وزیر ارتباطات: فیلترشکنها عامل اصلی حمله به زیرساختهای کشور هستند
«دسترسی از طریق مجاری غیررسمی به فیلترشکنها یکی از عوامل اصلی حمله به زیرساختها و…
۱۸ مهر ۱۴۰۳
۲۲ دی ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
در این مطلب میخوانید
گرچه هنوز چند سالی از معرفی نسل پنجم شبکه تلفن همراه به عموم نگذشته و همچنان در مرحله توسعه این تکنولوژی قرار داریم اما صنعت ارتباطات به پیشرفت در این حوزه ادامه میدهد. شبکه 6G قرار است بار دیگر در عین افزایش ظرفیت و سرعت، لیتنسی یا تاخیر را کاهش دهد.
با پیشروی جهان به سمت هوشمندسازی و پیشرفت مفاهیمی مثل هوش مصنوعی، یادگیری ماشینی و اینترنت اشیا، شبکههای جدید موبایلی که اینترنت پرسرعت و تاخیر پایینی ارائه میکنند برای تمام صنایع اهمیت خواهند داشت و به همین دلیل ما در پیوست بر آن شدیم تا نسل آینده شبکه موبایلی را توصیف و شما را بیشتر با آن آشنا کنیم.
6G ششمین نسل تکنولوژی ارتباطات بیسیم است. اتحادیه بینالمللی مخابرات (ITU)، مسئولیت استانداردسازی این نسلها را بر عهده داشته و حدوداً هر ۱۰ سال یک بار شاهد یک نسل جدید هستیم. 6G که دنباله 4G و 5G است، بر اساس اصلاح زیرساخت و افزایش ظرفیت شبکههای موج میلیمتری 5G طراحی میشود. این شبکه با استفاده از باندهای رادیویی با فراکنس بالاتر، سرعت بیشتر و لیتنسی پایینتری ارائه میکند.
تکنولوژی اینترنت سلولی در حال حاضر بیشتر بر پایه 4G است، همان شبکهای که اواخر سال ۲۰۰۹ راهاندازی شد. این شبکه سرعت دادهها را افزایش داد و چیزهایی مثل پخش ویدئو HD و بازی آنلاین را ممکن کرد.
اما به رغم فراگیری شبکههای قدیمی، نسل پنجم هم در مرحله اجرا و توسعه است و بسیاری از کشورها شبکههای 5G خود را راهاندازی و عملیاتی کردهاند. طبق برآورد متخصصان، نسل پنجم میتواند تا حداکثر ۱۰ هزار مگابیت یا ۱۰ گیگابیت بر ثانیه سرعت داشته باشد و لیتنسی هم در بازه میلی ثانیه قرار میگیرد.
همانند نسلهای پیشین شبکه موبایلی، اینترنت 6G قرار است وضعیت سرعت، تاخیر و ظرفیت را بهبود بخشد و در زمان عرضه، پیشرفت تکنولوژی و تجهیزات، امکان استفاده از طول موجهای بالاتر و افزایش ظرفیت را برای کاربران میسر میکند.
همانطور که گفتیم اینترنت 6G همانند تمام نسلهای جدید شبکه ارتباطات موبایلی، سرعت و ظرفیت بیشتری ارائه کرده و لیتنسی را حتی نسبت به 5G هم بهبود میبخشد. این شبکه از ترکیب موجهای زیر mm که در حال حاضر بهترین نوع 5G را ممکن کردهاند با زیر مجموعه امواج mm-waves و امواج تراهرتز (THz) استفاده میکند. نسل ششم شبکههای ارتباطات با تکیه بر این قابلیتها به گفته برخی متخصصان میتوان تا حداکثر سرعت هزار گیگابیت بر ثانیه را امکانپذیر سازد.
میدانیم که جهان مجازی، متاورس، واقعیت مجازی و افزوده از موضوعات داغ حال حاضر جهان تکنولوژی به شمار میروند. افزایش کیفیت این فضاها و بیشتر شدن مشارکت، نیازمند افزایش سرعت و به ویژه کاهش لیتنسی اینترنت است. جدای از اینرتنت سیمی، در حال حاضر اینترنت بیسیم بخش مهمی از کاربران را مشغول خود کرده و 6G ابزار بهتری را برای بهرهبرداری از پتانسیل کامل این تکنولوژیهای جدید در اختیار کاربران قرار میدهد.
بهلطف سرعت باورنکردنی 6G، تکنولوژیهایی مثل هوشمصنوعی بعد جدیدی پیدا کرده و امکان شبیهسازی نهادهای فیزیکی از جمله انسانها، دستگاهها، اشیا و مکان در یک فضای مجازی فراهم میشود. شبیهسازی یا همتاسازی ماهیتهای فیزیکی در متاورس یا جهانهای ترکیبی و واقعیت افزوده، ما را به تحقق کامل یک دنیای مجازی نزدیکتر میکند. در واقع همتای مجازی یک انسان، همان انسان با ویژگیهای مشابه، اما به شکل دیجیتالی است. محاسبه لبهای موبایل یا همراه (MEC) هم به صورت پیشفرض در شبکههای 6G جا دارد و یکی از ارکان اصلی آن محسوب میشود.
به طور کلی میتوان با جدیت گفت که محاسبه لبهای و هستهای در 6G بهتر انجام میگیرد. همین ویژگی باعث توانمندی بیشتر اینترنت اشیا و یادگیری ماشینی میشود. جریان محاسبات لبهای که با 5G سرعت گرفته است، در نسل ششم به پتانسیل کامل خود دست پیدا میکند.
انتظار میرود در نسل ششم ارتباطات بیسیم، امکان تنظیم فرکانس و استفاده از فراکنسهای مختلف بر اساس نیاز فراهم شود. این سطح از ظرفیت و لیتنسی، کاربردهای مختلف 5G را تقویت و بستری مناسب برای کاربردهای نوآورانه در بحث اتصال، تشخیص، حس و تصویربرداری فراهم میکند.
تکنولوژیهای داغ جهانی مثل خودروهای خودران با استفاده از سرعت بالا و تاخیر پایین این شبکه جهش دیگری تجربه و اینترنت اشیا چه در بخش صنعتی و چه مصرفی وضعیت بهتری پیدا میکند.
چنین پیشرفتهایی البته حجم زیادی از داده را با خود یدک میکشند. به همین دلیل با اینکه در آینده حجم فضای ذخیره داخلی دستگاههای موبایل مطمئناً افزایش مییابد اما فضای ابری بیش از پیش اهمیت پیدا میکند. با افزایش سرعت، امکان ارسال و دریافت داده از فضای ابری با سرعت بسیار بالا انجام میگیرد و به همین دلیل استفاده از ابر به جای فضای ذخیره فیزیکی بالاخره با نسلهای پنجم و ششم به یک گزینه ساده و در دسترس تبدیل میشود.
انتظار میرود اینترنت 6G تا سال ۲۰۳۰ در دسترس قرار گیرد و مرحله اجرا و توسعه آن احتمالاً تا سال ۲۰۳۲ ادامه پیدا میکند. البته که پیش از هرگونه ارائه محصولی، ابتدا باید فرایند تعیین استاندارد از سوی اتحادیه بینالمللی مخابرات (ITU) به انجام رسد و انتظار میرود این فرایند تا سال ۲۰۲۸ روند خود را به پایان برساند.
این تکنولوژی با استفاده بهتر از شبکه دسترسی توزیعی (RAN) و طیف تراهرتز (THz)، ظرفیت را افزایش و لیتنسی را کاهش داده و طیف اشتراکگذاری را بهبود میبخشد.
در حالی که تعاریف فعلی از 6G هنوز تعاریف اولیه محسوب میشوند، فعالیتهای تحقیق و توسعه (R&D) از سال ۲۰۲۰ آغاز شده است؛ برای مثال چین در ۲۰۲۰ در یک آزمایش، ماهواره آزمایشی 6G را با یک سیستم تراهرتزی پرتاب کرد.
باید منتظر ماند و دید گذر زمان چه چیز را برای صنعت ارتباطات و شبکههای بیسیم رقم میزند و سرعت و نحوه پیشرفت تکنولوژی شاید سرعت اجرا و توسعه نسل بعدی ارتباطات را تحت تاثیر خود قرار دهد و از یاد نبرید که هنوز در مرحله توسعه 5G در سراسر جهان هستیم.