مشکل فنی بانکی موجب تاخیر در تسویه پرداختیارها شد
براساس اطلاعیه پرداختیارهای زرینپال، وندار و جیبیت، تسویه پرداختیاری امروز، یکم آذر ۱۴۰۳، با تاخیر…
۱ آذر ۱۴۰۳
۲۳ مرداد ۱۳۹۹
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
افراد کمی به مسئله چاپ پول برای جبران خسارتهای اقتصادی و مالی کوئید-۱۹ و تاثیر آن بر اقتصاد آمریکا میپردازند؛ اما واقعیت این است که دولت فدرال در طول این پنج ماه بیشتر از یک دهه پس از بحران مالی ۲۰۰۸ پول چاپ کرده است.
به گزارش پیوست به نقل از مدیوم، بانک مرکزی آمریکا در پاسخ به بحران کرونا چیزی حدود ۳ تریلیون دلار پول چاپ کرد و جمع داراییهای بانک مرکزی در پایان فوریه ۲۰۲۰ بالغ بر ۴.۱۶ تریلیون دلار بود. در انتهای ماه جولای، مجموع داراییها به ۶.۹۵ تریلیون دلار رسید.
از زمان اجرایی شدن تدابیر شدید دولت برای مبارزه با بحران کرونا در اواسط ماه مارس، ترازنامه دولت فدرال از ۴.۲ تریلیون دلار به حدود ۷۷ تریلیون دلار رسیده است و ۲.۷۹ تریلیون دلار رشد داشته است.
۱.۴ تریلیون دلار: اوراق بهادار دولت امریکا، عمدتا اسناد خزانهداری و اوراق قرضه.
از زمان اجرایی شدن تدابیر شدید دولت برای مبارزه با بحران کرونا در اواسط ماه مارس، ترازنامه دولت فدرال از ۴.۲ تریلیون دلار به حدود ۷۷ تریلیون دلار رسیده است و ۲.۷۹ تریلیون دلار رشد داشته است.
از ماه مارس تا به الان کنگره اجازه ۳.۷ تریلیون دلار هزینه برای نجات خانوادهها و تجارتها از بحران کرونا را صادر کرده است. در سه ماهه آوریل تا ژوئن سال ۲۰۲۰، خزانه داری آمریکا ۲.۷۵ تریلیون دلار قرض گرفته است و این سه ماهه با تراز ۱.۷۲۲ تریلیون دلار به پایان رسید. با این حال خزانهداری آمریکا در سوم آگوست از ۲.۱۶ تریلیون دلار قرض دیگر در نیمه دوم سال ۲۰۲۰ خبر داد که یک تریلیون دلار آن وابسته به تصویب کنگره بود. خزانهداری آمریکا ۹۴۷ میلیارد دلار را در سه ماهه جولای تا سپتامبر و ۱.۲۱۶ تریلیون دلار را در سه ماهه اکتبر تا دسامبر ۲۰۲۰ قرض خواهد گرفت. به این ترتیب جمع بدهیهای دوره آوریل تا دسامبر ۲۰۲۰ بدون در نظر گرفتن سه ماهه اول پیش از کرونا به ۴.۹ تریلیون دلار خواهد رسید.
در طول تاریخ سرمایهگذاران کشورهای خارجی وام دهندگان اصلی ایالات متحده محسوب میشدند و اروپا، ژاپن، چین و انگلستان بزرگترین آنها به حساب میآمدند. متاسفانه کسانی که در گذشته به دولت آمریکا وام میدادند حالا خود گرفتار بحران کرونا هستند. بنابراین بهترین گزینه برای تامین مخارج عظیم دولت همان بانک مرکزی آمریکا خواهد بود؛ اما مشکل اینجاست که مخارج دولت فدرال تا پایان سال به ۹ تریلیون دلار یا حتی بیشتر خواهد رسید.
برآوردهای پیش از بحران کرونا نشان میداد که کسری بودجه دولت برای سال مالی آینده (اکتبر ۲۰۱۹ تا پایان سپتامبر ۲۰۲۰) ۱.۱ تریلیون دلار خواهد بود. متاسفانه با همهگیری بحران کرونا این کسری بودجه به ۳.۷ تریلیون دلار خواهد رسید.
اگر کسری بودجه پیشبینی شده را به بدهی فعلی اضافه کنید، بدهی دولت فدرال تا ماه سپتامبر به ۲۷ تریلیون دلار و تا ماه دسامبر ۲۰۲۰ به ۳۰ تریلیون دلار خواهد رسید. تا همین امروز نسبت بدهی به تولید ناخالص داخلی آمریکا یکی از بالاترین نسبتها در کشورهای صنعتی محسوب میشود. از بین کشورهای صنعتی آمریکا تنها از پرتقال، ایتالیا، یونان و ژاپن عقبتر است.
چاپ گسترده پول و وامهای بزرگ به دولت این توهم را ایجاد کرده است که دولت چندین تریلیون دلار پول اضافی در اختیار دارد. دولت امریکا در ماه مارس بزرگترین نجات اقتصادی تاریخ به ارزش ۲.۷ تریلیون دلار را تجربه کرد. اما حالا درخواست کمکهای تریلیون دلاری به یک روتین روزانه تبدیل شدهاند. باور اشتباه این است که امریکا به این حجم از پول دسترسی دارد.
چاپ گسترده پول همواره تابوی بانکهای مرکزی محسوب بوده و بارها به فروپاشی اقتصادی منتهی شده است. چاپ بیش از حد پول در دهه ۱۹۲۰ منجر به تورم بیش از اندازه در آلمان شد. زیمباوه هم همین مسیر را پیش گرفت و حاصل آن ۱۰۰ تریلیون دلار اسناد بانکی شد. در تازهترین مورد ونزوئلا با چاپ بیش از حد پول به تورم یک میلیون درصدی رسید. در این شرایط حتی در حد فاصل خروج از خانه و رسیدن به فروشگاه هم ارزش پول شما کاهش پیدا میکند، زیرا در همین مدت دولت در حال چاپ اسکناس است.
متاسفانه در جهان امروز بانکهای مرکزی بخش عظیمی از بدهی دولت را در اختیار دارند. بانک مرکزی امریکا بیش از ۱۰ درصد از بدهیهای دولت امریکا را در مالکیت خود دارد. بانک مرکزی انگلستان مالک حدود ۳۰ درصد از بدهیهای دولت انگلستان است. بانک مرکزی ژاپن ۴۰ درصد از بدهی دولت ژاپن و بانک مرکزی اروپا هم ۱۵ تا۲۰ درصد از بدهی دولتهای اروپا را در اختیار دارد.
همین پدیده باعث سود بانکی پایین شده است و درنتیجه دولتها می توانند بدون ترس از سود بالا وام بگیرند. آیا امریکا به این مسیر ادامه خواهد داد؟ در حال حاضر کسی نگران تورم نیست. نفت ارزان است و اقتصاد دولت امریکا خوابیده است؛ اما در طولانی مدت و زمانی که مردم به سرکار برگردند و اقتصاد بیدار شود چطور؟
منبع: medium