بایدن کارخانههای نیمهرسانا را از بازبینیهای محیطزیستی مستثنی کرد
جو بایدن، رئيس جمهور آمریکا، روز جمعه قانونی را به امضا رساند که براساس آن…
۱۲ مهر ۱۴۰۳
۳۰ شهریور ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
شاخص جهانی Speedtest (دنبال کننده سرعت اینترنت موبایل و ثابت در جهان) نشان میدهد که سرعت جهان آنلاین همواره در حال افزایش است. براساس این شاخص، سرعت اینترنت موبایل در کشور ایران عملکرد بهتری نسبت به سرعت اینترنت ثابت در ایران دارد؛ با این حال ایران در این ردهبندی از لحاظ سرعت اینترنت موبایل، با یک پله سقوط در رده ۸۰ قرار دارد و از لحاظ سرعت اینترنت ثابت هم در جایگاه ۱۳۴ جهان است. در این مطلب نگاهی به گزارش Speedtest درمورد افزایش سرعت در چهار سال گذشته میاندازیم.
به گزارش پیوست، طی یک سال گذشته میانگین سرعت دانلود اینترنت همراه و ثابت جهان به ترتیب 55.07 و 107.50 مگابیت بیشتر شده است. براساس شاخص جهانی Speedtest تا جولای 2021، سرعت اینترنت موبایل در مقایسه با جولای سال 2020 حدود ۶۰ درصد (59.5 درصد) افزایش داشته و سرعت اینترنت ثابت هم حدود ۳۲ درصد (31.9) درصد در همین بازه زمانی سریعتر شده است.
اگر بازه زمانی را بزرگتر کنیم، میانگین سرعت اینترنت موبایل در جهان در جولای 2021 نسبت به جولای 2019، حدود ۹۹ درصد، نسبت به سال 2018 حدود ۱۴۱ درصد و در مقایسه با ژوئن 2017 هم که شاخص جهانی Speedtest شروع به کار کرد، 194 درصد سریع تر شده است. در دو سال گذشته سرعت دانلود اینترنت همراه تنها در یک بازه دو ماهه فوریه و مارس 2020 روند صعودی نداشته است. پس از این وقفه دو ماهه سرعت دانلود دوباره در آوریل 2020 روند افزایش به خود گرفت اما تا ماه می 2020 طول کشید که کاهش سرعت در آن بازه دو ماهه جبران شود. این دوره زمانی همزمان با قرنطینههای کرونا در 19 کشور جهان است.
اینترنت ثابت هم در جولای 2021 نسبت به جولای 2019 حدود ۶۸ درصد و نسبت به جولای 2018 و ژوئن 2017 به ترتیب حدود ۱۳۱ و ۱۹۶ درصد سریعتر شده است. سرعت اینترنت ثابت هم در ماه مارس 2020 همانند اینترنت همراه کم کاهش یافت. اما دوباره در ماه آوریل 2020 سرعت اینترنت ثابت شروع به رشد کرد.
با این حال اطلاعات Speedtest نشان میدهد که سرعت اینترنت ثابت در ایران در همین بازه زمانی تغییر چندانی نداشته است و میانگین سرعت از جولای 2020 تا جولای 2021 از «۲۰.۵۸» مگابیت به «۲۱.۳۵» مگابیت بر ثانیه رسیده و ایران بدون تغییر جایگاه، در رتبه 134 جهان قرار دارد.
سرعت اینترنت موبایل هم با وجود افزایش جزئی تعریف چندانی ندارد و ایران در این ردهبندی حتی یک پله هم سقوط کرده و به رتبه 80 رسیده است. میانگین سرعت اینترنت موبایل براساس این شاخص از جولای 2020 تا جولای 2021 از «۲۷.۹۱» مگابیت به «۳۲.۳۰» مگابیت بر ثانیه رسیده است.
کشورهایی که ۱۰ جایگاه برتر را در شاخص جهانی Speedtest در اختیار دارند تقریبا ثابت هستند. با این حال این لیست برای اینترنت موبایل و ثابت بسیار متفاوت است و فقط کره جنوبی در هر ۲ لیست در بین ۱۰ کشور برتر قرار دارد.
امارات متحده عربی و کره جنوبی در سالهای 2020 و 2021 ردههای اول و دوم را به خود اختصاص دادند و چین و قطر در رده سوم و چهارم این ردهبندی جابهجا شدند. جالب اینکه با وجود افزایش قابل توجه سرعت اینترنت در استرالیا و کانادا در سه سال گذشته، این کشورها در ردهبندی جهانی سقوط کردهاند. تکنولوژی 5G زمین بازی را به طور کلی دگرگون کرده است و کشورهای مجهز به تکنولوژی 5G هم برای حفظ جایگاه خود باید سرمایهگذاری در این حوزه را افزایش دهند؛ در غیر این صورت جایگاه خود را به کشور دیگری که سرمایهگذاری بیشتری دارد خواهند داد.
ردهبندی در بخش اینترنت پهنباند ثابت تحولات بیشتری نسبت به اینترنت موبایل داشته است. برای مثال کشور موناکو تغییرات زیادی را در این ردهبندی تجربه کرده است؛ این کشور از رتبه ۶ در سال 2019 به رده دهم در سال 2020 سقوط کرد و حالا در سال 2021 جایگاه اول را در اختیار دارد. سنگاپور در طول این سه سال همواره رده اول یا دوم را در اختیار داشته است و هنگکنگ نیز همیشه در جمع چهار کشور برتر بوده است. رومانی در این سه سال جایگاه پنجم خود را حفظ کرده در حالی که کره جنوبی هر سال در این ردهبندی سقوط کرده است. شیلی و دانمارک هر دو در سال 2021 به جمع 10 کشور برتر پیوستند و ایالات متحده جایگاه خود را در این ردهبندی از دست داد.
در این گزارش بررسی کردیم که آیا کشورهایی که در لیست ۱۰ کشور برتر از لحاظ سرعت اینترنت موبایل قرار دارند، در لیست کشورهای برتر اینترنت ثابت هم قرار دارند؟ (و برعکس). برای بررسی این موضوع درصد تفاوت سرعت دانلود موبایل را در مقابل سرعت دانلود اینترنت ثابت قرار دادیم. توجه داشته باشید که میانگین جهانی از 2020 تا 2021 افزایش یافته و لیختناشتاین و موناکو از آنجایی که نمونه کافی برای حضور در هر دو لیست را نداشتند از این مقایسه حذف شدند.
اکثر کشورهایی که در جولای 2021 در لیست 10 کشور برتر اینترنت موبایلی یا ثابت قرار گرفتند در هر دو حوزه عملکرد بهتری نسبت به میانگین جهانی داشتند. کره جنوبی و امارات متحده با سرعت دانلودی 240 درصد بهتر از میانگین جهانی و سرعت پهنباندی 70 درصد سریعتر از میانگین جهانی عملکرد چشمگیری داشتند. سرعت دانلود موبایل در چین 180 درصد سریعتر از میانگین جهانی است و سرعت پهنباند ثابت این کشور هم 70 درصد سرعتر از میانگین جهانی است. سرعت اینترنت موبایل و ثابت سوییس نزدیک به 100 درصد سریعتر از میانگین جهانی است.
شیلی و تایلند اما وضعیت متفاوت دارند؛ آمار نشان میدهد که این دو کشور با وجود عملکرد بهتر از میانگین در زمینه اینترنت ثابت، در جولای 2021 عملکردی ضعیفتر از میانگین جهانی از لحاظ سرعت اینترنت موبایل دارند. استرالیا، بلغارستان، قبرس و عربستان سعودی اما وضعیتشان عکس بود و با وجود اینکه سرعت اینترنت موبایلشان بهتر از میانگین بوده اما سرعت اینترنت ثابتشان پایینتر از میانگین جهانی بوده است.
میانگین سرعت دانلود براساس آخرین آمار Speedtest برای اینترنت ثابت 110.24 مگابیت و اینترنت موبایل 56.74 مگابیت بر ثانیه است و بر این اساس ایران با سرعت دانلود 21.34 مگابیت برای اینترنت ثابت و 32.30 مگابیت در اینترنت موبایل، فاصله زیادی با میانگین جهانی دارد. با این حال سرعت اینترنت موبایل در ایران عملکرد بهتری نسبت روسیهای دارد که رده 50 اینترنت ثابت را با سرعت دانلود 93.37 مگابیت (حدود چهل مگابیت بیشتر از سرعت ایران) در اختیار دارد.
منبع: Speedtest