رئیس نصر کشور: فریلنسرها باید جایگاه حقوقی داشته باشند
رئیس نصر کشور گفت که ما درحال تدوین برخی از سازوکارها برای فریلنسرها هستیم. به…
۱۸ مهر ۱۴۰۳
معیارهای اساسی نسبت به آنچه برای کاربر خلق ارزش میکند به عنوان متریکهای مقایسه در نظر گرفته شود
۱۶ شهریور ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۸ دقیقه
چندی است در اکوسیستم فناوری و نوآوری کشور برخی استارتآپها همچون مرکز پایش تجارت الکترونیکی ایران (ECM) به ارائه گزارشات آماری و نه تحلیلی می پردازند و گاهی این گزارشها با انتشار در فضای مجازی به جلسات کلان مدیران ارشد سازمانها و شرکتها درز پیدا کرده و در برخی مواقع نیز مبنای عمل و قضاوت قرار میگیرد.
در نگاه اول باید خوشحال بود، چون نیاز به وجود چنین گزارشاتی به وضوح در در وضعیت فعلی دیده میشود و به زعم من باید با یک نگاهی کاملا تخصصی همراه با انتقاد سازنده در کلیت فقط به بهتر شدن آن کمک کرد. پس لازم می دونم خداقوت بگم به بنیانگذار این مرکز که در این عرضه اولین بوده است و توانسته است ارزشی را برای ما خلق کند که امضادار است و در قالب گزارشات پاناراما به صورت فصلی ارائه می کند.
اما از طرفی باید کمی نگران بود برای کاربر نهایی که بخش زیادی از آنها همچون برخی مواقع برای خود ما دچار خطای مرجعیت میشوند و همچون پیروان در نمودار عمر محصول به سمتی میروند که پذیرندگان آغازین این گزارشات که ما عناصر سیستم هستیم؛ رفتهایم.
از این رو لازم میدانم برخی عناوین را به صورت کلی مطرح کنم :
در مقالهای در ویرگول مرکز پایش تجارت الکترونیکی ایران (ECM) تهیه گزاشات جامع را به عنوان خدمت اعلام کرده است و مشخصا ابراز کرده است داستان و فلسفه شکلگیری کسب و کارهای آنلاین، رقابت و بازار آنها،شتاب دهندها و سازمانهای درگیر و در نهایت میزان دانلود و نظر! و امتیاز کاربر را مبنای مقایسه قرارداده است !!!
الف) اطلاعات: اینکه چه طور می توانیم واژه «مرکز» را بدون مجوز و یا درج اعضای هیات مشورتی و یا هیات امنا و یا اساسنامه به خود تگ کنیم، همان جایی است که نیازمند ورود دستگاههای نظارتی و یا صنفی است. از طرفی مستنداتی که مبنای این گزارشات قرار میگیرد در وب سایت ECM به شرح ذیل ارائه شده است که به گفته وبسایت این تنها بخشی از منابع بسیار این گروه است .
از طرفی به عنوان پژوهشگر نمیتوانم تناسب مناسبی میان ادعای مطرح شده و دادههای موجود و همچنین خروجی گزارش پیدا کنم و ابهاماتی از این قبیل برای من مطرح است:
واضح است که ابهامات ابراز شده نشان میدهد آمارهای ارائه شده از بررسی این اسناد نیست و این گزارشات مبنای جامعی ندارد .
این تناقص اطلاعات قطعا دستاورد تیم ECM است و با توجه به دوستی که با بنیانگذار این مرکز دارم برایم جالب شد که تیم وی از چه افرادی تشکیل شده است ؛ از این رو به اکانت ECM در لینکدین مراجعه کردم :
بررسی اکانت ECM نشان میدهد 10 نفر در این تیم مطالعاتی – تحقیقاتی فعالیت دارند. واضح است همانند نمونههای خارجی این گزارشات شورای سیاست گذاری و تدوین اثر مستقیمی در کیفیت مناسب این گزارشات دارد. برای همین به جای قضاوت زودهنگام ترجیح دادم به بررسی تیم ECM بپردازم . با جستجوی اکانت لینکدین ECM متوجه شدم 10 نفر به طور مستقیم با ECM در ارتباط هستند . با بررسی اکانتهای تیم ECM متوجه شدم که تمامی اکانتها ساختگی است و هیچ گونه فعالیت ندارند و از طرفی کشورهای مبدا این اکانت ها نیز قابل توجه است .
قطعا به عنوان یک سرپرست محصول واقف هستم اندازه گیری متریکها یکی از عناصر اصلی برای تصمیمگیری است. اما آن زمان که عنوان گزارشات جامع انتخاب می شود آن هم در بازاری که وظیفه عملیات بر روزی میلیاردها تومان پول مردم را به عهده دارد (همین مهم وظیفه ECM را دو چندان می کند) و این روزها با ورود قریب به بیش از هزار اپلیکیشن در حوزه خدمان مالی و فین تک آیا بهتر نیست پارامترهای کلان نیز در کنار آنچه هست مورد ارزیابی قرار گیرد، وزن دهی شود از طریق روش هایی همچون AHP خروجی داشته باشد و به سان یک بررسی فنی و زیرساختی به صورت توامان برای هدایت این میزان سرمایه در این بازار دیده بان شده و گزارش ارائه کند. قطعا تمام اعضای اکوسیستم فینتک کشور استقبال خواهند نمود و ECM نیز با توسعه بیشتر میتواند در فازهای بعدی خدماتی همچون گزارشات دیلویت و مکنزی ارائه کند. البته که مدل ECM با این دو کمپانی متفاوت است و از نظر ساختار و کیفیت نیز فاصله معناداری وجود دارد اما اگر استاتیکا نیز بنچ مارک شده باشد باز نیاز به دقت بیشتری است .
و کاش مانند جمع کثیری از شوآفان اکوسیستم که خود با ایجاد مقبولیت و ورود به خطای مرجعیت سبب مشروعیت آنها شدیم و امروز یکی از مهمترین عوامل عقب ماندگی دانش در عناصر اکوسیستم همین متخصصین و منتوران با سابقه اما بدون دستاورد هستند؛ این بدعت را برای داکیومنتهای تولیدی در اکوسیستم ایجاد نکنیم و بدون بررسی موشکافانه به آنها استناد نکنیم.
پیشنهاد من اضافه شدن بخشهای دیگری همچون آنچه به اختصار در زیر به آن اشاره می شود در امتداد گزارش فعلی است:
و درنهایت پیشنهاد میکنم جایزهای تحت عنوان IRANFinTechAWARD به صورت سالیانه با نظارت یک نهاد بالادستی در اکوسیستم و با هزینه تمامی شرکتهای پرداخت ایجاد شود و پارامترهای مقایسهای و وزنی منطبق بر استاندارهای جهانی در آن برای تمامی شرکتها مورد ارزیابی قرار گیرد و مستند به اطلاعات این رویداد یک گزارش سالیانه جامع در این حوزه اپلیکیشنهای پرداخت منتشر شود.