از رجیستری آیفون خبری نیست؛ مردم همچنان میخرند
حدود ۲ ماه از استقرار دولت چهاردهم میگذرد، در این مدت بسیاری از افراد براساس…
۱۵ مهر ۱۴۰۳
۲۹ آذر ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۳۰ آذر ۱۴۰۰
امکان شناسایی هوشمند حریق در ساختمانهای شهر تهران طی شش ماه آینده فراهم خواهد شد؛ سازمان فناوری اطلاعات شهرداری تهران و سازمان آتشنشانی امروز اولین اپراتور پایش هوشمند حریق در تهران را انتخاب کردند. شرکت مبیننت به عنوان اولین اپراتور قرار است تا شش ماه آینده ۵۰ هزار ساختمان را به سیستم پایش هوشمند حریق مجهز کند.
به گزارش پیوست، یکی از اصلیترین تفاوتهای این سیستم با سیستمهای قبلی در تشخیص و شناسایی آتش است. تا پیش از این شناسایی آتش، به صورت چشمی و انسانی بود اما با این روش، آتش به طور هوشمند به وسیله سنسورها تشخیص داده میشود. یکی دیگر از تفاوتهای سیستم جدید، اطلاعرسانی خودکار به سازمان آتشنشانی است. اقدامی که تا پیش از این از سوی مردم و به صورت دستی انجام میشد.
در حال حاضر تمامی ساختمانهایی که به سیستم اعلام حریق مجهز هستند در لابی، طبقه همکف یا پارکینگ یک FCP یا باکس آتشنشانی دارند که تمامی سنسورهای داخل ساختمان به این FCP به طور متمرکز متصل هستند. هر زمان که یکی از این سنسورها دود و آتش را تشخیص دهد، این باکس به فلاشرها و بازرها دستور میدهد تا به صورت محلی فعال شوند.
اما سیستم اعلام حریق هوشمند به این صورت عمل میکند که مبیننت نقش اتصال FCPها به پلتفرم اینترنت اشیا را بر عهده دارد. این سنسورهای اینترنت اشیا، اطلاعات مربوط به مکان آتش، میزان حجم آتش و جزئیات دیگر را روی پلتفرم اینترنت اشیا جمعآوری و همزمان این اطلاعات را به مرکز کنترل سازمان آتشنشانی ارسال میکنند و سازمان آتشنشانی هم به نزدیکترین ایستگاهها برای حضور در محل حادثه اطلاع میدهد.
مبیننت به عنوان اپراتور حریق، از بسترهای اتصال تا شبکه پوششدهی و انتقال دیتا در شهر تهران، نقش تشخیص زودهنگام حریق و اعلام به آتشنشانی را بر عهده دارد.
یکی از اقدامات اساسی که در این طرح صورت گرفته ایجاد مسیرهای جداگانه انتقال اطلاعات در مسیر شهری است. برای این منظور مبیننت از دو روش استفاده میکند. یکی روش انتقال داده از بسترهای امن روی شبکه اینترنت و دیگری انتقال داده روی شبکه داخلی مبیننت که با قطع اینترنت نیز همچنان بستر ارتباطات بین ساختمان، سنسورها، مبیننت و سازمان آتشنشانی برقرار است.
حسین طهرانی، مدیرعامل مبیننت، گفت: «در سالهای اخیر مبیننت تلاش کرده تا از لایه ارتباطات وارد لایه ارائه سرویس شود. مبیننت بهعنوان اولین اپراتور پایش هوشمند حریق انتخاب شده و قرار است در شش ماه آینده این سرویس، به صورت عملیاتی در اختیار شهروندان قرار گیرد.»
به گفته طهرانی، در فاز اول این پروژه، قابلیت اتصال ۵۰ هزار ساختمان در شهر تهران پیشبینی شده است. او معتقد است این پروژه از نظر حجم کار، یکی از بزرگترین پروژههای پیادهسازی اینترنت اشیا در شهر تهران است.
محمد فرجود، مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران، در آیین اعطای اولین پروانه اپراتوری پایش هوشمند حریق ساختمانهای تهران گفت: «این پروژه که با همکاری بخش خصوصی و شرکت مبیننت اجرا شده، بیش از یک سال به طول انجامیده و نتیجه آن برای مدیریت شهری کاهش هزینهها را در پی خواهد داشت.»
فرجود اعلام کرد شهرداری تهران تمرکز ویژهای بر هوشمند کردن شهر تهران دارد و محور اصلی این برنامه بلندمدت هم شفافیت و مدیریت بهینه شهر تهران است. نهایتاً شهرداری تهران میخواهد خدماتی که به مردم ارائه میکند ارزانتر و هوشمند باشد.
مدیرعامل فاوای شهرداری تهران به اپلیکیشن تهران من هم اشاره کرد و گفت: «تهران من با بیش از سه و نیم میلیون کاربر، تاکنون بالغ بر ۱۵۰۰ میلیارد تومان درآمد برای شهرداری داشته است.» فرجود با بیان اینکه در پروژه تهران هوشمند بعد مشارکت و همراهی مردم در نظر گرفته شده ادامه داد: «سعی کردیم تهران هوشمند راهی آسان و در دسترس برای مردم باشد. البته صفی طولانی از کارهای انجامنشده تشکیل شده که باید این مسیر را ادامه دهیم.»
به گفته فرجود، سرویسهای هوشمند باید بر مبنای نیاز مردم ارائه شوند و کیفیت درستی داشته باشند و مدیریت شهری تهران هم به راهاندازی این پروژهها علاقه دارد.
او توضیح داد: «اگر سرویسی خوب و درست کار کند، مردم از آن استفاده میکنند. به همین دلیل ظرفیت بزرگی در شهرداری تهران وجود دارد که میتوان با آن به پروژههای بزرگی رسید.»
فرجود اضافه کرد: «انتظار ما از مدیریت شهری این است که بر مبنای چالشهایی که داریم و در راستای توانمندیهای شهرداری، در این راه بهتر و بیشتر گام برداریم.»
مهدی داوری مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران در این مراسم یکی از مهمترین مشکلات شهر تهران در زمینه آتشسوزی را کشف دیرهنگام حریقها اعلام کرد. او در این باره توضیح داد: «به طور متوسط کشف حریق در اماکن بزرگ و مهم حدود ۱۵ دقیقه طول میکشد. اگر این زمان کوتاه میشد، بسیاری از خسارتهای مالی و جانی کاهش پیدا میکرد.»
به گفته داوری، اگر سیستمهای اعلام حریق مستقیماً به سازمان آتشنشانی متصل شوند، واسطه اطلاعرسانی مردمی از این فرایند حذف و این اتفاق سریعتر انجام میشود.
داوری اعلام کرد کل این فرایند دو سال طول کشید. حدود یک و نیم سال فرایند RFP نوشتن آن و حدود شش ماه هم فرایندهای قانونی و انجام مناقصات و ابلاغ قرارداد طول کشید.
طبق اعلام مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران، ساختمانها باید به سیستم ایمنی مجهز باشند. این سیستم هوشمند به آتشنشانی امکان میدهد تا ایمنی ساختمان را مرتب پایش کند. همه این اتفاقات، ضریب ایمنی ساختمان را افزایش خواهد داد.
مدیرعامل سازمان آتشنشانی در این مراسم از مدیرعامل فاوای شهرداری تهران درخواست کرد ساختمان فاوای شهرداری به عنوان اولین ساختمان، به این سیستم هوشمند متصل شود. داوری معتقد است این کار الگویی خواهد بود برای دیگر ساختمانهای شهرداری تا آنها هم زودتر به این سیستم هوشمند متصل شوند.