skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

صرافی نوبیتکس در سال گذشته بیش از ۱۵۴ میلیون معامله رمزارزی به ثبت رسانده است

امید اعظمی عضو تحریریه

۱۶ اسفند ۱۴۰۰

زمان مطالعه : ۸ دقیقه

صرافی رمزارز نوبیتکس با انتشار گزارش سالانه اعلام کرد با بیش از سه میلیون و ۵۰۰ هزار کاربر، بزرگ‌ترین صرافی رمزارزی در ایران است که از یک تیم ۲۵۰ نفره تشکیل شده و در سال گذشته توانسته بیش از ۱۵۴ میلیون و ۴۴۴ هزار معامله موفق را به ثبت برساند.

به گزارش پیوست، اولین گزارش سالانه از وضعیت بازار رمزارزها در ایران از سوی نوبیتکس منتشر شد. نوبیتکس به‌ عنوان یکی از بازار‌های شناخته‌شده خرید و فروش رمزارزها در ایران با انتشار این گزارش کوشیده تا برای اولین بار دورنمایی از وضعیت بازار رمزارزها در ایران به دست دهد. در این گزارش نگاهی می‌اندازیم به اینکه چه کسانی روی ارزهای دیجیتالی سرمایه‌گذاری می‌کنند، ایرانی‌ها روی کدام ارز دیجیتالی سرمایه‌گذاری می‌کنند و پرمعامله‌ترین رمزارزها در ایران کدام‌اند.

امیرحسین‌راد، مدیرعامل و هم‌بنیان‌گذار نوبیتکس، در این گزارش طی یادداشتی اعلام کرده: «نبود تنظیم‌گری مناسب برای حوزه‌های نوظهور یکی از موانع جدی برای استفاده از فرصت‌هایی تازه و جهانی است. در حوزه رمزارزها این موضوع به‌ عنوان یک چالش بزرگ پیش روی کسب‌وکارها قرار گرفته و امیدواریم انتشار این گزارش کمک مناسبی در این راستا باشد؛ چون باور ما این است که این چالش هم رفع خواهد شد و ما باید قدم‌های خود را در آینده محکم‌تر از قبل برداریم.»

رمزارزها در سال ۲۰۲۱

بنا بر اطلاعات این گزارش، سال ۲۰۲۱ برای رمزارزها سال مهمی بوده است. از یک‌ سو اشخاص، شرکت‌ها و نهادهای مهم مالی در دنیا بر ماهیت دارایی بودن رمزارزها تاکید کردند و از سوی دیگر تلاش برای قانون‌گذاری و نظارت بر این حوزه جدی‌تر شد. شرکت‌های بسیار زیادی سرمایه‌گذاری خود در این حوزه را فاش کردند. از جمله آنها مایکرواستراتژی، یکی از شرکت‌های پیشرو در زمینه هوش تجاری و سرمایه‌گذاری، در طول سال ۲۰۲۱ در حال انباشت سبد دارایی بیت‌کوینی خود بوده است. همچنین در سال ۲۰۲۱، یک کشور بیت‌کوین را به‌ عنوان یکی از ارزهای رسمی خود پذیرفت و شنیده‌ها حاکی از آن است که بسیاری از کشورها نیز چنین تصمیماتی دارند.

در ۱۹ فوریه ۲۰۲۱، ارزش بازار بیت‌کوین برای اولین بار به یک تریلیون دلار رسید. در کنار رکوردشکنی‌های پیاپی قیمت در سال گذشته که بالاترین قیمت تاریخ بیت‌کوین معادل ۶۹ هزار دلار رقم خورد، ورود سرمایه‌گذاران سازمانی و اشخاص حقوقی به حوزه سرمایه‌گذاری در رمزارزها و به ویژه بیت‌کوین، نشان‌دهنده سطح اقبال جهانی به این فناوری بوده است.

این گزارش به داغ شدن بازار NFTها و توسعه اقتصاد غیرمتمرکز (DeFi) نیز به‌ عنوان موضوعات مهم دیگر سال ۲۰۲۱ اشاره می‌کند که بر بازار رمزارزها تاثیر زیادی گذاشتند.

در سال ۲۰۲۱ یکی از پدیده‌هایی که به‌ صورت جدی توجه سرمایه‌گذاران را جلب کرد توکن‌های غیرقابل تعویض (NFTها) بود. این توکن‌ها می‌توانند نماینده امن و تغییرناپذیری از مالکیت‌های دیجیتالی و غیردیجیتالی باشند. موج سرمایه‌گذاری‌ها پس از فروش ۶۹ میلیون دلاری یکی از آثار در قالب NFT شروع شد. در ادامه با تلفیق NFT در صنعت بازی (با سهم بازار ۴.۵ میلیارد دلاری) و همین‌طور متاورس (با سهم بازار ۵۰۰ میلیون دلاری)، NFT به ارزش بازاری بیش از ۲۳ میلیارد دلار دست پیدا کرد.

سال گذشته میلادی سال توسعه جدی برای اقتصاد غیرمتمرکز نیز به حساب می‌آید. سالی که مخاطبان رمزارزی با مفاهیم آن بیشتر آشنا شده و فرصت‌های سرمایه‌گذاری در این حوزه را به درستی شناختند. برای اینکه درک درست‌تری از حجم مالی بلوکه‌شده در بسترهای DeFi داشته باشیم کافی است بدانیم در انتهای سال ۲۰۲۱، پروتکل‌های Curve ،MakerDAO ،Convex Finance و Aave به ترتیب بیش از ۱۸، ۱۵، ۱۳ و ۱۲ میلیارد دلار سرمایه در اختیار دارند.

این گزارش بیان می‌کند آینده از آن اقتصاد غیرمتمرکز خواهد بود و در آینده بنگاه‌های اقتصادی و بانکداری سنتی منسوخ خواهند شد.

پس از مرور روند‌های مهم بازار رمزارزها در سال ۲۰۲۱، گزارش نوبیتکس به سراغ برخورد کشور‌ها و حکومت‌ها با این پدیده پرطرفدار رفته است. آن‌طور که در این گزارش آمده، چین به‌ عنوان یک حکومت تمامیت‌‌خواه، دیدگاه غیرمتمرکز حاکم بر رمزارزها را قبول نکرد. این کشور ضمن ممنوع کردن کلیه فعالیت‌های مرتبط با این حوزه در سال ۲۰۲۱، از همین فناوری در راستای تقویت سیاست‌های اقتصادی خود استفاده کرد و انتشار رمزارز ملی را در دستور کار خود قرار داد. کشورهای اروپایی و آمریکا، با رویکرد محتاطانه‌ای، هوشمندانه به تقویت ساختارهای نظارتی بر این حوزه پرداخته‌اند. این کشورها در سال ۲۰۲۱ قانون‌گذاری موثر در راستای تامین منافع خود را در دستور کار قرار دادند. نتیجه این رویکردها انتقال سهم ۶۷ درصدی چین از قدرت پردازشی به اشتراک گذاشته‌شده در شبکه بیت‌کوین به سایر کشورها به‌ ویژه آمریکا بود. در سال ۲۰۲۱ آمریکا به سهم ۳۵.۴ درصدی در این زمینه رسید. رویکرد کشورهای همسایه ایران از جمله امارات و بحرین و حمایت‌های چشمگیر آنها از صنعت رمزارز برای تبدیل شدن به هاب رمزارزی جهانی نیز در سال ۲۰۲۱، از جمله نکات حائز اهمیت در این زمینه است. اتفاقات بسیار زیاد و مهم دیگری هم در سال ۲۰۲۱ در حوزه رمزارزها رخ داد که در اینجا به اختصار آنها را برمی‌شمریم:

  • ترند شدن متاورس و ورود رمزارزها به این دنیای مجازی
  • پذیرش رسمی بیت‌کوین در کشور السالوادور
  • هاردفورک تپ‌روت بیت‌کوین
  • گسترش شبکه لایتنینگ در بلاک‌چین بیت‌کوین
  • درآمدزایی توییتری با بیت‌کوین
  • راه‌اندازی اولین ETF بیت‌کوین
  • ارزشمندتر شدن بیت‌کوین از سیزدهمین ارز فیات جهانی

سرمایه‌گذاران رمزارز در ایران

نوبیتکس در فصل سوم این گزارش به سراغ سرمایه‌گذاران بازار رمزارزها به ویژه بازار ایران رفته است. این فصل از گزارش با نموداری از رشد تعداد کاربران نوبیتکس در سال ۲۰۲۱ آغاز می‌شود. نوبیتکس در ابتدای سال ۲۰۲۱ حدود ۳۹۰ هزار کاربر داشته اما در پایان سال ۲۰۲۱ تعداد کاربرانش به سه میلیون و ۲۳۰ هزار نفر رسیده که این رشد ۷۰۰ درصدی تعداد کاربران، نشان از افزایش علاقه ایرانی‌ها به بازار رمزارزها دارد. نکته جالب در مورد تعداد کاربران نوبیتکس اینکه کاربران فقط در پایتخت متمرکز نیستند و تقریباً از تمام شهر‌های کوچک و بزرگ ایران کاربرانی در نوبیتکس ثبت‌نام کرده و از خدمات آن استفاده می‌کنند.

رشد ۷۲۸ درصدی کاربران نوبیتکس در سال ۲۰۲۱
رشد ۷۲۸ درصدی کاربران نوبیتکس در سال ۲۰۲۱

برخلاف آنچه انتظار داریم، نه بیت‌کوین و نه اتریوم، هیچ‌کدام محبوب‌ترین رمزارز ایرانی‌ها نیستند و دوج‌کوین، با سهمی ۱۷ درصدی، محبوب‌ترین ارز ایرانی در این صرافی به شمار می‌رود. پس از دوج، بیت‌کوین و اتریوم با ۱۴ درصد، کاردانو با ۱۱ درصد و شیبا با ۱۰ درصد در رتبه‌های بعدی قرار گرفته‌اند.

دوج‌کوین با سهم ۱۷ درصدی، بیشترین رمزارز معامله شده در صرافی نوبیتکس است
دوج‌کوین با سهم ۱۷ درصدی، بیشترین رمزارز معامله‌شده در صرافی نوبیتکس است.

درست است که دوج‌کوین بیشترین سهم سبد دارایی رمزارزی کاربران نوبیتکس را به خود اختصاص داده، اما تعداد کاربران طرفدار کاردانو بیشتر است. بعد از تتر به‌ عنوان یک استیبل‌کوین، کاردانو در سبد ۳۴ درصد از سرمایه‌گذاران به چشم می‌خورد. دوج‌کوین، شیبا و ترون در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

۴۸ درصد کاربران نوبیتکس، رمزارز تتر دارند
۴۸ درصد کاربران نوبیتکس، رمزارز تتر دارند.

آمار‌های نوبیتکس نشان می‌دهد از بین کاربران این صرافی، مردان بیشتر به دوج‌کوین علاقه‌ دارند و زن‌ها هم بیشتر طرفدار اتریوم هستند.

بیش از ۸۰ درصد کاربران نوبیتکس آقایان هستند
بیش از ۸۰ درصد کاربران نوبیتکس را آقایان تشکیل می‌دهند.

طبق داده‌های این گزارش، ۸۵ درصد دارایی‌های کاربران نوبیتکس در اختیار آقایان است و زن‌ها سهم ۱۵ درصدی از دارایی‌های رمزارزی دارند. اینکه ۸۴ درصد کاربران نوبیتکس را آقایان تشکیل می‌دهند در این مورد نیز بی‌تاثیر نیست. از نظر شاخص ثروت یا میانگین دارایی، زنان و مردان فاصله کمی با هم دارند، با وجود این، میانگین دارایی رمزارزی آقایان تقریباً چهار درصد بالاتر از میانگین دارایی رمزارزی زن‌‌هاست.

این در حالی است که در تفکیک رده‌بندی سنی، ۴۴ درصد کاربران نوبیتکس ۳۱ تا ۴۰ سال دارند و ۱۹ درصد دیگر در بازه سنی ۴۱ تا ۵۰ سال هستند. برخلاف انتظار، کاربران این صرافی رمزارزی، بیشتر بالای ۳۰ سال دارند. در این بین سهم رده سنی ۲۵ تا ۳۰ سال ۱۷ درصد و سهم رده سنی ۱۸ تا ۲۴ سال ۱۴ درصد است.

دهه شصتی‌ها بیشترین سهم کاربران نوبیتکس‌ را در اختیار دارند
دهه شصتی‌ها بیشترین سهم کاربران نوبیتکس‌ را در اختیار دارند.

هرچند کاربران نوبیتکس در سراسر کشور پراکنده‌اند اما توزیع ثروت بین استان‌ها به‌ گونه‌ای است که حدود یک‌سوم کل دارایی موجود در کیف‌پول کاربران در اختیار سرمایه‌گذاران تهرانی است و فعالان این استان بیشترین تاثیر را در معاملات رمزارز ایران دارند. سرمایه‌گذاران استان‌های خراسان رضوی با ۹.۹ درصد و اصفهان با ۶.۶ درصد، در رتبه‌های دوم و سوم بیشترین مجموع دارایی رمزارزی قرار گرفته‌اند.

معاملات رمزارز نوبیتکس

در فصل معاملات رمزارزی، آمار جالبی از میزان معاملات این صرافی منتشر شده است. طبق این گزارش، نوبیتکس در سال ۲۰۲۱ بیش از ۱۵۴ میلیون و ۴۴۴ هزار سفارش منجر به معامله داشته و بیش از ۱۳ میلیون و ۵۷۵ هزار واریز ریالی در این صرافی صورت گرفته است. بیش از ۴.۵ میلیون واریز رمزارزی و بیش از ۱۳ میلیون و ۱۷۴ هزار برداشت رمزارزی و ریالی از دیگر فعالیت‌های این صرافی رمزارزی در سال ۲۰۲۱ بوده است.

تعداد معاملات تتری و ریالی در این صرافی به نفع معاملات ریالی است به گونه‌ای که ۸۹ درصد معاملات متعلق به بازار‌های ریالی بوده و تنها ۱۱ درصد معاملات متعلق به بازار‌های تتری است. در ادامه نگاهی به تعداد معاملات بازار‌های ریالی و بازار‌های تتری می‌اندازیم.

۸۹ درصد معاملات این صرافی متعلق به بازار‌های ریالی بوده است
۸۹ درصد معاملات این صرافی متعلق به بازار‌های ریالی بوده است.

در بخش پشتیبانی هم نوبیتکس آمار مختلفی منتشر کرده که نشان می‌دهد مدت‌زمان انتظار برای اتصال به بخش پشتیبانی، از هزار ثانیه در اوایل سال ۲۰۲۱ به زیر ۶۵ ثانیه در آخر سال ۲۰۲۱ رسیده است. همچنین در سال ۲۰۲۱ پشتیبانی نوبیتکس با یک میلیون و ۳۳۰ هزار کاربر به‌ صورت آنلاین گفت‌وگو کرده است.

گزارش کامل نوبیتکس از بازار رمزارزها در سال ۲۰۲۱ را از اینجا دریافت کنید.
https://pvst.ir/c0r
امید اعظمیعضو تحریریه

شاید هیچ‌وقت صفت ماجراجو را در توصیف خودم به‌کار نبرده‌ باشم. اما وقتی به مسیری که آمدم نگاه می‌کنم، چیزی جز ماجراجویی نمی‌بینم. از تحصیل در رشته مهندسی نرم‌افزار و یک سال تجربه برنامه‌نویسی گرفته تا تجربه برگزاری استارت‌آپ ویکند بیرجند و سه سال مدیا مانیتورینگ در حوزه روابط‌عمومی و حالا تجربه جدیدی در پیوست و حوزه خبرنگاری. اما برای من ارزشمند‌تر از هر تجربه‌ای، دوستان خوبی بودند که در این مسیر پیدا کردم.

تمام مقالات

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو