چگونه میتوان با هوش مصنوعی مولد سازمانها را متحول کرد
تحولات جدید در دنیای کسبوکار با ورود هوش مصنوعی مولد (Gen AI) در حال شکلگیری…
۱۹ مهر ۱۴۰۳
با حضور معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری
۱۵ تیر ۱۳۹۹
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
مرکز نوآوری و توسعه کسبوکارهای داده محور، زیرنظر سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، امروز ( ۱۵تیر) با هدف استفاده از ظرفیتهای حوزه استارتآپی کشور در راستای دیجیتال شدن کتابخانه ملی افتتاح شد.
به گزارش پیوست، در ابتدای این مراسم اشرف بروجردی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، از کتابخانه ملی ایران به عنوان گنجینهای غنی و ارزشمند نام برد و بیان کرد: «سازمان مجموعهای ارزشمند و غنی از اسناد و کتب تاریخی است که متاسفانه ناشناخته مانده و حتی از سوی اصحاب دانش، کمتر به آن رجوع شده است. گامی که امروز برداشته شده در راستای باز شدن درهای این گنجینه است و امیدواریم به نقطه مطلوب برسیم.»
پس از آن مظفر پاسدار شیرازی، سرپرست معاونت توسعه مدیریت و منابع اسناد کتابخانه ملی، پیش از آن که به ارائه گزارشی از فعالیتهای این مرکز بپردازد، گفت: «دو وظیفهی که مجلس بر عهده سازمان گذاشته، گردآوری حفاظت، سازماندهی و اشاعه اطلاعات مربوط به آثار مکتوب (چاپی و خطی) و غیرمکتوب در ایران یا متعلق به ایرانیان خارج از کشور است و دیگر اینکه اتخاذ تدابیر و اخذ تصمیمات لازم برای صحت، سهولت، و سرعت امر تحقیق و مطالعه در همه زمینهها به منظور اعتلای فرهنگ ملی است.»
او ادامه داد: «در همین راستا مرکز نوآوری و توسعه کسبوکارهای دادهمحور را با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تاسیس کردیم و تلاش میکنیم تا این مرکز حلقه اتصال ذخیره ارزشمند سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و اکوسیستم نوآوری باشد.» پاسدار شیرازی به بیان اهداف این مرکز پرداخت و توضیح داد: «این مرکز با سه هدف کلی هوشمندسازی خدمات کتابخانه ملی و گذار به دنیای دیجیتال از طریق بکارگیری تکنولوژیهای اقتصاد دیجیتال، در دسترس قراردادن دادههای کتابخانه ملی برای فعالان اکوسیستم نوآوری ایران و گسترش دانش و تکنولوژی تولید شده به سایر دستگاههای دولتی و بخشهای عمومی کشور شکل گرفته است.»
معاون توسعه مدیریت و منابع اسناد کتابخانه ملی به جایگاه قابل قبول سازمان اسناد و کتابخانه ملی در جامعه اشاره کرد و گفت: «سازمان جایگاه خوبی دارد اما در برابر محتوای غنیاش نقصهایی دارد. ما نتوانستیم به خوبی این منابع را در اختیار مردم قرار دهیم و راهکاری که میتوان به کمک آن این مشکل را جبران کرد استفاده از فناوریهای نوین است.» او افزود: «گروههای مختلفی در یک سال گذشته با سازمان همکاری داشتند و خدمات خود را ارائه دادند و از این به بعد همکاریهای بیشتری با عزیزان حوزه فناوری خواهیم داشت.»
پس از آن سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رئیسجمهوری در سخنان خود به تاثیر مهم و بالای تولید محتوا در رسانههای دیجیتال اشاره کرد و گفت: «ما از نظر جمعیت رتبه شانزدهم دنیا قرار داریم و از نظر زبان اینترنت، در رتبه نهم قرار داریم. این قدرتی است که زبان فارسی میتواند داشته باشد.» او ادامه داد: «تولید محتوا باعث میشود تا فرهنگ ما نیز توسعه پیدا کند. استارتآپهایی که امروز در این محل فعالیتهای خود را به من گزارش دادند را من در بهترین دانشگاه سوئیس دیده بودم که با بودجههای چندین میلیون دلاری پیاده سازی شده بود. کتابخانه ملی با توجه به گنجینه عظیمی که دارد بلااستفاده مانده و باید روش دسترسی به این گنجینه پیدا شود.» ستاری قول داد تا با کمک به استارتآپها دسترسی به تمام آرشیو کتابخانه ملی ایران بهصورت دیجیتالی امکانپذیر باشد.
به گفته معاون علمی و فناوری رئیسجمهوری، توسعه هوش مصنوعی در هر کشوری نشانه قدرت آن کشور است و کشور ایران نیز به دنبال توسعه آن است. ستاری در پایان صحبتهای خود اعلام کرد: «مهمترین مساله این است که چطور از هوش مصنوعی در این حوزه استفاده کنیم. دیجیتالی کردن کتابخانه ملی پیش زمینهای برای رسیدن به این هدف بالاتر است.»
بابک زندهدل، مدیرکل برنامهریزی و نظارت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، در مصاحبه با خبرنگار پیوست درمورد علت شروع این پروژه گفت: «تابستان سال گذشته در اتاق فکری که داخل سازمان اسناد شکل گرفت به این نتیجه رسیدیم که کتابخانه ملی ایران به عنوان بزرگترین مرجع دادههای فارسی در دنیا باید در مسیر دیجیتال کردن محتوایش قدم بردارد. در نتیجه طی جلسات بسیار متعدد این اتاق، ستاد تحول دانشبنیان برای رسیدن به این هدف شکل گرفت.» او ادامه داد: «پس از گذشت یک سال با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، سازمان فناوری اطلاعات کشور، مرکز نوآوری دانشگاه تهران و شتابدهنده نوینتک، اولین رویداد کارآفرینانه کتابخانه ملی ایران با نام رویداد ویتا برگزار شد که در ظاهر و پشتپرده این رویداد، اتفاقات بسیار خوبی افتاد.» زنده دل در مورد اتفاقات این رویداد توضیح داد: «در اختتامیه آن مراسم تفاهمنامهای با معاونت عملی و فناوری ریاست جمهوری منعقد شد که در یکی از بخشهای آن تفاهمنامه، تجهیز و نوسازی یکی از ساختمانهای قدیمی کتابخانه ملی وجود داشت که همین مرکزی است که امروز افتتاح شد.»
زندهدل در خصوص فعالیتهای این مرکز به پیوست گفت: «از آنجایی که ما یک نهاد دولتی هستیم، قصد داریم بستری را فراهم کنیم تا بخش خصوصی وارد شود و ما تنها تصدیگری این مرکز را برعهده داشته باشیم.» او افزود: «ما برای هر طبقه از این ساختمان مزایده برگزار کردیم و تا به الان در دو طبقه برنده مزایده مشخص شده است که یکی از آنها خانه رویداد بهآفرین و دیگری مربوط به فینوا است. در مورد طبقههای دیگر هم به زودی مزایده برگزار میشود و آنهایی که سابقه خوبی در زمینه کسبوکارهای دادهمحور شامل هوشمصنوعی و کلانداده داشته باشند با آنها همکاری خواهیم داشت.»
به گفته زندهدل در این مرکز به تیمها و ایدههایی که در حوزههای دادهمحور فعالیت کنند، خدمات مختلفی از سوی بخش خصوصی و با نظارت کتابخانه ملی داده خواهد شد. زندهدل در مورد بخشهای مخلتف این مرکز گفت: «ما در این مرکز فضای کار اشتراکی و آکادمی لیبتک را خواهیم داشت. در بخش آکادمی لیبتک با مراکز نوآوری و هوشمصنوعی دانشگاهی مانند دانشگاه شهیدبهشتی، دانشگاه تهران و امیرکبیر برای آموزش علوم مرتبط با کسبوکارهای دادهمحور تفاهمنامههایی امضا شده و همکاریهای خوبی خواهیم داشت.»