کسی بهای رویاپردازیهای استارتآپها را نمیدهد؛ سازمان بورس به میدان بیاید
برخی استارتآپهای بالغ ایرانی خود را Pre-IPO معرفی میکنند و معتقدند دیگر صندوقها و شرکتهای…
۱۳ آبان ۱۴۰۳
۷ اسفند ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۸ دقیقه
در این مطلب میخوانید
مهاجرت نیروی انسانی هر روز بیشتر از قبل به بحرانی برای اکوسیستم نوآوری و کارآفرینی کشور تبدیل میشود. اگر تا ۱۰ سال قبل عبارت فرار مغزها تنها به گوش عده اندکی از مردم جامعه خورده بود و چندان هم جدی گرفته نمیشد، امروز مهاجرت نیروی انسانی یکی از اصلیترین گلایههای تمام کارفرماهاست. حالا در شرایطی که رفتن تبدیل به انگیزه اصلی بسیاری از جوانان شده، استارتآپ ویزا شیوهای جدید برای مهاجرت است که نه یک فرد، بلکه یک گروه و ایدهای نوآورانه برای کارآفرینی را از کشور خارج میکند.
در فرایند دریافت ویزای استارتآپی کارآفرینان باید ایده و استارتآپ خود را به یک صندوق سرمایهگذاری خطرپذیر (VC)، شتابدهنده، انکوباتور یا تسهیلکنندگان کسبوکار ارائه کنند و در صورت جلب حمایت، از آنها نامه حمایت بگیرند تا از این طریق با هزینهای اندک ویزا دریافت کرده و استارتآپ خود را با حمایت مالی آن صندوق سرمایهگذاری یا شتابدهنده، راه بیندازند.
کشورهای مختلفی هستند که ویزای استارتآپی ارائه میکنند که هر کدام شرایط متفاوتی دارند. در این بین استارتآپ ویزای کانادا بیشترین اقبال را نسبت به سایر ویزاهای استارتآپی دارد.
کارآفرینان برای دریافت این ویزا نیاز دارند برخی اسناد را برای کسبوکار خود فراهم کنند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
در سال ۲۰۱۷، یعنی شش سال قبل، استارتآپ ویزای کانادا به عنوان اولین ویزای استارتآپی تعریف شد؛ هدف کانادا این بود که افرادی که استارتآپها و ایدههایی با پتانسیل بالا دارند از طریق این شیوه رشد کنند.
در آن زمان مسئولیت این اقدام از سوی دولت کانادا به شرکتهای سرمایهگذار خطرپذیر، سرمایهگذاران فرشته و شتابدهندهها سپرده شد تا پتانسیل گروههایی را که تقاضای دریافت این نوع از ویزا را دارند بسنجند.
این برنامه در ابتدا قرار بود حداکثر سالانه برای ۲۵۰۰ تا ۲۷۰۰ نفر ویزا صادر کند اما حالا از آنجا که گروه مورد نظر پس از دو سال چه شکست خورده باشند و چه موفق شده باشند اقامت دائم کانادا دریافت میکنند، کانادا با اختلاف به مقصد اصلی کسانی تبدیل شده که به دنبال دریافت ویزا از طریق این شیوه هستند.
توانمندیهای فردی، ایده خوب برای کسبوکار با الگوی کسبوکاری خوب و نوآورانه، دریافت همان نامه حمایتی اقتصادی و توان مالی برای پوشش اولیه هزینههای زندگی از شرایط اولیه دریافت استارتآپ ویزای کاناداست.
انگلستان بعد از کانادا بیشترین متقاضی برای استارتآپ ویزا را دارد. این ویزا مخصوص کسانی بهتر است که هنوز ایدهشان را کاملاً عملیاتی نکردهاند. برای دریافت این ویزا داشتن برخی شرایط لازم است که در ادامه به آنها اشاره میشود:
در صورت پذیرفته شدن ایده کارآفرینان و دریافت ویزا، طول مدت اقامت دریافتشده در ابتدا دوساله است و پس از گذراندن این دو سال در صورت راهاندازی استارتآپ، این ویزا سه سال دیگر تمدید خواهد شد در غیر این صورت کارآفرینان یا باید انگلستان را ترک کنند یا ویزای خود را به ویزای کاری تغییر بدهند.
بعد از دوره پنجساله، فرد میتواند یک دوره یک ساله اقامت دائم یا PR دریافت کند و سپس در ابتدای سال هفتم میتواند درخواست ویزا بدهد. به شرط اینکه کمتر از ۴۵۰ روز از هزار روز گذشته را خارج از خاک انگلستان گذرانده باشد.
استونی از دیگر مقاصد پرطرفدار کسانی است که قصد مهاجرت از طریق استارتآپ ویزا دارند. کارآفرینان برای دریافت استارتآپ ویزای این کشور نباید سوءپیشینه کیفری داشته باشند. علاوه بر این باید حداقل ۱۵۰ یورو هر ماه یا ۱۸۰۰ یورو به صورت سالانه بابت هزینههای جاری و حداقل ۵۰۰ یورو هر ماه یا ۶ هزار یورو سالانه برای اجاره منزل موجودی حسابشان باشد.
شرایط استارتآپ ویزای کشورهای دیگر مانند داشتن طرح نوآورانه، تاییدیه از شورای تاییدیه استارتآپ ویزای استونی و پرداخت هزینههای دولتی از دیگر شروط دریافت این ویزاست.
اگر کارآفرینان در استونی شرکت ثبت کرده باشند، ویزایی که در صورت پذیرفته شدن طرح خود دریافت خواهند کرد، ویزایی پنجساله است، در غیر این صورت ویزای دریافتی یکساله خواهد بود که میتواند پس از ثبت شرکت به ویزای پنجساله تغییر پیدا کند. پس از پایان این پنج سال در صورتی که افراد محکومیت کیفری یا حقوقی نداشته باشند و زبان استونیایی بیاموزند، میتوانند پاسپورت این کشور را دریافت کنند.
از آنجا که به دلیل تحریمها افتتاح حساب در استونی برای ایرانیها ممکن نیست، عملاً ایرانیها در دریافت استارتآپ ویزای استونی دچار مشکل میشوند.
یکی از کشورهایی که اخیراً به دلیل مشکلات ویزای استونی تبدیل به مقصدی جذاب برای مهاجرت استارتآپی ایرانیان شده، فرانسه است.
برای دریافت استارتآپ ویزای فرانسه کارآفرینان نیاز است یک طرح کسبوکار کامل و قابل دفاع مبتنی بر الگوهای فرانسوی ارائه کنند و این طرح باید از سوی یکی از شتابدهندههای فرانسوی تایید شود. علاوه بر این باید حداقل ۱۸ هزار و ۵۰۰ یورو در یکی از حسابهای بانکی ایران کارآفرین موجود باشد تا تمکن مالی خود را نشان دهد.
سه راه برای دریافت این ویزا وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره میشود:
ویزای استارتآپی فرانسه اقامتی چهارساله است و پس از اتمام آن و به موفقیت رسیدن بخشی از طرح کسبوکار، کارآفرین میتواند برای دریافت پاسپورت اقدام کند.
هرچند با سرچ کردن این دو کلمه در وب فارسی با انبوهی از سایتهای مهاجرتی مواجه میشوید که ویزای استارتآپی آلمان یا آمریکا را به طور مفصل بررسی کردهاند و حتی جزئیاتی از هزینهها و شرایط لازم برای دریافت این دو ویزا قید کردهاند، اما واقعیت این است که دو کشور آلمان و آمریکا هیچگونه ویزایی تحت عنوان استارتآپویزا ارائه نمیدهند.
در آمریکا دو نوع ویزا وجود دارد که به مهاجران امکان میدهد کسبوکاری را راهاندازی یا اداره کنند که شامل دو ویزای افراد نابغه و خاص و ویزای سرمایهگذاری مهاجرت هستند اما در آمریکا ویزایی تحت عنوان ویزای استارتآپی تعریف نشده است.
شرایط آلمان هم مانند آمریکاست. هرچند اگر همین حالا عبارت استارتآپ ویزای آلمان را در اینترنت جستوجو کنید با حجم زیادی از اطلاعات در وبسایتهای مهاجرتی مواجه میشوید، اما واقعیت این است که آلمان هم هیچ برنامهای تحت عنوان ویزای استارتآپی به متقاضیان ارائه نمیدهد.
بخشی از اطلاعات این مقاله از سایت اسمارتآپ ویزا برداشته شده است.