کسی بهای رویاپردازیهای استارتآپها را نمیدهد؛ سازمان بورس به میدان بیاید
برخی استارتآپهای بالغ ایرانی خود را Pre-IPO معرفی میکنند و معتقدند دیگر صندوقها و شرکتهای…
۱۳ آبان ۱۴۰۳
۱۶ فروردین ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
وقتی ایلان ماسک در سال ۲۰۱۸ بالاخره تصمیم گرفت تسلا را خصوصی کند، از توییتر استفاده کرد تا این موضوع را به دنیا اعلام کند. وقتی در سال ۲۰۱۶ در ترافیک گیر افتاد، ایده سامانه تونلهای زیرزمینی را توییت کرد تا به معضل ترافیک یا به قول خودش «سوهان روح» رسیدگی کند. و وقتی در مارس ۲۰۲۲ پوتین رئیسجمهوری روسیه را به مبارزه تنبهتن طلبید، خبر این چالش را در توییتر منتشر کرد.
حالا ماسک در جایی سرمایهگذاری میکند که صدایش را از آنجا به دنیا میرساند.
به گزارش پیوست، روز دوشنبه چهارم آوریل ۲۰۲۲، پرونده مقرراتی مربوط به کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا نشان داد که ماسک، مدیرعامل میلیونر تسلا و اسپیسایکس و ثروتمندترین فرد جهان، ۹.۲ درصد از سهام توییتر را خریداری کرده است. توییتر همان پلتفرم رسانه اجتماعیای است که ماسک در آن بیش از ۸۰ میلیون دنبالکننده دارد. این خرید ظاهراً آقای ماسک را به بزرگترین سهامدار توییتر تبدیل میکند: جلوتر از ۸.۸ درصد سهام متعلق به صندوق سرمایهگذاریِ ونگارد و بسیار جلوتر از ۲.۳ درصد سهام جک دورسی، مدیرعامل سابق توییتر.
طبق نتایج بررسی ارزش نهایی ثبتشده در روز جمعه اول آوریل ۲۰۲۲، سرمایهگذاری توییتری آقای ماسک حدود ۲.۸۹ میلیارد دلار ارزش داشت. او این سرمایهگذاریها را به صورت تجمیعی در مدت یک ماه انجام داده بود. اما تا پایان دوشنبه، خبر خرید سهام توییتر از سوی ایلان ماسک، ارزش این شرکت را بیش از ۲۷ درصد افزایش داد. این عدد حالا به ۳.۷ میلیارد دلار میرسد. این سهام صرفاً کسری از ارزش کل سهامهای ماسک است که بیش از ۲۷۰ میلیارد دلار گزارش شده است.
ایلان ماسک کارآفرین و مدیرعال تسلا که منتقد سیاستهای تعدیل محتوای توییتر بود ۹.۲ درصد از سهام این شرکت رسانه اجتماعی را خریداری کرد
ماسک عادت دارد همه چیز را در توییتر به اشتراک بگذارد: از ایدههای کسبوکار، توهینها و میمها (meme) تا تجربه هفته پیشاش در یک کلوب شبانه مشهور برلین، اما حداقل در ابتدای کار، درباره خرید سهام شرکت سکوت کرد.
خبر سرمایهگذاری آقای ماسک، در توییتر پیچیده بود اما او تا روز دوشنبه منتظر ماند و بعد توییت کرد: «اوه، سلام، خخخ.» ماسک ۵۰ساله به سوالات درباره این موضوع پاسخ نداد. توییتر هم پاسخگو نبود.
ماسک در دوران حساس شرکت توییتر که دفتر اصلیاش در سانفرانسیسکو است، سهامش را خرید. آقای دورسی اخیراً با یک صاحبسهام اکتیویست مشاجره کرد و با انتقاد قانونگذاران و تنظیمکنندههای مقررات درباره آزادی بیان، سانسور و محتوای سمی مواجه شد. بعد از آن، در نوامبر از مدیرعاملی استعفا داد و اعلام کرد که طبق برنامه جدیدش تا پایان دورهاش در سال جاری، هیات مدیره را ترک خواهد کرد.
دورسی، حکومت توییتر را به پاراگ آگراوال سپرد، مدیر ارشد فناوری توییتر که شهرت کمتری نسبت به دورسی در محافل دره سیلیکون دارد. آگراوال ردههای اجرایی شرکت را مجدداً سازماندهی کرده است. او همچنین علاقه زیادی به نسخه «نامتمرکز» توییتر دارد که یکی از آخرین طرحهای محبوب دورسی در شرکت بود. توییتر با این اقدام، قدرت آنلاینش را به دست کاربران میسپارد و غولهایی مانند متا، صاحب فیسبوک و اینستاگرام را به چالش میکشد. توییتر بودجه طرحی مستقل را به منظور ایجاد یک پروتکل اصطلاحاً باز برای رسانههای اجتماعی تأمین میکند تا رمزارز را به اپلیکیشن خود اضافه کند و پای توسعهدهندههایی را به ماجرا باز کند که قصد دارند امکانات شخصیسازیشده برای توییتر بسازند.
برنامه ماسک برای این قمار توییتر به اندازه کافی مشخص نیست. او در هفتههای اخیر، از توییتر به خاطر آنچه از نظرش نقض اصول آزادی بیان است، انتقاد کرد. آقای ماسک استدلال کرده بود که کاربران باید اجازه داشته باشند الگوریتمهایی را انتخاب کنند که توییتهای مورد رؤیت آنها را گزینش میکند یا حتی خودشان الگوریتم مخصوصشان را بسازند تا برای تدارک پستها به توییتر وابسته نباشند.
این ایده همان ایدهای بود که دورسی در دوران رهبریاش در توییتر دنبال میکرد. او در واکنش به توییت ماسک که گفته بود الگوریتمهایی که خارج از شرکت ساخته میشوند باید در توییتر مورد استفاده قرار بگیرند گفت: «انتخاب اینکه چه الگوریتمی باید مورد استفاده قرار بگیرد (نگیرد) باید در اختیار همه باشد.»
هنوز معلوم نیست ماسک درخواست خواهد کرد- یا از او دعوت خواهد شد- تا به هیات مدیره توییتر بپیوندد یا نه. او هنگام ارائه سند اعتبارات، فرم 13G را درخواست کرد؛ یعنی برنامهاش سرمایهگذاری غیرفعال است و قصد نداشت کنترل شرکت را در دست بگیرد.
اما والاستریت از حالا گمانهزنی میکند که ماسک میتواند وضعیت سرمایهگذاریاش را عوض کند، به خرید سهام توییتر ادامه دهد یا حتی کل شرکت را یکجا بخرد.
دنیل آیوز، یکی از تحلیلگران در اعتبارات وِدبوش، صبح دوشنبه گفت: «میتوانیم انتظار داشته باشیم که این سرمایهگذاری غیرفعال صرفاً شروع گفتوگوهای مفصلتر با مدیریت یا هیات مدیره توییتر باشد تا ماسک در نهایت به سرمایهگذار فعال تبدیل شود و نقش رهبری توییتر را با قدرت بیشتری ادامه دهد.»
استیون دیویدف سالومون، استاد دانشکده حقوق در دانشگاه کالیفرنیا، برلین، گفت فرمی که ماسک پُر کرده، «همه مسائل مربوط به نیت او درباره توییتر را مخفی کرده است». البته سالومون اضافه کرد که پُر کردن فرم «سرمایهگذار غیرفعال» و سپس تغییر دادن نوع سرمایهگذاری و اعمال نفوذ برای کنترل بیشتر، «کلاهبرداری» است. البته این نوع جرم به ندرت به دادگاه کشیده میشود و به سختی به اثبات میرسد.
روابط شخصی طولانی و پیچیده ماسک با توییتر، او را قبلاً متحمل زحمت کرده است. او توییتهایی درباره امور مالی تسلا منتشر کرد که به مبنای مشاجره حقوقی با S.E.C. تبدیل شد.
یکی از استادان دانشکده حقوق دانشگاه کالیفرنیا معتقد است ماسک در قرارداد خود نیت اصلیاش را هنگام خرید سهام توییتر مخفی کرده است.
ماسک اگر به دنبال ایجاد تغییر در توییتر باشد، اولین سرمایهگذار شورشگری نخواهد بود که با این شرکت دستوپنجه نرم کرده است. شرکت سرمایهگذاری اِلیوت مَنیجمِنت، در برابر توییتر موضع گرفت و در سال ۲۰۲۰ خواستار کنار گذاشتن دورسی شد. این شرکت سپس با توییتر به توافقی رسید که شامل یک میلیارد سرمایهگذاری از جانب یک شرکت سهام خصوصی به نام سیلور لِیک میشد. این اقدام، چند عضو جدید به هیات مدیره اضافه کرد، از جمله اوگون دوربان، یکی از مدیران عامل سیلور لیک. سیلور لیک با ماسک همبازی شد تا تسلا را خصوصی کنند.
فهرست ماجراجوییهای تجاری ماسک طولانی است، او علاوه بر تسلا و اسپیسایکس، بنیانگذار شرکت بورینگ است که خدمات حفر تونل را عرضه میکند. اضافه کردن یک فقره دیگر به این فهرست، شاید صاحبان سهام تسلا را نگران کند. ماسک در دو ماه آخر سال قبل، سهام تسلا به ارزش حدود ۱۶ میلیارد دلار را فروخت که معادل حدود ۱۰ درصد سهم خودش در این شرکت خودرو برقی است.
مدیران اجراییای که طرحهای رسانهای را با سایر طرحهای خصوصی درمیآمیزند، در معرض حملات سیاستمداران قرار میگیرند؛ برای مثال، دونالد ترامپ، رئیسجمهوری سابق، دیدگاهی منفی نسبت به آمازون داشت زیرا پوشش خبری واشینگتن پست را که از سوی جف بزوس در سال ۲۰۱۳ خریداری شده بود نمیپسندید. صندوقهای حفاظت از محیطزیست یکی از بزرگترین طرفداران تسلا محسوب میشوند اما اسپیسایکس، قراردادهای دولتی را دنبال میکند.
این سرمایهگذاری ممکن است حجم صداهای گوناگونی را که ماسک در توییتر با آن مواجه میشود افزایش دهد. همین دوشنبه، کاربران توییتر به حساب ماسک هجوم بردند و از او درخواست کردند تا گزینه ویرایش را به توییتها اضافه کند. همچنین از او درخواست کردند تا برخی حسابهای مسدودشده را بازگرداند.
منبع: NYtimes