بلاکچین فانتوم امنتر، قابل اعتمادتر و همچنین پیچیدهتر هستند که به همین دلیل این پلتفرم امکان ایجاد راهحلهای مالی پیچیدهتری را هم نسبت به سایر پلتفرمها فراهم میکند.
پرداختها، هویت دیجیتالی و سوابق پزشکی از موارد استفاده اولیه برای این بلاکچین به شمار میآیند. روش اجماع Lachesis که در دستهبندی اثبات سهام قرار میگیرد به رسیدن فانتوم در اجرای اهداف ذکرشده کمک میکند.
فانتوم با استفاده از مکانیسم Lachesis امکان خودگردان بودن این زنجیره را برای کاربران فراهم میکند و همچنین اجازه میدهد تراکنشهای بیشتری در بازه زمانی کوتاهتر پردازش و ثبت شوند. قراردادهای هوشمند در فانتوم به زبان Solidity نوشته میشوند.
سالیدیتی زبان رسمی برای نوشتن قرارداد هوشمند در بلاکچین اتریوم است. این اشتراک زبان بین اتریوم و فانتوم باعث میشود برنامهنویسان و توسعهدهندگان برنامههای غیرمتمرکز (Daap) بتوانند به راحتی ایدههای خود را روی بلاکچین فانتوم عملی کنند که در نهایت باعث سازگاری بسیار خوبی بین فانتوم و اتریوم میشود.
کاهش قیمت فانتوم بزرگترین نگرانی سرمایهگذاران بوده است. افت قیمت این ارز از فصل چهارم ۲۰۲۱ شروع شده است. اما افت اخیر بسیار زیاد بوده و به همین دلیل است که جامعه Fantom نگران است. کاهش ۴۶ درصدی در ۳۰ روز دلیل خاصی داشته است؛ خروج کرونژ (از توسعهدهندگان پروژه فانتوم در قسمت DeFi) این افت عظیم را تسریع کرده است.
اما رقابت سخت سایر شبکهها مانند Bitgert نیز یک عامل کلیدی بوده است. شبکه فانتوم دیگر مثل گذشته شاهد سیل عظیم مشترکین جدید نیست و این به دلیل در دسترستر بودن رقیبهایی مانند بلاکچین Bitgert BEC20 است که یک شبکه ارزانتر و سریعتر است که باعث میشود فانتوم ضعیفتر به نظر برسد. بنابراین، FTM باید روی شبکه اصلی خود کار کند تا از این مسابقه عقب نماند و پیشینهای را که از خود ساخته است به راحتی از دست ندهد.