سرمایهگذاری یک میلیارد دلاری گوگل برای کمک به توسعه هوشمصنوعی در تایلند
آلفابت، شرکت مادر گوگل، اعلام کرده است که مبلغ یک میلیارد دلار برای ساخت دیتاسنترهایی…
۹ مهر ۱۴۰۳
۳۰ بهمن ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۷ دقیقه
پس از اعمال محدودیت اپل بر صنعت تبلیغاتی که دادههای میلیاردها دستگاه موبایل را جمعآوری میکرد، حالا گوگل هم در صدد وضع محدودیتهای حریم خصوصی جدیدی است که ردیابی میان اپلیکیشنی را در گوشیهای اندروید محدود میکند. شرکت متا که از شرایط جدید تبلیغاتی ناراضی است اتحاد این دو شرکت را با انگیزه روشن میداند. به گفته مدیر ارشد مالی متا، گوگل سالانه میلیاردها دلار به اپل پرداخت میکند تا موتور جستوجوی پیشفرض آیفونها باشد.
به گزارش پیوست، به نقل از والاستریت ژورنال، برنامههای گوگل برای گوشیهای اندروید شاید پایانی بر فعالیتهای تبلیغاتی شرکتهایی مثل متا در یک دهه گذشته باشد. شرکت متا کد تبلیغاتی خود را داخل صدها هزار اپلیکیشن جا داده و رفتار مردم را از طریق این شبکه گسترده دنبال میکند.
گوگل روز چهارشنبه ۱۶ فوریه از برنامههای خود در راستای ساخت جایگزینی برای شناساگرهای حروف-عددی موجود در گوشیهای هوشمند خبر داد که اپلیکیشنها به واسطه آن اطلاعاتی در مورد کاربر جمعآوری کرده و به اشتراک میگذارند.
تغییراتی که گوگل برای گوشیهای اندرویدی در دستور کار قرار داده به شدت تحت نظر رقبا، رگولاتوریها و قانونگذاران است.
طبق اعلام آلفابت، این شرکت حداقل تا دو سال دیگر از شناساگرهای فعلی پشتیبانی میکند و پیش از هرگونه تغییری صنعت تبلیغات را مطلع میکند. این شرکت قرار است در طراحی جایگزینی پیشنهادی با صنعت تبلیغات همکاری کند.
گوگل از ارائه جزئیات بیشتر در مورد برنامهها و نحوه عملکرد سیستم جدید خودداری کرد. روشن نیست که این سیستم جدید چه ماهیتی برای کاربران یا تبلیغکنندگان دارد.
این رویکرد باز گوگل، اضطراب بازاریابان و همچنین فشار رگولاتوریها را کاهش داده است. گوگل در سال ۲۰۲۰، زمانی که از برنامههای خود برای پایان پشتیبانی از کوکیهای شخص ثالث در دو سال آینده خبر داد، به شدت هدف انتقاد این دو دسته قرار گرفت. گوگل بعداً مجبور شد این ضربالاجل را عقب بیندازد.
آنتونی چاوز، معاون مدیریت محصولی برای امنیت و حریم خصوصی اندروید، میگوید: «ما فکر نمیکنیم مجبور به انتخاب بین حریم خصوصی و ساخت کسبکار از سوی توسعهدهندگان شویم.»
خبر این تغییرات در حالی منتشر شده که تبلیغکنندگان دیجیتالی به شدت در اروپا و از سوی رگولاتوریهایی که بنیان قانونی این اقدامات را زیر سوال بردهاند تحت فشار هستند.
اپلیکیشنهای گوشی هوشمند که در زمینههای مختلفی مثل خبر و بازی متغییر هستند، رشته حروف و ارقامی را به دستگاه هر فرد اختصاص داده و شرکتهای تبلیغاتی از طریق آن علایق افراد را با توجه به رفتار آنلاینشان مشخص میکنند و همین مساله صنعتی با صدها میلیارد دلار ارزش ایجاد کرده است.
اپل سال گذشته گزینهای در اختیار کاربران گذاشت که کاربر به وسیله آن میتواند از ردیابی اپلیکیشنها جلوگیری کند. طبق اعلام شرکت فلوری (Flurry)، که داده اپلیکیشنهای موبایلی را تحلیل میکند، کاربران آمریکایی اپل در بیش از ۸۰ درصد موارد اجازه ردیابی را به اپلیکیشنها نمیدهند و در نتیجه قیمت تبلیغات روی آیفون به شدت کاهش یافته و تبلیغات اندرویدی گران شده است.
با وجود تغییراتی که اپل سال گذشته اعمال کرد، تصمیم جدید گوگل چالش بازاریابی را به مسالهای بینالمللی تبدیل میکند. سازنده آیفون حدود ۵۰ درصد از بازار گوشیهای هوشمند آمریکا را در اختیار دارد و گوشیهای اندرویدی در حال حاضر ۸۵ درصد از تمامی گوشیهای هوشمند جهان از جمله مشتریان سامسونگ را به خود اختصاص میدهند.
این تغییرات به مشکلات مالی متا که سال گذشته در نتیجه تغییرات اپل ۱۰ میلیارد دلار کاهش فروش پیدا کرد، عمق بیشتری میدهد. پس از افشای این مشکلات و ارائه آماری که از کاهش کاربران این شرکت برای اولین بار در تاریخ فعالیتش خبر میداد، ارزش سهام این شرکت شبکه اجتماعی به شدت کاهش یافت.
فیسبوک از هدفگیری کاربران در بحث تبلیغات دفاع کرده و میگوید کاربران از مشاهده تبلیغات مرتبط لذت میبرند و این موضوع به بازاریابان کمک میکند تا سهم خوبی از مشتریان احتمالی را از آن خود کنند.
گوگل در یک پست وبلاگی، رویکرد اپل نسبت به حریم خصوصی را هدف انتقاد قرار داد و آن را بی اثر خواند و در تایید آن به پست وبلاگی یک اپلیکیشن امنیتی اشاره کرد که در مورد ادامه ردیابی میاناپلیکیشن صحبت کرده بود. این غول موتور جستوجو میگوید هدف آنها یافتن «راهحلهای تبلیغات بهتری برای تقویت حریم خصوصی است که کاربران از محافظت اطلاعات خود اطمینان داشته و توسعهدهندگان و کسبوکارها هم ابزاری برای موفقیت روی موبایل داشته باشند».
چاوز و گوگل بازخورد توسعهدهنگان، حامیان حریم خصوصی، رگولاتوریها و دیگر طرفین دخیل را در ماههای آینده دریافت کرده و آزمایش تغییرات پیشنهادی را تا پایان سال آغاز میکنند. او میگوید گوگل این آزمایش را تا سال ۲۰۲۳ به دستگاههای بیشتری توسعه میدهد.
طبق اعلام گوگل، جایگزینی که این شرکت قصد دارد برای گوشیهای موبایل ارائه کند شبیه جایگزین آنها برای مرورگرهای اینترنت است. گوگل قصد دارد کوکیهای شخص ثالث را از مرورگرهای وب حذف کند. بر اساس یکی از پیشنهادها، دستگاههای اندروید اطلاعات اپلیکیشن را به خارج از دستگاه یا شرکت دیگری ارسال نمیکنند بلکه دادهها روی گوشی حفظ میشود. سپس گوشی علایق فرد را به طرفین شخصثالث اطلاع میدهد تا امکان تبلیغات هدفمند بدون نیاز به شناساگرهای گوشی فراهم شود.
دیگر سیستمهایی که گوگل در حال ساخت آنهاست قرار است تبلیغات هدفمند را بر اساس محصولاتی که کاربر نگاهی به آنها انداخته یا سنجش نحوه عملکرد تبلیغات ارائه کنند.
چاوز اعلام نکرد که آیا گوگل پیشنهادها را با حامیان حریم خصوصی که پیشتر با عناصر مهمی از پیشنهادهای گوگل برای حذف کوکیهای شخص ثالث مشکل داشتند در میان گذاشته است یا خیر. با این حال او میگوید: «ما فکر میکنیم این گام خیلی بزرگی در کاهش جمعآوری و اشتراکگذاری پنهان داده است.»
قابلیتهای سنجش تبلیغاتی که گوگل به تازگی برای ساخت آنها برنامهریزی کرده است شبیه به سیستمی هستند که اپل برای آیفون ارائه کرده و خریداران از طریق آن میتوانند بازده تبلیغات را با دریافت اطلاعاتی در مورد تعداد نفراتی که روی آن کلیک کردهاند یا از طریق آن خرید کردهاند ارزیابی کنند.
رقبا، رگولاتوریها و قانونگذاران به دلیل قدرت بالای گوگل در اقتصاد تبلیغات دیجیتالی، از نزدیک این تغییرات را زیر نظر دارند. گوگل تا همین امروز به رگولاتوری انگلستان وعده نظارت بر حذف کوکیهای شخص ثالث را داده است و برنامههای این شرکت در یک بررسی گسترده از سوی اتحادیه اروپا در مورد کسبوکار تبلیغات گوگل زیر نظر هستند.
گوگل روز چهارشنبه (۱۶ فوریه)، از ادامه همکاری با رگولاتوری رقابت انگلستان و دیگر نهادها در مساله ردیابی اپلیکیشنهای دستگاههای اندرویدی خبر داد.
گوگل برخلاف اپل که عمده درآمد خود را از طریق فروش گوشیهای هوشمند تامین میکند، سیستمعامل اندروید را ابزاری برای توسعه امپراتوری تبلیغاتی خود تعیین کرده است. گوگل این کار را با قرار دادن موتور جستوجو، سیستم نقشه و شبکه ویدئویی یوتیوب در این سیستمعامل انجام میدهد.
طبق اعلام شرکت برنچ متریکس (Branch Metrics) که در زمینه ارزیابی موبایلی فعالیت دارد، تغییرات اپل باعث شده این شرکت به واسطه کسبوکار داخلیاش یعنی سرچ ادز (Search Ads)، سهم خود را از دلارهای تبلیغاتی بیشتر کند.
به گفته چاوز، هنوز برای تصمیمگیری در مورد تاثیر این تغییرات روی کسبوکار تبلیغاتی گوگل خیلی زود است. افزایش فروش ادماب (AdMob)، سیستم تبلیغات درون اپلیکیشن گوگل، در سال گذشته تاثیر مهمی در افزایش درآمد گوگل نتورک (Google Network) داشت و درآمد این بخش با رشدی ۴۰ درصدی در سال ۲۰۲۱ به ۳۱.۷ میلیارد دلار رسید.
دیوید وهنر، مدیر ارشد مالی شرکت متا، اوایل فوریه ۲۰۲۲، از اپل و گوگل به دلیل ریختن هیزم در آتش مشکلات این شرکت انتقاد کرد و گفت گوگل از تغییرات شرکت اپل نفع برده است. او عقیده داشت که افزایش درآمدهای گوگل تصادفی نیست و این شرکت سالانه میلیاردها دلار به اپل پول میدهد تا موتور جستوجویش به عنوان موتور جستوجوی پیشفرض گوشیهای آیفون باقی بماند.
وهنر میگوید: «انگیزه روشنی برای ادامه این اختلاف سیاست وجود دارد.»
گوگل در پست وبلاگی خود دهها اظهارنظر موافق توسعهدهندگان در مورد این تغییرات، از جمله اظهارنظر شبکه اجتماعی اسنپ را قرار داده بود و نامی از فیسبوک در این بین دیده نمیشد. چاوز از اظهارنظر در مورد پاسخ فیسبوک به این پیشنهاد خودداری کرد.
منبع: WSJ