مدلهای پیشرفته هوش مصنوعی چینی منتشر میشوند
شرکت تحقیقاتی مینیمکس از نسل جدید مدلهای خود به نام MiniMax-01 رونمایی کرد. این مدل…
۲۹ دی ۱۴۰۳
در پی توقف ۵ روزه ترخیص کالا، شورای اجرایی فناوری اطلاعات ابلاغ کرد:
۱ خرداد ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
شورای اجرایی فناوری اطلاعات به گمرک ۱۰ روز فرصت داد تا با اتصال به سامانه جامع تجارت، اطلاعات مورد نیاز خود در خصوص منشا ارز واردات کالا را از این سامانه دریافت و ارتباط مستقیم خود با بانک مرکزی را قطع کند. عدم اتصال گمرک به سامانه جامع تجارت و دریافت اطلاعات منشا ارز از این سامانه موجب شد تا در هفته گذشته به مدت ۵ روز واردات کالا به کشور با مشکل مواجه شود.
به گزارش پیوست، طبق قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز تبادل اطلاعات بین دستگاههای دخیل در فرایند تجارت داخلی و خارجی کشور باید به صورت الکترونیکی صورت گیرد و دستگاههای مختلف مکلف هستند اطلاعات واسناد مورد نیاز و صادره توسط خود را به صورت الکترونیکی و از طریق سامانه جامع تجارت با یکدیگر تبادل کنند.
همچنین بانک مرکزی طبق نامههایی از سوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و از سوی دیگر سازمان بازرسی کل کشور موظف شده بود تا از اردیبهشت ماه امسال ارتباط مستقیم خود با گمرک را قطع و تبادل اطلاعات فقط از طریق سامانه جامع تجارت انجام شود. بر این اساس بانک مرکزی نیز در نامهای به گمرک اعلام کرد تا اطلاعات در خصوص منشاء ارز واردات را از طریق سامانه جامع تجارت برای گمرک ارسال میکند و برای برقراری این اتصال تا ۱۵ اردیبهشت ماه به گمرک فرصت داد.
بانک مرکزی با توجه به عدم اتصال گمرک به سامانه جامع تجارت به این سازمان ۱۰ روز فرصت داد و در نهایت با توجه به الزامات تعیین شده برای بانک مرکزی این اتصال را در ۲۵ اردیبهشت ماه قطع و اطلاعات را از طریق سامانه جامع تجارت برای گمرک ارسال کرد.
اما به دلیل آماده نبودن بستر گمرک امکان استفاده از این اطلاعات برایش فراهم نبود، از همین رو در عمل ترخیص کالا به مدت ۵ روز با مشکل مواجه شد.
محمد شیرازیان، مدیر سامانه جامع تجارت در گفتوگو با پیوست اعلام کرد طبق مصوبه شورای اجرایی فناوری اطلاعات، گمرک ملزم شده بود تا تاریخ ۹ آذر ۱۳۹۹ به سامانه جامع تجارت متصل و امکان تبادل اطلاعات با سامانه جامع تجارت را فراهم کند؛ اما گمرک به تعهدات خود عمل نکرد و یک فرصت دوباره به این سازمان داده و مقرر شد تا ۱۱ بهمن ماه زیرساختهای لازم برای تبادل داده و اجرایی شدن مصوبات شورای اجرایی فناوری اطلاعات را فراهم کند.
او ادامه داد: «اما گمرک در آن زمان نیز به تعهدات خود عمل نکرد و در نهایت در اسفند ماه مرکز توسعه تجارت الکترونیکی در نامهای به گمرک اعلام کرد که امکان ارسال اطلاعات مربوط به ارز را برای گمرک فراهم کرده و میتواند گمرک از این اطلاعات بهره برد ولی به نظر میرسد گمرک تا کنون از این اطلاعات بهرهای نبرده است.»
طبق گفته شیرازیان شورای اجرایی فناوری اطلاعات روز چهارشنبه گذشته با تشکیل جلسهای از گمرک خواست تا به تعهدات خود در زمینه اجرای مصوبات شورای اجرایی فناوری اطلاعات در زمینه سامانه جامع تجارت عمل کند و امکان تبادل اطلاعات با این سامانه را فراهم کند.
این در حالی است که روحالله لطیفی سخنگوی گمرک در گفتوگویی با راهپرداخت علت عدم ترخیص کالا را عملکرد سامانه جامع تجارت عنوان کرده بود. طبق گفته او: «بر اساس ماده یک قانون مبارزه با قاچاق کالا در ابتدا ثبت سفارش انجام میشود. ثبت سفارش به معنی تأیید ضرورت نیاز به آن کالا از طرف وزارت صمت است. در مرحله بعدی نیز اسناد حمل باید در اختیار تاجر یا واردکننده قرار بگیرد. در پی آن نیز کالا در اختیار سازمان تحویلگیرنده کالا قرار میگیرد. بیش از ۹۰ درصد موارد هم تحویلگیرنده کالا سازمان بنادر است. در این مرحله اطلاعات با سامانه جامع تجارت تبادل میشود و مرجع ارز از طریق بانک مرکزی پیگیری میشود. بعد از این مرحله بحث سلامت کالا و تأییدیه اولیه پیگیری میشود. در صورتی که همه این مراحل طی شود صاحب کالا تخصیص ارز را پیگیری میکند.»
او با اشاره به اینکه بعد از همه این مراحل پیچیده نوبت به گمرک میرسد، ادامه داد: «اظهار کالا، بخشی است که مربوط به گمرک است. اما توجه داشته باشید که با توجه به نوع کالا بین ۶ تا ۲۰ نوع تأییدیه به شکل سامانهای باید برای کالا اعلام شوند. این موضوع هم ارتباطی با گمرک ندارد. این مراحل و همه مجوزها باید طی شود و در مرحله بعد بهشرط دریافت کد ساتا یا کد رهگیری بانک و همچنین پرداخت حقوق و عوارض دولت، کالا امکان ترخیص را خواهد داشت.»
درنهایت در جلسه دبیرخانه شورای اجرای فناوری اطلاعات با بانک مرکزی، مرکز توسعه الکترونیکی و گمرگ ایران ۱۰ روز به گمرک فرصت داده شده تا امکان اتصال وبسرویسی برای دریافت و تبادل اطلاعات در خصوص منشا ارز از سامانه جامع تجارت را فراهم کند.
تکمیل سامانه جامع تجارت سال ۹۴ مورد تاکید دولت قرار گرفت و مقررشد تا در یک دوره زمانی ۶ ساله سامانههای مرتبط با تجارت با یکدیگر در ارتباط قرار گیرند. اما در این دوره نیز ناهماهنگیهای موجود میان گمرک و مرکز توسعه تجارت الکترونیکی وزارت صمت به عنوان متولی اصلی پیگیری و اجرای این پروژه موجب شد تا اهداف سامانه جامع تجارت محقق نشود. از همین رو مهرماه گذشته (۱۳۹۹) رئیسجمهوری، دبیرخانه شورای اجرایی فناوری اطلاعات را ملزم به پیگیری جدی و ارسال گزارشهای پیشرفت پروژه به صورت مرتب کرد با وجود پیگیری شورای اجرایی فناوری اطلاعات اما تا کنون این سامانه تکمیل نشده است.
حال این سوال باقی است که اگر در این مدت تعیین شده مجدد گمرک اقدامی برای اتصال به سامانه جامع تجارت الکترونیکی انجام ندهد آیا اتصال قطع میشود و میتوان ورود و خروج کالا را متوقف کرد.