skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی: بانک‌مرکزی رگولاتور پولی است نه رگولاتور تصدیق الکترونیکی

۷ تیر ۱۴۰۰

زمان مطالعه : ۴ دقیقه

رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی تاکید کرد که بانک مرکزی رگولاتور پولی کشور است نه رگولاتور تصدیق الکترونیکی، از همین رو برای فعالیت در حوزه صدور امضای الکترونیکی باید از شورای سیاستگذاری گواهی الکترونیکی کشور مجوز بگیرد.

به گزارش پیوست، علی رهبری با اشاره به جلسات برگزار شده با مرکز ملی فضای مجازی گفت: «در این جلسات سند و رویکرد آن به صورت کامل مورد بررسی قرار گرفت، دستورالعمل تدوین شده از سوی مرکز ملی فضای مجازی نگاشت نهادی تامین کنندگان شناسه معتبر هویت (‌‌identity provider;idp) است و این مصوبه در خصوص مراکز صدور گواهی الکترونیکی (certification authority; CA) یا مرکز ریشه نیست.»

او تاکید کرد که این موضوع برای خود مرکز ملی فضای مجازی نیز روشن است و ما نمی‌دانیم بانک مرکزی چگونه از این مصوبه به این نتیجه رسیده است که موظف به راه‌اندازی مرکز ریشه یا مرکز صدور گواهی الکترونیکی شده است.

بانک مرکزی بر مبنای مصوبه نظام «معتبر هویت در فضای مجازی کشور» و نگاشت نهادی «تامین کنندگان شناسه هویت معتبر» اقدام به راه‌اندازی مرکز ریشه و صدور امضای الکترونیکی برای بخش بانکی کشور کردند.

در مصوبه مرکز ملی فضای مجازی به وزارت کشور، ثبت احوال، سازمان اسناد و املاک کشور و وزارت صنعت معدن و تجارت نیز به عنوان تامین کنندگان شناسه هویت‌های مختلف اشاره شده است اما در این مصوبه هیچ اشاره‌ای به ایجاد مرکز ریشه از سوی آنان نشده است.

نظام هویت معتبر در فضای مجازی بسته به نوع تعامل، دو دسته اطلاعات هویت ذاتی و اکتسابی موجودیت‌ها در نظر گرفته شده که برای تایید آنها دو نهاد معتبر نیاز است. یکی از آنها «تأمین کنندگان شناسه» هستند. این گروه (مشابه ثبت احوال) مسئولیت تأمین اطلاعات پایه هویتی موجودیت‌ها را در قالب شناسه‌های دائم یا موقت و واقعی یا مستعار بر عهده دارند. گروه دیگر تأمین‌کنندگان صفت‌ها هستند که مسئولیت اعتباربخشی به اطلاعات غیرپایه­ هویتی از قبیل مدرک تحصیلی و میزان اعتبار مالی را برعهده دارند و صفات ادعایی را تأیید یا رد می‌کنند. طبق این سند کلیه ارائه­‌دهندگان خدمات فنی، اقتصادی (پولی و مالی)، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اداری در کشور باید در چارچوب و منطبق بر نظام هویت معتبر در فضای مجازی کشور فعالیت و از پذیرش و برقراری تعامل­‌های فاقد هویت معتبر اجتناب کنند.

رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی گفت: «اگر برداشت بانک مرکزی را تعمیم دهیم نه تنها بانک مرکزی بلکه ثبت‌احوال و مرکز اسناد کشور و همچنین وزارت صمت نیز باید برای راه‌اندازی مرکز ریشه اقدام کنند این در حالی است که طبق این دستورالعمل هر کدام از این بخش‌ها متولی ایجاد یک شناسه معتبر هویت هستند.»

طبق گفته او ثبت احوال مسئول ایجاد یک شناسه معتبر برای اشخاص حقیقی و سازمان اسناد موظف به ایجاد یک شناسه معتبر برای اشخاص حقوقی است.

او با اشاره به نامه قائم مقام وزیر صنعت معدن و تجارت به قائم مقام بانک مرکزی گفت: «در این نامه تمامی دیدگاه‌ها به صورت کامل تشریح شده است.»

در نامه قائم مقام وزارت صمت به قائم مقام بانک مرکزی تاکید شده است که اسناد امضا شده توسط گواهی‌های صادر شده از سوی بانک مرکزی در ادارات دولتی و محاکم قضایی با توجه به اینکه وجاهت قانونی ندارند پذیرفته شده نیست. طبق آنچه در این نامه آمده است انجام امضای الکترونیکی در عملیات بانکی با بکارگیری زیرساخت کلید عمومی بانکی، که بارزترین نمونه آن را می‌توان به امضای الکترونیکی ذیحسابان اشاره کرد که از سوی آن بانک جهت استفاده در سامانه حواله الکترونیکی الزام شده است، با توجه به اینکه تا کنون مجوزی از شورای سیاستگذاری دریافت نکرده فاقد اعتبار و وجاهت قانونی بوده و اسناد امضا شده با این گواهی‌ها براساس قانون و مقررات مربوط قابل استناد در ادارات دولتی و محاکم قضایی نیست.

او تاکید کرد که صدور گواهی الکترونیکی یک حوزه کسب و کاری است و رگولاتور مخصوص خود را دارد و تمامی بخش‌ها باید طبق آن فعالیت کنند.

رهبری گفت: «وقتی بانک مرکزی اقدام به دریافت مجوز از شورای سیاست‌گذاری گواهی الکترونیکی کشور کند آن زمان می‌توان در مورد فعالیت انحصاری شبکه بانکی در خصوص صدور گواهی الکترونیکی یا غیر انحصاری بودن آن نظر داد.»

او با اشاره به نظام تعرفه‌گذاری که برای فعالان این حوزه وجود دارد گفت: «تمامی ۷ مرکز صدور گواهی الکترونیکی از تعرفه هیات دولت پیروی می‌کنند در صورتی که نظام تعرفه‌گذاری بانک مرکزی در این خصوص کاملا متفاوت است.»

او با اشاره به سیاست‌های تصویب شده در شورای پول و اعتبار کشور گفت: «طبق مصوبه‌ای که در سال ۱۳۹۰ در شورای پول و اعتبار به تصویب رسیده است مقرر شده تا در صورت اجرای نظام مدیریت امن داده در بانک مرکزی این نظام باید با همکاری مرکز ریشه کشور و ذیل این نظام شکل گیرد.»

او تاکید کرد که شان مرکز ملی فضای مجازی بالاتر از آن است که بخواهد مجوزی برای فعالیت در زمینه صدور گواهی الکترونیکی یا صدور هر نوع مجوز دیگری صادر کند.

https://pvst.ir/adm

مهرک محمودی روزنامه‌نگاری را از حوزه سینما شروع کرد و در مدت کوتاهی پس از آن، با این سودا که روزنامه‌نگار باید در تمامی بخش‌ها فعالیت کند براساس یک اتفاق خیلی ساده وارد حوزه اقتصادی شد و در روزنامه‌های صدای عدالت، آزاد، ابرار اقتصادی، فرهنگ آشتی، همشهری اقتصادی و غیره به عنوان خبرنگار فعالیت کرد. همانطور که زندگی همیشه براساس اتفاق‌های ساده جلو می‌رود، فعالیت خود را به صورت نیمه وقت در در هفته‌نامه عصرارتباط در حوزه تجارت و بانکداری الکترونیکی آغاز کرد و پس از مدتی این فعالیت نیمه وقت به یک فعالیت تمام وقت تبدیل و ۹ سال به طول انجامید اما باز هم براساس یک اتفاق آنجا را ترک کرد. حال سال‌هاست که پیوست خانه مهرک محمودی است؛ اما تجارت و بانکداری و دولت الکترونیکی تبدیل به حوزه‌های مورد علاقه او شده‌اند.

تمام مقالات

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو