اقتصاد پنهان فیلترینگ، دانشبنیان با رشد درونزا
ابزارهای عبور از محدودیتهای اینترنتی، یک اکوسیستم اقتصادی ایجاد کردهاند که با همکاری فیلترینگ و…
۳ آذر ۱۴۰۳
بررسی بازار نیازمندیهای آنلاین در پنجمین نشست کلابهاوس پیوست
۳ شهریور ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۱۱ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۷ آبان ۱۴۰۰
مدیران ارشد پلتفرم آنلاین دیوار به عنوان بزرگترین سایت نیازمندی های رایگان در پنجمین نشست گفتگوهای آزاد کلاب هاوس پیوست ضمن ابراز مخالفت با کرال کردن (نوعی ازجمع آوری دادهها) دادههای پلتفرم دیوار از به اشتراکگذاری دادههای خود با کسب و کارها به صورت API در آیندهای نزدیک خبر دادند. طبق اعلام مدیران این مجموعه سیاستهای کلان دیوار معطوف به تعامل با دیگر استارتآپها است.
به گزارش پیوست، به هنگام برگزاری نشست گفتوگوب آزاد کلابهاوس پیوست با موضوع «بررسی بازار نیازمندیهای آنلاین با توجه به گزارش دیوار» تعدادی از استارتآپها و فعالان حاضر در این نشست از مدیران پلتفرم آنلاین دیوار درخواست کردند تا امکان به اشتراکگذاری دادههایشان را فراهم کنند تا کسب وکارهای دیگر نیز بتوانند از این دادهها استفاده کنند؛ مدیران دیوار نیز اعلام کردند که درحال آماده کردن مقدمات همکاری با سایر پلتفرمها و استارتآپها در این زمینه هستند و در مرحله ابتدایی، امکان اشتراکگذاری دادههای خود با اپلیکشن کارنامه که یکی از استارتآپهای زیرمجموعه هلدینگ هزاردستان مالک دیوار و کافه بازار است را فراهم کردهاند.
محمد باقر اثنی عشری، مدیرمسئول ماهنامه پیوست، در این نشست که دوم شهریور ۱۴۰۰ برگزار شد با مطرح کردن این سوال که دادههای جمعآوری شده از مشتریان دیوار چگونه و تا چه مدت نگهداری میشوند از آنان خواست تا در خصوص سیاست نگهداری از داده و همچنین نحوه به اشتراک گذاری دادههایشان توضیح دهند.
در پاسخ به این سوال اوژن غنیزاده، معاون محصول دیوار گفت: «ما سعی کرده ایم کمترین حجم اطلاعات از کاربر را دریافت کنیم. ما به پسوردهای یک بار مصرف روی آوردهایم و تقریبا اطلاعات شخصی کاربران را روی دیوار نگهداری نمیکنیم و اگر نیاز به نگهداری از دادهها باشد دادهها را تجمیع شده ذخیره میکنیم.»
او رویکرد کلی دیوار را تمرکز روی هسته اصلی فعالیت خود عنوان کرد و گفت: «رویکرد تمرکز روی فعالیتهای تخصصیاش است و برای گسترش باز سعی در تعامل با دیگر بازیگران این حوزه دارد و میخواهد با همکاری با سایرین زنجیره ارزش را تکمیل کند از همین رو تبادل دیتا تنها بخشی از آن به شمار میآید. ما به صورت فعالانه به دنبال تعامل با مجموعههای خلاق دیگر هستیم. البته استراتژی ما گسترش خلق ارزش روی دیوار است.»
غنیزاده توضیح داد که دیوار در شرایط فعلی در بخش اجارههای کوتاه مدت امکان همکاری با آژانسهای املاک را فراهم کرده است و در آینده نزدیک امکان استفاده از API را برای آنان فراهم میکنند.»
مهران داوودی، مدیر اجرایی استارتاپ مِلک رادار، این سوال را مطرح کرد که «سیاست دیوار در مورد اینکه یک سری از اطلاعات را با open API در اختیار دیگر استارتاپها قرار دهد چیست؟»
مدیر ارشد مارکتینگ دیوار، علی رسولی، در پاسخ به این سوال گفت هم اکنون نیز بعضی از کسب و کارها دیتاهای پلتفرم دیورا را کرال (crawl) میکنند. او افزود: «ما به طور کلی مخالف کرال کردن دیتای دیوار هستیم. چون هرگونه باتی که بخواهد این کار را انجام دهد فعالیت غیر نرمالی است. ما در این فکر هستیم که این دیتاها را به طور رسمی در اختیار کسب و کارهایی که به آنها نیاز دارند قرار دهیم. این رویکرد را ادامه میدهیم و سایر پلتفرمها به زودی میتوانند از API های دیتایی دیوار استفاده کنند.»
او گفت: «دیتایی که کسب و کارها میتوانند از آنها استفاده کنند لزوما دیتای شخصی نیست. مثلا دیتای ما در مورد خرید و فروش مسکن پراکندگی جغرافیایی و متراژهای خرید و فروش شده را نشان میدهد که این موارد میتوانند مورد استفاده فعالان حوزه مسکن قرار گیرد تا بازار را بهتر بشناسند.»
او ادامه داد: «در آینده این دیتاها با کسب و کارها به اشتراک گذاشته میشود. مثلا گزارش خاص بازار املاک ما به صورت فصلی منتشر میشود. بازخوردها نشان میدهد از این گزارشات استفاده میشود.»
در ادامه مدیر روابط عمومی دیوار، مهدی امیرپور نیز به باز بودن درهای اطلاعاتی دیوار برا ریسانهها اشاره کرد و گفت: «هر رسانهای و هر پایگاه خبریای که جزئیات هر دیتایی را نیاز داشته باشد میتواند درخواست بدهد و ما با یک SLA خوب در عرض 48 ساعت در اختیار آنها قرار میدهیم تا آنها را مورد تحلیل و استفاده قرار دهند.»
مدیرعامل دیوار، اشکان آرمندهی به اشتراک گذاری دادهها به عنوان یکی از ابزارهای امنسازی پلتفرم نیز اشاره کرد. طبق گفته او «گاهی لازم است برای امنسازی پلتفرم با استارتآپها یا شرکتهای دیگر همکاری کنیم. مثلا افرادی هستند که برای مزاحمت یا کلاهبرداری وارد دیوار میشوند. ما این افراد و سیمکارتهایشان را شناسایی میکنیم تا مثلا اگر چنین فردی روی دیوار به دنبال کلاهبرداری بود سیمکارتش شناسایی شود و بعدا نتواند در شیپور نیز این کار را انجام دهد و یا بالعکس. در مواردی هم بحث حریم خصوصی و محرمانگی دادهای است که کاربر به واسطه حضورش در دیوار به ما ارائه داده که قطعا نمیتوانیم و نباید به اشتراک بگذاریم.»
بررسیهای صورت گرفته نشان میدهد که شرایط نامساعد اقتصادی یکی از موتورهای محرک رشد بازار محصولات دست دوم به شمار میآید. مدیران دیوار نیز معتقدند که شرایط اقتصادی موجود و همچنین تغییر نگرش فرهنگی موجب شده تا مردم رقبت بیشتری استفاده از کالاهای دسته دوم نشان دهند.
شمیم طاهری، تحلیلگر داده دیوار در مورد تاثیر شرایط اقتصادی بر رشد دیوار گفت: «تامین کالاهای قبلی در شرایط اقتصادی فعلی برای مردم سختتر شده است. به همین دلیل سهم رجوع به بازار دست دوم بیشتر شده است. برای مثال امروز افراد کمتری میتوانند ماشین نو بخرند. به همین دلیل بخشی از نیازشان را از بازار دست دوم تامین میکنند. در دو سه سال اخیر سهم این بازار به خصوص برای دهکهای پایینتر افزایش یافته است.»
مدیران دیوار از تاثیر محیطزیستی استفاده از کالاهای دست دوم نیز به عنوان یکی از مزیتهای این بازار یاد میکنند. اشکان آرمندهی، مدیرعامل پلتفرم دیوار در این رابطه بیان کرد: «به واسطه تغییر شرایط اقتصادی، دیوار به تغییر الگوی رفتاری مردم کمک کرده است. یعنی کالایی که امروز به آن نیاز ندارم ممکن است توسط فرد دیگری استفاده شود. این مسئله علاوه بر صرفه اقتصادی برای مردم، بهرههای دیگری از جمله بحثهای محیطزیستی و برگشتن دوباره کالا به چرخه مصرف را نیز داراست. نمیشود کتمان کرد که شرایط اقتصادی دو سه سال اخیر باعث رونق دیوار شده است.»
همچنین مهدی امیرپور، مدیر پیآر دیوار اینگونه به تغییر فرهنگ مصرف کالاهای دست دوم در میان مردم اشاره کرد: «فرهنگ استفاده از وسایل دست دوم باب شده است. تا پیش از این فروش وسیلهای که به آن نیاز نداشته باشی به عنوان نیاز مالی تعبیر میشد. همچنین این تصور وجود داشت که افراد فقیر وسیله دست دوم میخرند. اما اکنون اینطور نیست.»
یکی از انتقادهایی که بهصورت مرتب به پلتفرمهای نیازمندی آنلاین مطرح میشود، تاثیر و نقش آنان روی افزایش قیمت کالاهاست حال رسولی، مدیرمارکتینگ دیوار، با اشاره به بررسیای که در دوره حذف قیمت از روی دیوار صورت گرفته گفت: «ما رابطهای میان بالا رفتن قیمتها از طریق پلتفرم شناسایی نکردیم. بعد از اینکه قیمتها به دیوار بازگشت مکانیزمهایی برقرار کردیم که بتوانیم به شفافیت قیمت برسیم. در این مورد از دادههای مراکز تعویض پلاک استفاده کردیم. با استفاده از الگوریتمهای داخلی و تحلیل این دادهها به بازهای از قیمتها میرسیم که تابعی از سال ساخت ماشین، کارکرد آن و … است و میتوانیم قیمتی که خودرو را تا حد خوبی تخمین بزنیم.»
همچنین شمیم طاهری به معرفی مکانیزمهای دیوار برای جلوگیری از بالا رفتن غیرواقعی قیمت خودروها پرداخت و گفت: «بر اساس این مکانیزم ما میدانیم که امروز یک خودرو مشخص مثلا پراید صفر در ایران به طور میانگین با چه قیمتی معامله میشود. مثلا اگر پراید صفر 162 میلیون تومان باشد و کاربری 170 میلیون تومان روی آن قیمت بگذارد، آگهی غیرقابل نمایش میشود زیرا قیمت غیرواقعی است. البته یک بازه یکی دو میلیونی برای قیمتها در نظر گرفته میشود. اگر خودرویی یک میلیون تومان بالاتر از آن قیمت آگهی شود مشخص میشود که آپشن اضافهای دارد.»
علی رسولی ضمن اعلام اینکه دیوار به دنبال داشتن فروشگاه نیست از اضافه شدن احتمالی سرویسهای پرداخت و ارسال در آینده خبر داد و گفت: «رویکرد ما به سمت سرویسهای تکمیلکننده است تا فرایند خرید را تکمیل کنیم. اضافه شدن امکان پرداخت و ارسال میتواند اعتماد را برای سرویسدهنده و مشتری افزایش دهد. همچنین نرخ کلاهبرداری نیز کاهش یابد.»
آرمندهی، مدیرعامل دیوار نیز اضافه شدن بخش پرداخت برای کاهش کلاهبرداری را موثر دانست و گفت: «یکی از سه هدف اصلی امسال کاهش کلاهبرداری است که با راهکارهای پرداخت همراستا است. ما به دنبال پلتفرمهایی هستیم که بتوانیم به کمک آنها راهکارهایی برای تکمیل این فرایند هستیم. مانند مجموعههایی که کیف پول و پرداخت امن را پوشش میدهند.»
همچنین رسولی در همین رابطه به یکی از راهکارهای قابل اعتنای پرداخت روی پلتفرم اشاره کرد و گفت: «یکی از بهترین راهکارها برای این مسئله وجود حساب امانی (Escrow Accounting) است. یعنی یک اکانت واسطهای وجود داشته باشد که خریدار پول را واریز کند و بعد از تحویل محصول به خریدار پول به حساب فروشنده واریز شود.»
ایمان علیرضاپور، مدیر تیم اعتماد دیوار در پاسخ به این سوال که بیشترین میزان شکایت از دیوار به کدام بخش باز میگردد گفت: «اگر به دیتای تماس کاربران به پشتیبانی مراجعه کنیم بیشتر مشکل کاربران در موضوع بررسی آگهیهاست. یا مشکلی که در مورد آگهیشان وجود داشته را متوجه نشده اند و یا به خود قانونی که در زمینه انتشار آگهی وجود دارد اعتراض داشته اند؛ این موارد شامل قوانین کشور یا قوانینی است که بر اساس نیاز بین خریدار و فروشنده وضع شده اند.»
همچنین وی در ادامه در مورد کاربران مسدود شده توضیح داد و گفت: «بیشتر کاربرانی که مسدود میشوند به دلایل کلاهبرداری و یا رفتار نادرست در چت است. بیشترین گزارشهایی که در مورد آگهیها داده میشود ابتدا مربوط به قیمت کالا است و بعد از آن تکراری بودن و مشابه بودن آگهی.»
مدیرعامل دیوار در پاسخ به سوالی در ارتباط با برنامه دیوار برای جذب سرمایه گفت: «بزرگترین چالش و دغدغه استارتآپها جذب سرمایه است. به نظرم بهترین راه جذب سرمایه این است که مسیری را فراهم کنیم که کسب و کارهای اقتصاد دیجیتال بتوانند برای عرضه اولیه در بورس آماده شوند. ما نیاز به کمک و کسب و کارهای بیرونی داریم که بتوانیم در قالب سرمایهگذاری، سهام و پارتنرشیپ به اهداف بزرگتر برسیم. . سال گذشته بحث ورود به بورس مطرح شد هر چند از مجموعه ما، دیوار جزو متقاضی اول نبود و قرار بود کافه بازار در ابتدا وارد بورس شود اما ما نیز تمامی الزامات را در زیرمجموعه خود آماده کردیم.»
آرمندهی، مدیرعامل بزرگترین پلتفرم نیازمندیهای رایگان در ایران در ارتباط با درآمدزایی مجموعه تمرکز اصلی را روی کسب و کارها دانست و گفت: «تمرکز اصلی درآمدزایی ما روی کسب و کارها است. دیوار تا ابد برای کاربران عادی و کسانی که برای مصرف شخصی خود از پلتفرم ما استفاده میکنند رایگان خواهد بود.»
او افزود: «کاربرانی که قصد استفاده تجاری دارند، مانند نمایشگاههای خودرو و آژانسهای املاک، با دریافت سرویسهای تخصصیتر هزینه آن را پرداخت خواهند کرد، پنلهای فروشگاه، نمایشگاه و مشاورین املاک از این مواردند. این کاربران علاوه بر امکانات کاربران عادی، امکاناتی متناسب با نیازهایشان دریافت میکنند. مثلا بحث پنل مشاور، مدیریت مشاورین یک آژانس، نردبان، فاکتور گرفتن و … افرادی که استفاده تجاری از دیوار میکنند مشمول پرداخت هزینه میشوند و درآمدزایی ما از آنان خواهد بود.»
امیرپور، مدیر روابط عمومی دیوار نیز از تاثیر هوشمند شدن کاربران دیوار در استفاده بیشتر از این پلتفرم سخن به میان آورد و گفت: «مردم یاد گرفته اند که از دیوار هوشمندانه استفاده کنند. آنها قبل از سفر به شهرهایی مانند بوشهر و کیش و قشم اقامتگاه، رستوران یا فروشگاههای آنجا را سرچ میکنند و حتی با توجه به همهگیری کرونا برای خرید از فروشندههای آن شهرها نیز ممکن است از دیوار استفاده کنند.»
در انتهای این نشست، مدیرعامل دیوار در مورد نقش دیوار در طرح سوق دادن کسب و کارهای آفلاین به سمت پلتفرمهای آنلاین نیز توضیح داد و گفت: «مرکز توسعه تجارت الکترونیک برای طرح سوق دادن کسب و کارهای سنتی به سمت پلتفرمهای آنلاین میخواست از ما کمک بگیرد. شروع دیوار فروشگاهها از آنجا بود. باید به کسب و کارهای آفلاین کمک کنیم که شعبه مجازی از کسب و کارشان داشته باشند. به کسب و کارهایی که کاملا آفلاین بودند و تجربه خرید و فروش آنلاین نداشتند کمک کردیم و به آنها آموزش نیز دادیم.»