فیلترینگ یوتیوب را بردارید، مردم خودشان انتخاب میکنند
محمدجواد شکوری، مدیر گروه صبا ایده به اظهارت شب گذشته رسول جلیلی عضو حقیقی شورای…
۳۰ آبان ۱۴۰۳
۳۰ آبان ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۱۰ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۲۱ فروردین ۱۴۰۱
در این مطلب میخوانید
همزمان با گسترش پلتفرمهای آنلاین و افزایش تمایل مردم برای خرید از کسبوکارهای آنلاین، فضای اینترنت راه را برای کلاهبرداران سایبری باز کرده و وجود معیاری مشخص برای فیلتر کردن این مجموعهها ضروری است. همین احساس ضرورت به تشخیص صلاحیت کسبوکارها، باعث شد تا مرکز تجارت الکترونیک با شرایط و ضوابط از پیش تعیین شده، نمادی به کسبوکارهای آنلاین بدهد تا به واسطه آن کاربران بتوانند به آن کسبوکار آنلاین اعتماد کنند. نماد اعتماد الکترونیکی (اینماد)، لوگویی به شکل (e) است که در گوشهای از سایت کسبوکار قرار میگیرد. کاربران با دقت بر ستارهها و کلیک روی اینماد میتوانند اطلاعات شناسنامه کسبوکار را مشاهده کنند. احراز صلاحیت این کسبوکارها توسط مرکز تجارت الکترونیکی صورت میگیرد و عملکرد آنها نیز توسط این مرکز بررسی میشود.
هرچند اینماد میتواند برای جلب اعتماد کابران سایتها، موفق عمل کند اما همه کسانی که در فضای آنلاین فعالیت میکنند، نیازی به دریافت این نماد ندارند؛ بلکه کسبوکارهایی باید نماد اعتماد الکترونیکی یا (e-namad) دریافت کنند که فروشگاهی هستند و برای فروش اجناس یا ارائه خدمات از کاربران خود هزینهای دریافت میکنند.
این یعنی اگر شما وبلاگی را در فضای مجازی اداره میکنید یا سایتی برای تولید محتوا دارید و هیچکدام از این فعالیتها شامل داشتن یک درگاه پرداختی نمیشود، نیازی به دریافت نماد اعتماد الکترونیکی یا اینماد ندارید.
داشتن درگاه پرداخت به طور کلی اولین شرط برای دریافت اینماد است. اما دریافت نماد اعتماد هرچند که ساده است اما شرایط دیگری هم دارد.
مهمترین مزیتی که برای دریافت نماد اعتماد الکترونیکی ادعا میشود، اعتمادسازی برای مردم است و کاربران با اطمینان از اینکه نهاد ناظری فعالیت کسبوکار را رصد میکند با اطمینان خاطر بیشتری خرید کرده و میدانند در صورت بروز مشکل، میتوانند مساله را از طریق مرکز تجارت الکترونیکی پیگیری و از کسبوکار مربوطه شکایت کنند. در ادامه به سایر مزایای دریافت اینماد برای کسبوکار اینترنتی میپردازیم.
طبیعتا کارت ملی و شناسنامه اولین مدارکی است که باید به هر نهادی ارائه داد. اما از آنجایی که در اینجا نیازی به مراجعه حضوری نیست و کارها بهصورت الکترونیکی انجام میشود، صاحب کسبوکار باید عکسی واضح از شناسنامه و کارت ملی یا سایر مدارک مربوطه بگیرد و در سایت بارگذاری کند.
یکی از اصلیترین موضوعاتی که فرد متقاضی باید در ابتدا مشخص کند، حقیقی یا حقوقی بودن شخصیت مربوطه است. اگر کسبوکار شرکت به ثبت رسیده باشد، باید مدارک مورد نیاز شخصیت حقوقی ارائه شود.
کسبوکارهای اینترنتی بسته به طول مدت فعالیت، کیفیت عملکرد و میزان تراکنشهای ماهانه، مدلهای متفاوتی از اینماد را دریافت میکنند.
در فرایند رتبهبندی و ارزیابی تخصصی کسبوکارها، شاخصهای ارزیابی در سه دسته توانمندی و امکانات، سوابق عملکرد و وضعیت مالی، فاکتورهایی ماند پاسخگویی به شکایتها، حسن رفتار تجاری، وضعیت مدیران، کیفیت خدمات، شاخصهای مالی، مدت زمان فعالیت، امنیت و رضایتمندی مشتری را مورد ارزیابی قرار داده و در نهایت براساس امتیازهای دریافتی از این شاخصها، به کسبوکار اینماد ۲ تا ۵ ستاره داده میشود.
اعتبار نماد اعتبار الکترونیکی، دوساله است و کسبوکار باید حداقل سه هفته پیش از اتمام دو سال نسبت به تمدید آن اقدام کند. برای تمدید، فرد صاحب کسبوکار باید به پنل کاربری خود در این سامانه مراجعه کرده و اطلاعات قبلی خود را بهروز کند. در صورتی که از کسبوکار شکایتی ثبت شده باشد، اینماد برای آن کسبوکار تا دو سال تمدید نخواهد شد. اما اگر عملکرد کسبوکار از دیدگاه کاربران خوب باشد و شکایتی از آنها نشده باشد، این تمدید دوساله به صورت خودکار انجام شده و برای صاحب کسبوکار ایمیلی ارسال میشود که فرد به واسطه آن میتواند وارد پنل خود شده و اطلاعات را بهروزرسانی کند.
هزینه دریافت اینماد توسط دولت مصوب میشود و تعرفه اینماد پایه با اعتبار دوساله ۱۷۵ هزار تومان است، مبلغی که پس از بررسیهای لازم در زمینه مجوز کسبوکار و احراز هویت از کسبوکار دریافت میشود؛ هرچند که هزینههای متفرقه مانند هزینه پست اعتبار سنجی و هزینههای فنی قرار دادن اینماد در سایت به این مبالغ اضافه میشود.
اگر کسبوکاری مایل به ورود به فرایند رتبهبندی برای اینماد ستارهدار باشد، مدارک و مستندات کسبوکار توسط اپراتور متخصص رتبهبندی بررسی میشود و خروجی این بررسی بهصورت امتیاز به کسبوکار داده شده و مبلغی برای این بررسی تخصصی از کسبوکار دریافت میشود اما وارد شدن کسبوکارها به فرآیند بررسی و پرداخت این مبلغ به تضمین کننده دریافت ستاره نخواهد بود، چرا که همانطور که گفته شد دریافت ستارههای اینماد منوط به کسب امتیاز لازم در فرایند ارزیابی است.
اینماد برای کسبوکارها به دلایل مختلفی ممکن است تعلیق شود که در ادامه به آن اشاره میکنیم.
دلایل دیگری مانند عدم نمایش محصولات در سایت، ارائه محصولات غیرمجاز، انتقال وبسایت کسبوکارهایی بدون اینماد روی سایت، رد صلاحیت توسط پلیس ناجا و عدم تطابق محصول ارائه شده با محصول ارسال شده هم میتوانند منجر به تعلیق اینماد شوند.
استعلام اینماد برای کاربری که قصد خرید از سایتی را دارد، کار سادهای است. تنها کافی است فرد وارد سایت اینماد شده و آدرس سایت مورد نظرش را در بخش جستوجو وارد کند.
البته این تنها روش نیست. نماد اعتماد الکترونیکی در گوشهای از سایت کسبوکار نمایش داده میشود و کاربران میتوانند با کلیک کردن روی آن، شناسنامه کسبوکار مورد نظر را مشاهده کنند.
علاوه بر این، در صورتی که کاربران از سایتی شکایت داشته باشند، میتوانند بدون اینکه نیاز به مراجعه حضوری به جایی را داشته باشند به بخش ثبت شکایات در سامانه اینماد مراجعه کرده و با وارد کردن آدرس سایت مورد نظر، شماره فاکتور و رهگیری و توضیحاتشان، شکایت خود را ثبت کنند. سایت مورد نظر هم از زمان ثبت شکایت، ۹۶ ساعت فرصت دارد تا به آن پاسخ بدهد.
واقعیت این است که علیرغم تصور بسیاری از افراد داشتن اینماد تاثیری روی مالیات ندارد. یکی از شایعات اشتباهی که در خصوص اینماد شنیده میشود، ارسال اطلاعات کسبوکارها به سازمان امور مالیاتی است. این در حالی است که اسامی و اطلاعات همه کسبوکارهایی که اینماد دریافت کردهاند روی سایت نماد اعتماد الکترونیکی موجود است و احتیاجی به این کار نیست.